Månad: februari 2018
Vad händer med mikrolivet när man steriliserar jorden?
Dör inte alla mikroorganismer i jorden när du steriliserar den? Den frågan har jag fått ett antal gånger de sista veckorna efter att jag publicerande inlägget där jag berättade om hur jag går till väga för att sterilisera jorden. I år har jag steriliserat all såjord och planteringsjord som jag använt till mina frösådder…
Poddavsnitt om Nils Åkerstedt och våra kålfavoriter
I veckans avsnitt samtalar vi om olika kålsorter som vi gärna odlar. Jag berättar också om mitt otroligt inspirerande möte med min odlaridol Nils Åkerstedt. ”Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck” är en podcast med Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård och Johannes Wätterbäck från Farbror Grön. Sprid gärna vår podcast till andra odlingsintresserade.…
Vi odlar lila grönsaker och blommor
Lila grönsaker attraherar mig mer än gröna men de behöver varandra för att synligöra sig. Först då i detta samspel får både de gröna och lila grönsakerna den bakgrund de förtjänar och som gör att de kan glänsa som solitärer i ett sammanhang. Just det där med att vara en solitär utan sammanhang är ju…
Vi struntar i växelbruket
Jag kunde inte släppa det här med växelbrukets vara eller ickevara. Ibland låg jag sömnlös och funderade. Hur ska man tänka om vissa grödor står kvar och ska ge frön. Hur ska man tänka krig serieodling med upp till tre olika grödor på samma plats under samma säsong? Hur ska man tänka när man samodlar?…
Ponderosa – tomaten som håller i minst 6 månader
Att kunna njuta av egna tomater hela året har verkligen varit en dröm så länge vi kan minnas. Nu verkar det som att drömmen är på väg att slå in. I mer än ett halvår har vår egenodlade ponderosa-tomat legat i en skål i vårt kök. Du blir inte vansinnigt hänförd av ponderosas komplexa smaksensation…
Poddavsnitt 50 – våra älskade vintersådder
Det är med en viss stolthet och även förvåning jag hajar till när jag inser att vi spelat in 50 poddavsnitt sedan det första avsnitten i januari 2017. Jag har aldrig talat så mycket med en annan odlare som med Sara och det är så härligt att det finns jättemycket mer att tala om.…
Rotfrukter som växer nedåt och uppåt
Det finns två sorters rotfrukter. De som växer nedåt och de som växer uppåt. Den här indelningen av rotfrukter kom först efter ett par års odlande och när jag hade misslyckats gång på gång med att förodla både palsternackor och morötter. Innan jag började odla tänkte jag väl som de flesta gör, rotfrukter som rotfrukter.…
Tillsammansodlingen mitt i vintern
Det är inte många dagar som fullkomligt badar i ljus den här årstiden men de som dyker upp skänker en sådan fantastisk njutning till både kropp och själ. Jag vet inte hur många gånger jag lovprisat vårt lands underbara omväxlingar med dess årstider. Var och en gör det nästan omöjligt att på riktigt förstå att…
Så lyckas du odla ingefära
Ska du odla ingefära kan du använda knölarna från de vanliga livsmedelsaffären. Storleken på skörden brukar bli ungefär dubbel så stor som storleken på knölen du petar ner i krukan. Det kanske man kan tycka är lite klent, men med tanke på den lilla arbetsinsats som krävs, är det enligt mig en generös skörd. Ingefärsplantan är…
Är jag en trädgårdsmästare?
Då och då får jag frågan om jag är en trädgårdsmästare. Vad svarar man på det när man flänger runt i halva norden och föreläser, skriver odlingshandböcker och odlar i fem trädgårdar? Jag svarar alltid nej på den frågan av den enkla anledningen att jag inte har någon formell trädgårdsutbildning och ordet mästare är ett…