Din varukorg är för närvarande tom!
Nu sår vi våra första chili

De senaste tre åren har jag sått de starkaste chili sorterna, C. chinense ( Habanero varianter) den 8 december. Det finns ett värde tycker jag att skapa vissa ritualer och rutiner och att inte smita från dem. Som en liten obetydlig och personlig revolt mot vår tid som alltmer blivit präglat av individualism och lättja.
På bilden har jag laddat med småskålar, bakpulver och ljummet vatten. Det är så jag gör när jag sår chili, blötlägger dem i ljummet vatten spetsat med ca ett kryddmått bakpulver per 0,5 dl vatten. Ibland får fröna ligga i blöt över natten och ibland under ett helt dygn. Anledningen att jag låter fröna genomgå detta bad är att jag fått för mig att fröskalet mjukas upp av behandlingen och att fröna gror snabbare. En del håller med mig, andra menar att det inte gör så stor skillnad eller spelar så stor roll och en del använder kaliumnitrat istället för bakpulver. Har ni inte redan sått era C,chinense så är det inte försent, ni har hela december och en bit in i januari på er. Nästa sort som står på tur i januari är C,pubescense och C.baccatum dvs Rocotopeppar och alla sorter som har Aji i förnamn.
Tänker ni odla den underbart goda och violsmakande chilin Aji Amarillo så behöver även den hamna i såjord så snart som möjligt, då den är extremt trög med att sätta frukt.
När fröna badat klart placerar jag dem i mina favoritkrukor för frösådder, gamla frukt och grönsaksaskar. Sedan ställer jag in dem i ett minidrivhus som jag ställer ovanpå en värmematta som håller ca 25-30 grader och därefter placerar jag någon form av belysning ovanför drivhuset. Lampan på bilden är en vanlig skrivbordslampa från Ikea och med en vanlig lågenergilampa monterad, alltså ingen avancerad växtbelysning.
Se till att frösådderna hela tiden är fuktiga, torkar de ut nu så kan det gå så illa att alla dör.
När fröna börjar gro, vilket tar mellan 5-20 dagar så tittar jag till sådderna flera gånger per dag. Skulle det vara så att det fastnar fröskal på grodden så sprayar jag med vattenflaska på plantorna och försöker så försiktigt jag bara kan att pilla loss skalen. I år var Habanero Lemon snabbast och visade sig redan efter 5 dagar men nu efter 10 dagar har de flesta sorter visat sig ovanför såjorden.
Se till att dina frösådder alltid är fuktiga i det här stadiet, de ska inte bada i vatten men, de ska hela tiden vara fuktiga.
Förresten såjord! Jag använder alltid nyköpt såjord till mina frösådder av chili för att minimera problem som tex sorgmyggslarver som gnager på plantornas rötter. Försök att inte ta en sådan simpel genväg som att använda gammal jord, det brukar alltid straffa sig att inte vara noga vid frösådder. Vill du höfta och laborera med gammal jord så skjut på detta till den slutgiltiga planteringen där spelar det mindre roll.
När jag anser att de flesta plantorna kommit upp så byter jag växtbelysning och placerar 2 st T5 rör ovanför drivbänken. De här rören är superlätta att montera och avger mycket ljus och plantor som växer upp med mycket ljus blir kompakta. Jag vill ha så kompakta plantor det bara går och ska man odla växter den här årstiden så behövs det mycket och bra ljus. Det är inte fören i maj som chiliplantorna kan flytta ut i växthuset på avhärdning, så de har många dagar framför sig under belysning.
Intervallen på ljuset ska vara ca 12-14 h ljus och resten mörkt och jag tycker att det blir enklast att i möjligaste mån följa den naturliga dygnsrytmen, både för plantornas och familjens skull.
Efter ca 15 dagar när jag tror att de flesta frön börjat att gro så tar jag bort locket på minidrivhuset. Nu stänger jag också av värmemattan och sänker belysningen så att den är ca 10-20 cm ovanför plantornas översta blad. Ju närmare lamporna är ljuset desto mer energi får växterna. Det enda man behöver oroa sig för när det gäller växtbelysning i det här stadiet är om växterna kommer för nära belysningen så att de bränner bladen.
Det är viktigt att du tittar till din odling varje dag och höjer belysningen allt eftersom plantorna växer.
Lyssna på vår podcast Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck, där jag och Sara Bäckmo pratar om chiliodling och morotssådd.
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga - Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Nu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Nu sår vi våra första chili”
Tack för bra info.
Ska starta årets chilisådd idag
MVH Mari SchoultzTack för dina tips! Jag har sått chillifrö och paprikafrö i måndags! Spännande att följa deras resa 😀














Lämna ett svar