Din varukorg är för närvarande tom!
En gång vintersallat alltid vintersallat
Vintersallat är en häftig grönsak att odla. den ger en mycket fin skörd under årets kalla del. Hinner den gå upp i blom och fröa av sig kan man räkna med ännu en skörd.
Innan vi själva började odla vintersallat hade vi en köpe-sallatsfavorit bland påsarna i matbutikens grönsaksavdelningen. De där bladrosetterna med nötig och rosig smak blev så särdeles goda i en blandad sallad, men också i en matig smörgås.
Det var säkert tio år sedan som vår odlarvän Karin började prata om den där fantastiska sallaten som hon hade under vinbärsbuskarna och skördade mitt i vintern. Hon påstod att hon kunde gräva fram gröna blad under snön till och med. Sedan kom hon en dag med en hel kasse nyskördad sallat – i form av bladrosetter med ros- och nötsmak!
I affären säljs de under namnet mâchesallat, men i odlarvärlden är namnet vintersallat mer vanligt och på ett sätt en ypperlig benämning för vad det verkligen är, dvs sallat att odla och äta på vintern.
Våra första år med vintersallat
Vårt första år med sallaten blev ett provår, vi slängde bara ut lite frön sporadiskt över en del i vår största odlingsbädd, ca 2-3 kvm. Det var efter Karins rekommendation i slutet av augusti eller början av september. Sen glömde vi alldeles bort vår sådd. Under hösten började fröna gro och bilda små minirosetter samtidigt som ogräs växte upp och snabbt tog över området. Mycket i köksträdgården hade gett upp och vi med. All vår energi lade vi vid det här laget på att ta hand om det vi skördat dittills.
Vidare under vintern märkte vi inte heller något särskilt. Vi hade helt enkelt tankar på annat. På vårkanten då snön hade börjat smälta bort, ogräset för länge sedan var dött, kunde vi skymta stora bladrosetter med avlånga blad. Då först kom vi ihåg vad vi sått flera månader innan. Det blev enorma mängder vintersallat som vi ganska snart åt oss less på. Och dessutom hade vi olika typer av gröna små blad i våra vintersådder i växthuset. Så under kort tid hade vi bladgrönt i överflöd. Vi lät väldigt många plantor stå kvar i odlingen.
Blomning, frön och självsådd
Vintersallaten gick under våren upp i blom, producerade fram fina frön som släpptes utan vår vetskap. All vintersallat grävdes tillslut upp för att ge plats åt några andra växter som skulle ge skörd under sommaren. Inga tankar fanns på vintersallaten förrän våren därpå då platsen åter var fylld med bladrosetter som var lite förvuxna och ville gå upp i blom.
Det tredje året var vi mer uppmärksamma och kunde urskilja små plantor redan i oktober och under snön kunde vi se att plantorna höll sig vid liv.
Det som har gett oss många insikter om odlingens alla delar genom åren, har varit att ha is i magen och låta växter vara för att observera deras egna sätt att växa eller vara i vår värld. Efter några år med vintersallat som fått leva sitt eget liv i vår odling har vi kunnat dra några slutsatser. Om sallaten själv får välja, så går den upp i blom i maj – juni. Därefter bildar den frön som ger nya små fina plantor i september. Dessa plantor kan, om man så vill, skördas i oktober, men man kan också låta dem vara kvar i odlingen ända till kommande vår och skörda närhelst man önskar.
Vintersallat varje år
Vi behöver aldrig egentligen så ny vintersallat. Den sköter sig själv, fast vi gräver upp plantor och sår annat i jorden, så har det alltid hunnit bli några frön av kvarglömda plantor som blommat i hemlighet. Vill man dock flytta sin sallatsodling, går det bra att gräva upp små plantor och plantera om dem på ny plats. Eller sprida ut frön på önskad yta. Vill man begränsa vintersallatens eviga varande i sin odling, kan man så frön i mindre lådor.
Vi vet faktiskt inte vilken sort av vintersallat vi odlar. Eftersom vi aldrig har brytt oss om att köpa nya frön lever vi liksom i ovisshet. Smaken på bladen tycker vi är ganska rosig. Tar man ett djupt andetag samtidigt som man har några vintersallatsblad i munnen känner man en tydlig arom av ros.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar