En odlingslåda med väl tilltagen bevattningsbehållare är en odlares dröm. Vi kan med glädje berätta att Gjordnära tunnelväxthus nu vill ge alla Farbror Grön-följare ett finfint erbjudande.
2019 testade vi flera varianter av odlingsbehållaren Berberis. En odlingslåda med en väl tilltagen underbevattningslåda, 27 liter i den största modellen ”Trio”. Vi kunde konstatera, efter en skörderik odlingssäsong, att det här är en av de bästa odlingsbehållarna man kan finna i Sverige just nu.
Under hela mitt 28-åriga odlingsliv har jag odlat i ett flertal olika slags odlingslådor och behållare. Ibland har det varit rena hemmabyggen och ibland har jag köpt färdiga lådor. Att jag odlat ovan marken i olika behållare beror på att jag ofta odlar på ganska eländiga ställen, på tak, i växthus eller där marken är full med sten, som i min äldsta odling, skogsträdgården som är belägen på en rullstensås.
Fördelen med att odla i behållare, lådor och krukor är att man kan odla i princip överallt oavsett markunderlag. Det går också snabbt att iordningställa en odling. Väl tilltagna vattenmagasin är dessutom en stor fördel inte minst när man kan tänka sig att lämna sin odling ett par dagar.
Odlingslådorna Berberis hittar du hos Gjordnära tunnelväxthus. Uppger du koden farbrorgrön får du dessutom 10 % rabatt på dessa lådor, på alla modeller.
Odlingslådan Berberis finns i flera olika färger och flera olika utföranden. Samtliga odlingslådor har ett inbyggt underbevattningssystem samt en flottör som visar hur mycket vatten som finns i lådan, när du bör vattna och hur mycket. Flottörerna är tillförlitliga och vi har inte märkt att de kärvat eller visat fel någon gång på de lådor vi har testat.
Vilka växter trivs i lådorna?
Växterna vi har odlat i Berberislådorna är chili, tomat, melon, olika slanggurkor, paprika, Armenisk gurka och Inkagurka. Lådorna har varit stationerade i växthuset och växterna har frodats och slutligen gett en mycket fin skörd. Fler tänkbara växter som troligen skulle trivas väldigt bra i lådorna är aubergine, gyllenbär, badsvampsgurka, citrongräs, frilandsgurka. Även olika kål, jordgubbar, blad och kryddväxter torde fungera riktigt bra, det har vi testat i likande lådor tidigare år.
Gödsel – viktigt!
Se till att du gödslar bra. Många, nybörjare men erfarna odlare, tillför ofta alldeles för lite näring. Det är 10 gånger vanligare att man undergödslar än övergödslar. Planteringsjord på säck, som man ofta använder sig av när man odlar i odlingsbehållare och krukor, innehåller näring för 3 – 4 veckor.
I varje separat odlingsmodul tillför jag 125 g grönsksgödsel av antingen Hassefors trädgårdsgödsel eller Granngårdens grönsaksgödsel eller någon liknande gödsel som innehåller lite mer fosfor och kalium och inte likt hönsgödsel merparten kväve så att det gröna mest växer. Har du egna djur kan du såklart ta gödsel från dem men då är det svårt för mig att ha någon åsikt om hur mycket du ska använda och du får helt enkelt pröva dig fram.
Vill du läsa mer om våra tidigare inlägg om berberislådorna kan du klicka dig in på ”Vi odlar i berberis odlingslåda” eller ”Odlingslådan Berberis, det växer så att det knakar”.
Lämna ett svar