Din varukorg är för närvarande tom!
Jordgubbslandet – Ta sticklingar
Jordgubbar! Få bär symboliserar svensk sommar så starkt som jordgubbar. Jag längtar efter att köra ner ansiktet i en stor skål med dessa bär och blunda och andas in dofterna.
Nu i april ser jag massor av revor som spridit sig i landen och etablerat sig, dags att gräva loss dem och göra nya plantor I tillsammansodlingen har vi en ampeljordgubbe vi glömt namnet på men den är fantastisk. Den ger jordgubbar ända in i november!

Det är få människor som inte vet vad de ska göra med jordgubbar. Med många andra egenodlade grödor hör man många frågetecken vid stora skördar, men nästan aldrig när det gäller jordgubbar. Kanske är det för att de duger så bra som de är och att det är lätt att komma på vad man kan göra med dem?
En sommar hade vi extra många jordgubbar och mycket rabarber. Jag var i experimenttagen och ville testa att göra en blandsylt på jordgubbar och rabarber och i sylten hackade jag ner ett par utfläkta vaniljstänger. Vilken sylt det blev, helt fantastisk! Det här är kungen bland sylter och det finns egentligen ingen som kan överträffa den, ingen jag lyckats koka i alla fall. Den är komplett och passar lika bra till plättar och pannkakor som till nygräddade våfflor. Det är också alldeles för lätt att råka ta en sked när ingen ser och bara blunda och njuta. Klicka HÄR för att komma till syltreceptet. Nedan kan ni läsa ett utdrag från vår bok Alla fingrar gröna om hur vi sticklingsförökar jordgubbar.
Sticklingsförökning
__________________________
Vår, sommar eller höst:
april–november
___________________________
Att sticklingsföröka innebär att du skapar nya små plantor utifrån en befintlig planta. De nya plantorna kan ge fin skörd efter ett år. Om du inte har plantor sedan tidigare köper du nya plantor i affären och hoppar till Slutplantering.
___________________________
Odlingsplatser:
Plantera direkt på platsen för slutplantering, eller i krukor som ställs på friland.
___________________________
Du behöver:<
Fruktsamma plantor.
Plastkrukor, 8–15 cm,
vid krukplantering.
Planteringsjord eller frilandsjord vid krukplantering.
____________________________
Identifiera revplantor. De sprider sig med hjälp av en stängel som växer åt sidan från moderplantan. Från stängeln bildas nya plantor. Kommer de i kontakt med jorden utvecklar de rötter och växer fast.
Skär eller klipp bort små revplantor från de moderplantor som inte har så många revor. Sticklingar från dessa plantor ger oftast störst bärskörd. Märk gärna ut vilka plantor som ger mest bär under säsongen och ta sedan bara revor från dem. Du kan använda revplantor oavsett om de bildat rötter eller ej, men rotade plantor kommer etablera sig snabbast.
Plantera direkt på slutlig odlingsplats eller i krukor med planterings- eller frilandsjord.
Sticklingar är känsligare för torka än plantor som har hunnit rota sig. Varje krukplanterad stickling bör få ½–1 liter vatten varannan dag den första veckan och därefter ett par gånger i veckan. Planterar du direkt på slutlig odlingsplats kan du istället läsa vattningsinstruktion under Slutplantering.
____________________
Är ni nyfikna på att göra egna plantor av de jordgubbar ni redan har? Kika isåfall in på filmen så får ni lite extra pepp inför nästa säsong. Det går lika bra att ta plantor på våren som på hösten.
Klicka in på bilden nedan för att komma till förlagets bokshop. / Johannes & Theres

Våra senaste inlägg
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar