Din varukorg är för närvarande tom!
Minisemlor med hallon och mandelmassa
Våra barn och även vi älskar hallon i alla former så det var en självklarhet att skapa några hallonsemlor det här året. Det blir verkligen ett helt annat bakverk när man byter ut mandelmassan mot hallon. Fördelen med att göra två smaker samtidigt är att man blir tvungen att åtminstone ta två stycken.
Ingredienser till 12 minisemlor
50 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1-2 krm salt
0.25 dl socker
1 tsk stött kardemumma
4,5 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornsalt
1 burk skogshallonsylt
50- 100g mandelmassa
0,5 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
Ca 0,5 dl florsocker till pudring
1 ägg till pensling
Gör så här: Sätt på ugnen på 225 grader. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm blandningen så att den är ca 37 grader och smula i jästen. Blanda 4 dl mjöl, kardemumma, hjorthornssalt. socker, salt i en skål och blanda väl. Blanda degspadet med de torra ingredienserna och arbeta med händer, degkrokar eller hushållsassistent fram en smidig deg. Jäs degen övertäckt i 10-20 min och ta därefter upp den på ett mjölat bakbord och dela upp den i 12 delar. Knåda varje del till en rund bulle och lägg dem på en bakpappersbeklädd ugnsplåt och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 45 minuter. Pensla dem med ett vispat ägg och rädda dem i ca 5-8 min i mitten av ugnen och låt dem svalna på ett ugnsgaller. När bullarna har svalnat skär man av toppen och gröpar ur lite deg från bullen. Fyll hålet antingen med skogshallonsylt eller mandelmassa som rörts ut i lite grädde och lite av bullens inkråm. Vispa grädde så att den blir lagom hård. Till hallonsemlorna är det gott att tillsätta 2-4 msk skogshallonsylt till varje dl vispad grädde. Spritsa ut grädden på bullarna, lägg locket på och pudra med florsocker. Bullarna går utmärkt att frysa men ska tinas långsamt för att behålla smak och konsistens.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar