Din varukorg är för närvarande tom!
Egen äppelcidervinäger
Då var det dags att göra egen äppelcidervinäger igen och i år tillverkar vi den på Åkerö och Melonäpple, två av våra äppelfavoriter som erfarenhetsmässigt visat sig vara bra för vinägertillverkning.
Egentligen fungerar de flesta äpplen, vi har testat gravensteiner, Cox Pomona, några okända frukter samt Transparent blanche. Förra året hade vi problem med att få till en bra vinäger av Cox orange. Vad vi efteråt förstått är att just den sorten innehöll en stor del pektin som på något sätt blockerade vinägermammans arbete. Vi gör vinäger på två sett dels av äppelmust, den lite mer omständiga och denna metod som är den enkla , bilden ovan då äpplen klyftas upp i fyra delar och därefter täcks med en sockervattenlösning.
Efter ett par dagar till en vecka kommer spontanjäsningen igång och efter ett par månader är jäsningen klar och steg 2 tar vid. Vinägermamman tillsätts och ska äta upp all alkohol och genom detta arbete skapa en god vinäger.
I år testar vi också att jäsa med champagnejäst i första steget se inlägget här: https://farbrorgron.se/appelcider-gora-sjalv/
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Egen äppelcidervinäger”
Kul att höra Annika, det är ju så otroligt användbart och har ju så bra lagringsegenskaper. Tack 🙂
Hej!
Melon äpple är även för mig ett favoritäpple. Bra att tillaga både det ena och andra på.
Kul med reportaget i Icabladet.
Grattis till det.
Allt gott
AnnikaHej, det är första gången jag gör äppelcidervinäger. Så jag har inte haft tillgång till någon vinägermamma. Så länge som jag hade kvar äppelbitarna kunde jag mot slutet se att det bubblade och jäste. Men efter att jag filtrerat bort äppelbitarna (och förvarat mörkt vid ca 25 grader i 2-3 veckor i stor burk med stor öppning) så har det blivit en bottensats och all jäsning har upphört. Lösningen är grumlig och det är en halvcentimeter tjock bottensats på botten. Smaken är mkt vinägerstark och skarp och jag känner ingen jästsmak. Någon vinägermamma har jag inte sett till. Jag undrar om jag råkat döda jästen? Hur går jag vidare?
Det låter onekligen lovande om jästsmaken är borta! Försök att få bort bottensatsen genom att hälla av den klara vinägern i en ny behållare. Den grumliga vätskan kan du hälla i ett hög och smal behållare, typ glaskaraff och portionera ut den klara vätskan som bildas längst upp till resten av det klara. Om det blir gott och vinägerstarkt så har du antagligen rätt kultur som tillverkar ättikssprit av den alkoholhaltiga drycken. Om du inte är nöjd kan du tillsätta upp par dl ofiltrerad vinäger från matvaruaffären. För att vinägermammor ska bildas gäller det att öppningen inte är stängd./ Johannes
Lämna ett svar