Din varukorg är för närvarande tom!
Örtsalt på tork
Vi skördar fortfarande örter och bygger upp vårt lager av vårt eget örtsalt. I år har det blivit ca 3 kg salt på varierade örter. Jag har experimenterat med att använda både havssalt samt det rosa himalyasaltet, hälften av vardera. Då blir saltet inte lika ettersalt. Att ta vara på sina örter på det här sättet tycker jag är fantastiskt. Hela årets smaker och dofter görs tillgängliga under årets alla månader.
Det stämmer, vi gör ett blött salt genom att mala färska örter och salt i en mixer. Sedan torkas det långsamt på ugnsplåtar med bakplåtspapper.
Då och då går vi förbi våra plåtar som står ovanpå skänken och på bokhyllan och vänder varsamt på saltet. Då kan luften komma åt och torka från alla håll och kanter. Ibland, när vi har mycket lök i saltet, behöver vi torka det i ugnen på 50 grader och med luckan på glänt. Ibland kan ett salt som är mycket fuktigt, behöva torkas i en sådan där eltork i flera våningar. När saltet har torkat maler vi det en gång till i vår mixer. Sedan förvarar vi saltet i glasburkar med tätslutande lock. Vi gillar att använda vårt salt i saltkvarnar så att vi kan finmala det precis innan det landar på den mat vi äter.
Vi använder de örter vi har och gör saltet vid flera olika tillfällen. Ibland är det olika slags rena salt, då vi bara använder en ört eller grönsak och ibland blandar vi allt. När vi malt rena salt blandar vi oftast till ett generellt salt som vi tror kommer fungera till det mesta vi gör. Men vi lämnar också kvar olika slags rena salt i småburkar för särskilda tillfällen. I år har vi ett dragonsalt, ett dillsalt och ett vitlökssalt som vi tror att vi kommer använda till särskilda rätter och smörgåsar.
Vilka örter?
De här örterna har vi använt till våra örtsalt i år: Rosmarin, timjan, vinterkyndel, basilika, libbsticka, persilja, topplök, piplök, gräslök, Kinesisk gräslök, roselleriblast, rucola, mejram, dragon, salvia, mynta och säkert några sorter som jag glömt.
vill du veta mer ingående hur vi gör vårt örtsalt, kolla in detta inlägg: Göra eget örtsalt.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar