Din varukorg är för närvarande tom!
Göra egen pizza

Att göra egen pizza är så fantastiskt gott. Att jämföra köpt pizza med hembakad går inte. Det är som två helt olika maträtter.
Ibland kan man tänka att det är lite bökigt att behöva fixa ihop en deg och låta den jäsa, men oftast går det fortare än man kan tro och det är värt de där 10 minuterna extra.
Ingredienser till 4 pizzor
Tomatsås
1 pkt krossade tomater
1 pkt passerade tomater
½ gul lök
olivolja
½ tsk socker
salt och peppar
torkade örtkryddor (basilika, oregano)
Deg
50g jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
½ dl olivolja
3 dl vatten
7-9 dl vetemjöl special
Förslag på fyllning
Mozarella eller riven ost (eller både ock)
Kronärtskockshjärtan
oliver
Gul lök
Färska tomater
ev fetaost
paprika
champinjoner
zucchini
pesto
rucola

Gör så här: Hacka löken och fräs den lätt i olja i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och häll i de krossade och passerade tomaterna. Häll i socker, salt och peppar. Låt småkoka länge. Häll i torkade örtkryddor mot slutet.
Smula jästen och värm vattnet till fingervarm temperatur. Häll vattnet över jästen och rör om till all jäst har löst sig. Strö över socker och salt och häll i olivoljan. Häll i mjölet och arbeta tills degen är fast och fin. Låt jäsa minst 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
Skär det som du vill ha som fyllning, i mindre bitar. (Rucolan brukar vi lägga på pizzan efter att den har gräddats.)
Dela degen i fyra delar och kavla ut till cirklar eller ovaler. Lägg de på plåtar utan bakplåtspapper. Bred ut tomatsås. Fördela fyllningen och strö över torkade örtkryddor. Grädda i övre delen av ugnen tills pizzan fått fin färg.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar