Din varukorg är för närvarande tom!
Odla året om
Vi odlar året om, varje årstid. Dels för att sprida ut arbetet över tid, dels för att kunna njuta av egenodlade ingredienser så ofta som möjligt. I Alla fingrar gröna vägleder vi dig i odlandet av 36 olika grödor.
Höstsådd
För oss är det näst intill omöjligt att bestämma när odlingssäsongen börjar och när den slutar. Sådd och skörd går om vartannat. Men för att försöka ge en bra bild kan vi säga att odlandet påbörjas vid sen höst, sk höstsådd. Då är det dags för persilja, dill, vitlök, jordärtkocka, morot och palsternacka att direktsås på friland eller odlingslådor. Dessa ska sås så sent att det inte börjar gro. Sedan ligger de där i jorden och laddar för våren. Då är de redan vana vid klimatet utomhus och sätter igång när de själva vill. Genom höstsådd brukar man få en tidigare skörd. Under senhösten brukar det finnas kål att skörda och likaså kryddväxter, möjligtvis även rotselleri, majrova och purjolök om det finns några kvar.
Vintersådd
När vintern är på gång på allvar förkultiverar vi särskilt långsamma chili inomhus. I växthuset vintersår vi olika kryddväxter som dill, gräslök, persilja, timjan, vinterkyndel. Rucola, sallat, kål och majrova fungerar också mycket bra för vintersådd. Med vintersådd, menar vi att så i plastbyttor, ställa dem utomhus med ett lager snö över och låta fröna i sin egen takt väckas frampå vårkanten. Vissa av växterna skördar vi så fort de vuxit upp en bit och andra planterar vi ut på lämplig plats i trädgården när våren är i full gång. Under vintern njuter vi att tidigare skörd som vi frusit in, torkat eller lagrat på annat sätt.
Vårsådd
Vårsådd är den allra vanligaste formen av sådd. Den kan ske på flera sätt beroende på grödor och tillgång till odlingsplatser. På våra fönsterbrädor sås varmgroende växter, i växthuset sås grödor som gärna trivs i lite kallare klimat. När risk för frost är över kan mycket direktsås eller planteras ut. Rucola, sallat, kryddväxter brukar kunna skördas från vintersådden. Och snart kan rabarber skördas till paj, saft och sylt.
Sommarsådd
Under hela juni, juli (och möjligtvis någon vecka in i augusti) är det sommarsådd som gäller. Vi brukar se till att förkultivera några omgångar till av lite av varje. tex rödbetor, sallat, kryddväxter, rucola, och olika kålsorter som vi planterar ut när utrymme finns i trädgården. När potatisen och vitlöken är skördad brukar det finns mycket plats för sommarsådda grönsaker. Vissa snabbväxande växter så som rucola och dill sår flera omgångar. Under sommaren brukar det finnas mycket i trädgården att skörda och njuta av.

Odla året om
Att så och skörda hela året kräver lite planering och eftertanke. Först och främst behöver man odla sådant som man tycker om och i lagom mängd. Det är lätt hänt att man sår för mycket och får en massa skörd av samma gröda samtidigt. Genom att sprida ut sådder, får man skörd under en längre tid. En del grödor tar kort tid på sig att bli skördeklara tex rucola, dill och sallat. Medan andra växter behöver lång tid på sig tex vitlök, rotselleri, chili och aubergine. Mer om att så vid olika tidpunkter under året och tips om hur man kan planera sitt odlande finns i vår odlingshandbok Alla fingrar gröna.
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odla året om”
Hejsan
I er gröna bok skriver ni jätte bra om vilka grönsaker man kan vinterså. Ni har där ett kapitel om kål och nämner där 3 sorters kål. Gäller det ni skriver för andra sorters kål också, så som vi och röd kål, blomkål spetskål tex?Ja, det gäller för vitkål, rödkål, spetskål och broccoli men med blomkål har vi inte lyckats så bra. Våra vintersådda blomkålsplantor brukar inte vilja bilda blomkålshuvuden, utan producerar bara en massa blad.
Lämna ett svar