Din varukorg är för närvarande tom!
Nu sår vi våra första chili

De senaste tre åren har jag sått de starkaste chili sorterna, C. chinense ( Habanero varianter) den 8 december. Det finns ett värde tycker jag att skapa vissa ritualer och rutiner och att inte smita från dem. Som en liten obetydlig och personlig revolt mot vår tid som alltmer blivit präglat av individualism och lättja.
På bilden har jag laddat med småskålar, bakpulver och ljummet vatten. Det är så jag gör när jag sår chili, blötlägger dem i ljummet vatten spetsat med ca ett kryddmått bakpulver per 0,5 dl vatten. Ibland får fröna ligga i blöt över natten och ibland under ett helt dygn. Anledningen att jag låter fröna genomgå detta bad är att jag fått för mig att fröskalet mjukas upp av behandlingen och att fröna gror snabbare. En del håller med mig, andra menar att det inte gör så stor skillnad eller spelar så stor roll och en del använder kaliumnitrat istället för bakpulver. Har ni inte redan sått era C,chinense så är det inte försent, ni har hela december och en bit in i januari på er. Nästa sort som står på tur i januari är C,pubescense och C.baccatum dvs Rocotopeppar och alla sorter som har Aji i förnamn.
Tänker ni odla den underbart goda och violsmakande chilin Aji Amarillo så behöver även den hamna i såjord så snart som möjligt, då den är extremt trög med att sätta frukt.
När fröna badat klart placerar jag dem i mina favoritkrukor för frösådder, gamla frukt och grönsaksaskar. Sedan ställer jag in dem i ett minidrivhus som jag ställer ovanpå en värmematta som håller ca 25-30 grader och därefter placerar jag någon form av belysning ovanför drivhuset. Lampan på bilden är en vanlig skrivbordslampa från Ikea och med en vanlig lågenergilampa monterad, alltså ingen avancerad växtbelysning.
Se till att frösådderna hela tiden är fuktiga, torkar de ut nu så kan det gå så illa att alla dör.
När fröna börjar gro, vilket tar mellan 5-20 dagar så tittar jag till sådderna flera gånger per dag. Skulle det vara så att det fastnar fröskal på grodden så sprayar jag med vattenflaska på plantorna och försöker så försiktigt jag bara kan att pilla loss skalen. I år var Habanero Lemon snabbast och visade sig redan efter 5 dagar men nu efter 10 dagar har de flesta sorter visat sig ovanför såjorden.
Se till att dina frösådder alltid är fuktiga i det här stadiet, de ska inte bada i vatten men, de ska hela tiden vara fuktiga.
Förresten såjord! Jag använder alltid nyköpt såjord till mina frösådder av chili för att minimera problem som tex sorgmyggslarver som gnager på plantornas rötter. Försök att inte ta en sådan simpel genväg som att använda gammal jord, det brukar alltid straffa sig att inte vara noga vid frösådder. Vill du höfta och laborera med gammal jord så skjut på detta till den slutgiltiga planteringen där spelar det mindre roll.
När jag anser att de flesta plantorna kommit upp så byter jag växtbelysning och placerar 2 st T5 rör ovanför drivbänken. De här rören är superlätta att montera och avger mycket ljus och plantor som växer upp med mycket ljus blir kompakta. Jag vill ha så kompakta plantor det bara går och ska man odla växter den här årstiden så behövs det mycket och bra ljus. Det är inte fören i maj som chiliplantorna kan flytta ut i växthuset på avhärdning, så de har många dagar framför sig under belysning.
Intervallen på ljuset ska vara ca 12-14 h ljus och resten mörkt och jag tycker att det blir enklast att i möjligaste mån följa den naturliga dygnsrytmen, både för plantornas och familjens skull.
Efter ca 15 dagar när jag tror att de flesta frön börjat att gro så tar jag bort locket på minidrivhuset. Nu stänger jag också av värmemattan och sänker belysningen så att den är ca 10-20 cm ovanför plantornas översta blad. Ju närmare lamporna är ljuset desto mer energi får växterna. Det enda man behöver oroa sig för när det gäller växtbelysning i det här stadiet är om växterna kommer för nära belysningen så att de bränner bladen.
Det är viktigt att du tittar till din odling varje dag och höjer belysningen allt eftersom plantorna växer.
Lyssna på vår podcast Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck, där jag och Sara Bäckmo pratar om chiliodling och morotssådd.
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Nu sår vi våra första chili”
Tack för bra info.
Ska starta årets chilisådd idag
MVH Mari SchoultzTack för dina tips! Jag har sått chillifrö och paprikafrö i måndags! Spännande att följa deras resa 😀
Lämna ett svar