Din varukorg är för närvarande tom!
Äppeltiramisu med kanel och muscavadosocker

Våra allra bästa efterrätter är äppelpaj och tiramisu. Att kombinera dessa smaker blev en fantastisk smakupplevelse.
Ingredienser
3-4 dl äppeljos eller äppelmust
225 g mascarponeost
2 ägg
4 msk muscavadosocker
2 tsk malenkanel
2-4 dl äppelkompott
6-12 savoiardikex
2-3 msk marsalavin/ calvados, konjak, äppeljos eller något annat gott
Ingredienser till äppelkompotten
1 kanelstång delad i tre på längden
6 medelstora äpplen, skalade och fint klyftade.
1/2 tsk malen bourbonvanilj
4-6 msk muscavadosocker
1 skvätt vatten
Gör så här: Koka äppelklyftorna i vattnet, sockret, vaniljen och kanelen tills de blir mjuka och går sönder. Koka seedan bort vattnet så att kompotten blir fast och inte för rinnig. Låt svalna.
Dela sedan äggen och lägg gulor och vitor i skilda byttor. Vispa gulorna med sockret så pösigt du kan. Tillsätt marsalavinet, spriten eller josen och mascarponeosten och kör vispen på lägsta varvtal så att de bara blandar sig. Vispa därefter vitorna till ett så fast skum du bara kan och vänd varsamt ner skummet i den blandningen och blanda försiktigt. Doppa savoiardikexen ett efter ett i äppeljosen så att de inte blir för blöta. Varva sedan efter plats, tycke och smak savoiardikex, smet och äppelkompott på uppläggningsfat eller skålar. Pudra sedan ett lager kanel ovanpå och ställ in desserten i kylen. Gör du den dagen innan så den verkligen får stå och dra så smakar den ännu godare, men den funkar att äta ganska omgående också. Men låt den stå i kylen en timme eller två. De äppeljosindränkta savoiardikexen ger denna efterätt en läskande karraktär.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga - Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Nu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!










Lämna ett svar