Din varukorg är för närvarande tom!
Vi odlar eget julpynt

Så häftigt att kunna odla fram eget julpynt! När de vackra frökapslarna är tömda på vallmofrön och torkats blir de till julfägring med hjälp av lite färg och tråd, kul också att pyssla med ungarna under mörka hösten.
Att ytterligare kunna göra något med en av våra favoritväxter ”vallmo” känns ju bara så underbart. När jag satt och sorterade frön förra veckan bestämde jag mig för att spara några av de vackraste frökapslarna, så att vi skulle kunna pyssla med dem. De är ju som de allra mest perfekta julgranskulor man kan tänka sig och så lätta att de inte tynger ner grenarna. Visst kan man använda dem naturella, så som de ser ut när de ligger i skålen i bilden ovanför, men vi ville ta det några steg längre.

På balkongen
Vi utrustade oss med förkläden och munskydd och tog vår tillflykt till balkongen med de nyinköpta sprayfärgerna. Silver och guld bestämte vi att ville ha.
– Man måste ha munskydd, sa lilltjejen, det har jag sett på programmet ”fixa rummet”.

Man får vara lätt på handen
Tidningar breddes ut på balkongens golv och förgyllningsarbetet tog vid. Att vallmokapslarna är så lätta ställde till en hel del problem. Vi fick vara ytterst försiktiga med spraymålandet. Så fort vi tryckte för hårt for kapslarna iväg över balkongen. Med små nätta duschar lyckades vi tillslut få alla frökapslar att skina av guld och silver. Vi var inte så noga med att det skulle bli heltäckande utan nöjde oss med att det mesta skulle vara glänsande.

En gammal mamma blir till en ny
En gammal mamma. Kan man säga det om en torkad gammal frökapsel? Hur som helst, det känns så fint att kunna använda naturmaterial på det här sättet och att sommarens blomsterfägring tillslut hamnar i granen på julafton. Än en gång sluts cirkeln och det handlar inte bara om från jord till mun utan från jord till gran.

En hel skål full med julpynt
Efter middagen gick vi ut och hämtade in alla gyllene julgranskulor och började pyssla tillsammans. Med nymålade julnaglar och med Agnetas och Lindas skiva från 1981 ”Nu tändas tusen juleljus” glimrade kvalen till och julen spreds sig in i varenda vrå hemma hos oss.

Kreativitet och skaparflow
Jag vet, några av er kommer tycka att vi är svikare, inte helylle eller grönt omedvetna. Men tänk på det som man vanligtvis hänger upp i granen! Är det 100 % återvunnet glas i glaskulorna? Plast utan mjukgörare i juldekorationerna? Eller produkter som vuxna och barn fått skäligt mycket betalt för att framställa? Vi har inga ambitioner att vara perfekta och vi varken lever eller odlar utifrån ideologiska skäl. Vi bara älskar att äta vår egen mat och leka med livet och göra roliga och intressanta saker.
Att se mina barn blomma ut i kreativitet och vara i skaparflow är bland det bästa jag vet. Där och då, när de går upp i vad det innebär att vara levande kliver jag tillbaka och njuter. Jag håller mina tummar och tänker att barn som vet att de är älskade och får skapa, blir till vuxna människor som gör den här världen till en kärleksfullare och bättre plats.
Nu dinglar det förgyllda vallmokapslar i julgranen bland annat egenpysslat tingel och tangel. Barnen längtar till imorgon kväll när de ska få gå och lägga sig och vakna rakt in i julafton. Jag vill passa på att önska er en underbar jul med mängder av egenodlat julpynt i granen.
Läs om hur vi gerillaodlarvallmo: Vi gerillaodlar vallmo
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Vi odlar eget julpynt”
Skulle det funka att doppa dem i tunn färg kanske?
Det går säkert.
Toppenfin idé med göra eget julpynt.
Gjorde något liknande och hade en barnskokartong i ytterligare en kartong t ex vinkartong, det blev enkelt med sprayningen.
Lämna ett svar