Din varukorg är för närvarande tom!
Fixa jordgubbslandet på hösten

Så länge marken är redbar, går att gräva i, kan du anlägga ett jordgubbsland. Antingen har du eller någon bekant jordgubbsplantor som revat sig som du kan ta nya plantor, sticklingar, ifrån eller så kanske du kommer över ett gäng färdiga plantor på någon handelsträdgård om du har tur. Sticklingar som har bildat rötter är lättast att lyckas med den här årstiden, du märker det när du varsamt tar bort dem att de växt fast i marken.
Tre fördelar med att anlägga ett jordgubbsland på hösten:
1. Jordgubbslandet kommer igång tidigare och om du har tur kommer du kunna skörda en hel del jordgubbar redan det första året.
2. Du behöver inte vattna lika mycket nu som vid vår och sommar då tillväxten är som störst.
3. Du sprider ut trädgårdsarbetet under året så att inte allt behöver göras under våren.
Jordgubbslandets kretslopp:
Jordgubbsplantor ger som mest skörd år två och tre och behöver byta plats år fyra eller fem för att du ska kunna njuta av jordgubbar kontinuerligt. För att det inte ska bli en sommar utan jordgubbsskörd kan du byta plats på några plantor varje år.
Hur man gödslar:
Undvik att gödsla jordgubbslandet med kväverikt gödsel och gödsla sparsamt hellre på hösten än på våren. Ligg i underkant på gödselrekommendationerna om du använder gödsel på förpackning. Använder du brunnen ko eller hästgödsel använder du max 1,5 kg per kvadratmeter. Tillför gärna 1,5 dl vedaska per kvadratmeter årligen och täckodla dina plantor med torra löv eller halm.
Våra senaste inlägg
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
8 svar till ”Fixa jordgubbslandet på hösten”
Tack för bra tips om jordgubbsodling. Jätteroligt att ha hittat er blogg och att upptäcka att ni dessutom finns ganska nära Strömsholm. Jag ägnar mig mest åt blommor och kryddväxter och behöver verkligen "vässa mig" lite vad gäller grönsaksodling. Ska bli intressant att följa er! Bästa hälsningar Anna
Tack. Vad kul. Det var nära ☺
Hur är det att odla jordgubbar där man haft potatis, funkar det?
Glad att hittat till er 🙂
Satte nya jordgubbsplantor i våras. Det har växt till sig mkt bra. Men nu tänkte jag utöka till ett land. Hur gör jag bästa och mest lättskött jordgubbsland. Ska jag blanda i halm eller lägga det uppepå nu på hösten eller på våren?
Tack för er inspiration/Mona i BorlängeVid våra land växer det enormt mycket kirskål som nu har börjat ta sig in i landen och även i pallkragarna. Vilket är bäst för jordgubbar och kryddor nu när jag ska göra iordning platsen. Att täcka under planteringarna med såndär duk som andas eller papp. Samlas det för mycket vatten över papp och vad fungera bäst för att kväva kirskålen?
Det bästa med kirskål är att skaffa sig ett knäskydd och bege sig ut med en stor skruvmejsel och mekaniskt plocka bort alla rötter.
/ Johannes
Är i full fart med att göra tre bäddar på 1×6 meter vardera. Har du någon favorit gubbe jag inte får missa att ge plats i någon av dem ? Tack för att du bereder vägen för oss nybörjare !
[…] Fixa jordgubbslandet på hösten | Farbror Grön […]
Lämna ett svar