Din varukorg är för närvarande tom!
Nyttodjur mot bladlöss

Sedan flera år tillbaka använder vi olika slags nyttodjur mot skadedjur i våra odlingar. Vi tycker att det är den skonsammaste och effektivaste lösningen för att bli av med snyltgäster. Metoden är dessutom tyst och helt fri från gifter och kemikalier. Passar perfekt inomhus och i växthus. Under hösten sätter vi ut dessa bland växterna vi övervintrar inomhus! Bara känslan av att man har fått specialisthjälp är befriande och man kan sova lugnare.
Den här artikeln gör vi i samarbete med nyttodjur.se som saluför över 40 olika slags nyttodjur och skonsamma lösningar mot allsköns olika besvär och angrepp tex bladlöss, spinnkvalster, trips, spinnkvalster, vita flygare mm. Vi har arbetat med deras produkter i snart 10 års tid och det har besparat oss så mycket arbete och lidande.
Förpackningen med nyttodjur på bilden och som vi precis spridit ut i odlingskällaren består av två olika varelser. Dels den lilla stekeln (Aphidius colemani) som lägger ägg inuti bladlössen och en gallmygga (aphidoletes aphidimyza) som lägger ägg i närheten av lössens kolonier. När äggen av den senare organismen kläcks, dyker det upp en liten larv som äter löss och kan äta väldigt många. Blandningen är en kombination av ett lite långsammare och förebyggande sätt att bli av med löss och ett mer flygande och bekämpande rovdjur.
Kika in här på och kolla deras stora sortiment mot olika skadedjur: Nyttodjur


När vi började med nyttodjur
Under många år hade vi en takodling i centrala Västerås som vi kallade för Takfarmen. Ett år fick jag och odlarvännen Christopher för oss att vi skulle övervintra några chiliplantor. När vi tog plantorna till vår övervintringsplats på källarplanet i samma hus, följde några bladlöss med. Bladlössen förökade sig snabbt och när vi började med nästa års sådd av chili och paprika blev de nya späda chili- och paprikaplantor snabbt angripna av lössen. Helt plötsligt var det löss överallt och vi försökte bekämpa eländet med att spraya med såpa- och spritlösning. Tre liter gulsåpa och en liter T-sprit gjorde vi av med, men utan någon som helst verkan. Plantorna blev bara otroligt slitna. Det kändes hopplöst!



Nyttodjur mot bladlöss
Via en professionell odlare fick vi reda på att man kunde använda nyttodjur, alltså biologisk bekämpning, för att bekämpa bladlöss. Denna kommersiella odlare berättade att det bästa är att använda nyttodjur dels när angrepp upptäcks men också i förebyggande syfte innan angrepp knappt är synbara. Detta ville vi testa!
Vi började med att flytta hem över 200 slitna plantor från odlingskällaren för att kunna duscha varje planta noga i vår dusch. Vi tog även bort alla blad och planterade om varje planta med ny jord. Källarrummet för odlingen sanerades och vi beställde nyttodjur som vi placerade ut samtidigt som alla duschade plantor fick komma tillbaka dit igen. Det var en otroligt skön känsla som infann sig när vi märkte att nyttodjuren hade hjälpt oss vinna kampen mot lössen. Men herre jösses vad vi fick arbeta hårt för att komma dit!


Vi arbetar förebyggande
Sedan bladlusinvasionen i Takfarmens källare har vi löpande använt oss av nyttodjur både vid synliga angrepp av bladlöss under vårkanten men även förebyggande när vi tagit in växter in i lägenheten eller till vår odlingskällare på hösten. Någon gång har vi även använt oss av dem i vårt växthus sommartid.
Det är i tillrättalagda miljöer inomhus och i växthus, där det inte finns några naturliga fiender och där väder och vind inte decimerar lössen, som skadedjursangrepp kan bli till ett stort problem, ja rentutav ödesdigert. De senaste åren, då vi förodlar det mesta kallt, är det oftast på hösten eller vintern vi sätter ut dessa hjälpmedel och i inomhusmiljö. Det kommer mer eller mindre alltid med massor av skadedjur när man tar in plantor som varit utomhus, det går liksom inte att undvika. Men sätter man ut nyttodjur i samband med inflyttning av plantor så hinner oftast nyttodjuren ta sig an alla eventuella bladlöss innan det blir till ett problem.


Upptäcka bladlöss?
Är man inte van med bladlöss ser man dem oftast inte förrän det är för sent, och det kryllar av dem. Efter att man har överraskats av dem en eller ett par gånger brukar man vara lite mer observant, och kan upptäcka dem på ett tidigt stadie. Man har allt att vinna på att upptäcka dem tidigt. Fiender, oavsett vilka det är, är lättast att bekämpa innan de ökar i antal. Både för den erfarna och oerfarna finns det två synliga tecken att hålla utkik efter: kladdiga blad och massor med ömsade skal som ser ut som små sågspån.




Bekämpa – portionera ut
Så fort man ser angreppen gäller det att klicka in på nyttodjur.se och beställa en dos med levande flygvapen. Det kan ta olika lång tid innan man får sin beställning, lite beroende på när man gör den och om det är väldigt varmt eller kallt ute, det är ju levande djur! När väl djuren är levererade gäller det att hämta dem så snart man kan hos sitt ombud, om man inte får dem i sin låda eller vid sin dörr. Ta dig sedan direkt till platsen för drabbning och portionera ut de flygande nyttodjuren, tillsammans med ännu ej kläckta ägg och sågspån, på små fat. Ställ faten bland dina växter, gärna i lite skugga, och lämna sedan djuren ifred så att de kan arbeta. Undvik helt att spraya med såpa- och spritlösningar eller likande tinkturer.
Oftast ser man bara dessa flygande varelser vid utsättningsögonblicket, sedan försvinner de in bland växterna. Själva bekämpningen går till på det sättet att varje individuellt flygfä söker upp en bladlus och lägger ett ägg i denna lus. När ägget kläcks dör lusen och ut ur lusen kommer det ett nytt flygfä som ger sig ut på jakt efter nya löss. Så där håller det på tills lössen tar slut.

För att nå bästa effekt
Har man riktigt nedlusade plantor bör man, om möjligheten finns, duscha av dem innan man sätter ut nyttodjur. Dels mår växterna bra efter en sådan behandling, men man skapar en bra grund för ett bra slutresultat om det inte är tokmycket löss så att nyttodjuren. I värsta fall hinner de inte med om det är för många löss.
Den här artikeln gör vi i samarbete med nyttodjur.se som saluför över 40 olika slags nyttodjur och skonsamma lösningar mot allsköns olika besvär och angrepp t ex bladlöss, spinnkvalster, trips, spinnkvalster, vita flygare mm. Vi har arbetat med deras produkter i snart 10 års tid och det har besparat oss så mycket arbete och lidande.
Kika in här på och kolla deras sortimentet: Nyttodjur
Johannes Wätterbäck & Theres Lunden
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar