Din varukorg är för närvarande tom!
Eget kaffe på julafton

Under fyra år har jag skämtsamt sagt att även om det inte blir så många kaffebönor på vår planta, så kanske vi alla fall kan få ihop till en egen kopp på julafton. I år var det äntligen dags! Jag fick ihop tillräckligt många så att det räckte till en kopp. En dröm har gått i uppfyllelse!
Att odla kaffe inomhus, utan extrabelysning och dessutom kunna skörda bönor, har varit ett mål jag haft länge. På 1980-talet såg jag Lenas stora kaffeträd på Fridas hantverk och café i Vadsbro och hon och hennes mamma berättade att de fick ihop till ett kok varje år. Mitt projekt om att odla kaffe inomhus för bönor hade således ett fullkomligt realistiskt mål, jag visste att det skulle fungera, även om jag inte riktigt visste hur vägen dit skulle se ut. Är det inte fascinerande att jag som 13-åring la detta på minnet och till och med la märke till att trädet stod ganska skuggigt. En gång odlarnörd alltid odlarnörd! Minns vad jag sagt tidigare, bakom mina lyckanden ligger otaliga misslyckanden. Det är hur vi förhåller oss till misslyckandena som definierar oss snarare än att glänsa i lyckan. Det krävs vilja och hårt arbete. Just nu är det julafton och Jansson frestelse står i ugnen och de friterade risbollarna är precis klara. Jag kommer berätta mer om att odla kaffe i kommande inlägg.
Hur kaffet smakade? Självklart var det det godaste kaffet jag druckit i mitt liv men jag var ju oerhört partisk! Jag delade också med mig av det till Theres och lilltjejen.

Igår kväll rostade jag våra egenodlade kaffebönor. Jag satt på golvet framför ugnen i 13 minuter och följde utvecklingen av rostningen utan att blinka kändes et som. Jag har nog aldrig varit så noggrann och samtidigt orolig. Tänk om de hade råkat förkolna!
God Jul
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar