Ghi

Ghi kallas också ghee och smörolja och används i Indisk / ayurvedisk matlagning. Den håller i några månader i kylen eller några veckor i rumstemperatur. Jag tycker att Indisk mat smakar mycket bättre om man använder ghi, den ger en svårdefinierad, lite nötig och god smak. Dessutom tål personer som är känsliga för laktos och mjölkprotein ghi.  Ghi tål också högre temperaturer än vanligt smör och lämpar sig väl att fritera i. Gör du din egen ghi så slipper du tillsatsen ”etyl butyrate” / konstgjord annanassmak.

Ingredienser:
1 kg smör
1 kastrull
Några rena glasburkar

Gör så här: Hetta upp smöret på låg värme, nästan det lägsta och låt de stå på spisen i 30 min -1,5h, tills du ser att smöret har skiktat sig, var försiktig så att du inte bränner smöret. Häll av/ skopa ur den klara smöroljan och tappa på burk. förvara i kylen.

Johannes Wätterbäck

2 Comments

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW