Din varukorg är för närvarande tom!
Bokashikompostera med Urban Garden
Ett av det enklaste sätten att kompostera på, var du är bor, är att använda sig av det man kallar för bokashi. Det är namnet på en komposteringsteknink som går ut på att man fermenterar hushållsavfall lufttätt med hjälp av ett strö eller spray som innehåller ett gäng utvalda bakterier och mikroorganismer. Efter ett par veckor i en lufttät hink tillsammans med ett gäng uttänkta mikroorganismer kan ens hushållsavfall återföras till det naturliga kretsloppet genom att grävas ner i trädgården. Det här inlägget är ett samarbete med företaget Miljöcenter som saluför kompostbehållaren Urban Garden som används till bokashikompostering och tillverkas i Sverige, i återvunnen plast. Vi har också använt deras bokashiströ samt bokashispray.
Sedan ungefär 10 år tillbaka har bokashikomposterandet verkligen tagit fart i Sverige. Det är en komposteringsteknik som attraherat många människor och är så enkel att i princip alla kan använda sig av den. Just denna enkelhet är en väldigt tilltalande aspekt. En annan aspekt är att det sluter ens personliga kretslopp på ett naturligt sätt, där du är.
Hushållsavfallet som tas om hand blir till en resurs som kan tillföra både organiskt material, näringslösning och näring till ens odlingar. Även de som inte själva har en trädgård kan bokashikompostera och sedan tex ge bort kompostmaterialet till en vän som odlar. För oss i staden sker bokashikomposterandet 18 meter från vårt stora trädgårdsland och påsar med hushållsavfall har slutat att åka lastbil till biogasanläggningar och kommer istället till användning som en återkommande resurs i vårt odlande.
En attraherande teknik
Det man först och främst behöver är en nyfikenhet för bokashikomposterandet och det verkar som denna teknik verkligen skapar ett intresse redan vid första ögonkastet. Det är få tekniker och tillbehör inom odling som jag stött på under mina 30 år som haft en större attraktionskraft än bokashikompostering. Även människor som inte har någon koppling till odlandet blir ofta begeistrade av dessa hinkar och dess kringmaterial, strö och spray.
Rent fysiskt behöver man först och främst en slags tät hink, i det här fallet en Urban Garden hink som dessutom har en tappkran så att man kan tappa av lakvattnet från kompostmaterialet och använda som gödselvatten. Lakvattnet fungerar ypperligt hos oss inne till krukväxterna men kan också användas utomhus.
Den andra komponenten som är minst lika viktig är att ett bokashiströ eller bokashispray som innehåller ett gäng anpassade bakterier och mikroorganismer som sköter själva fermenteringen. Denna blandning av bakterier och mikroorganismer kallas även för EM eller EM1. Personligen rekommenderar jag att man startar med två hinkar när man börjar att kompostera så att man kan bokashikompostera över längre tid och slipper att pausa. Köksavfallet behöver nämligen mogna i två veckor innan man gräver ner det.
Att montera Urban Garden-hinken
Det är lätt att montera Urban Garden-hinkarna. I princip är det bara tappkranen som du behöver skruva ihop på hinken efter att du öppnat lådan hinken/hinkarna kommer i. Det är nödvändigt att du gör det rätt från början annars kan det bli knasigt efter ett tag. När du monterar kranen tillsammans med packningen, som ska sitta på insidan behöver du dra åt med ett verktyg så att det verkligen blir tätt, tex med en polygrip, skiftnyckel eller liknande föremål. En instruktion följer med när du köper din Urban Garden. Du behöver dra åt ganska hårt för att packningen verkligen ska sluta tätt så att du undviker läckage, det är det sista man vill ha, men ändå försiktig så att du inte drar för hårt så att plasten går sönder.
Tips: Är du osäker på hur kranen sluter tätt kan du testköra hinken med vanligt vatten. Ställ den färdigmonterade hinken på ett underlag som tål att bli blött tex en diskbänk, på en bricka eller liknande och häll i ett par liter vatten. Låt stå någon dag eller ev några dagar. Läcker det inte ut vatten är det bara att börja kompostera i hinken. Uppstår läckage tömmer du den på vatten och drar åt lite till och testkör igen. När det är helt torrt och inte sker något läckage är det bara att tuta och köra.
Handhavande
När jag startar kompostering i en bokashihink lägger jag i en dubbelvikt tidningssida längst ner ovanpå den lösa perforerade botten. Därefter strör jag ut en halv till hel näve med bokashiströ eller sprutar tidningen blöt med bokashispray. Därefter är det dags att stjälpa ner avfallet, som oftast hos oss brukar bestå av 1 – 3 liter avfall var tredje dag, mer under sommar och höstens skördeperiod. Efter varje gång man lägger i nytt avfall strör man över en halv eller hel näve med bokashiströ eller sprayar ymnigt med sprayen. Det är vanligt att det blir som ett vitt ofarligt möget typ som ett tomteskägg i behållaren, det är en av svamparna som finns i ströet och sprayen och är helt naturligt.
Vad kan man lägga i hinken.
Allt vanligt förekommande hushållsavfall så som skal av rotfrukter, äppelskrutt, gamla majskolvar, matrester, kaffesump, äggskal, hushållspapper, fisk, grönsaks och köttrens samt blast och bös från egna skördade grönsaker. I princip kan du lägga ner allt organiskt material som du vet inte är direkt giftigt och som du kan tänka dig blir till jord inom en rimlig tid framöver.
När hinken är full och hur använder man det.
När behållaren är full, så att du inte får ner mer hushållsavfall i den är det dags att lägga locket på för ett par veckor. Rekommendationerna är att man låter den fulla hinken stå i minst 2 veckor innan man gräver ner det i sina odlingar/ rabatter. Det är för att mikroorganismerna verkligen ska gå in i avfallet och fermentera det, så att den fortsatta nedbrytningen, ute på friland, rabatt och pallkrage fungerar optimalt.
Jag brukar gräva ner bokashikomposten punktvis i hål där en hel hink ryms eller gräva loss jord ur en pallkrage och sprida ut avfallet för att sedan lägga på jord över det. Jag brukar ha ett jorddjup på ca 7 – 10 cm ovanpå bokashimaterialet. Efter ytterligare 2 veckor brukar det inte synas något material om man går dit och pillar, jorden och dess nedbrytare tar hand om det riktigt snabbt.
Man brukar säga att man kan odla där man grävt ner bokashimaterialet efter ca 2 veckor. Vill man plantera växter eller så frön är det bra att hålla ett avstånd på 20 – 30 cm från där avfallet är placerat. Det är mest för att rötter inte ska hitta till avfallet för snabbt, innan det tagits hand om jordens alla mikroorganismer, och av misstag råka ingå i nedbrytningen. När jag planterar ut växter i samband med att jag gräver ner bokashikompost, brukar jag märka ut var jag grävt ner bokashiavfallet med ett par blompinnar. Vår favorittid att gräva ner avfallet på är sent på hösten eller tidigt på året, tt par veckor innan utplantering av växter.
Lagring av bokashi
Det går alldeles utmärkt att bokashikompostera året runt men det kan vara svårt att gräva ner det under vintermånaderna i synnerhet när det är tjäle. Även när man är i mitten av odlingssäsongen och man odlar överallt i sin trädgård kan det vara svårt att få ner det. Det är ingen fara, man kan lagra bokahiavfallet både över sommaren och vintern, det gör inget om det fryser. Vi har testat att lagra avfallet på flera olika sätt genom åren och upp till ett år med bra resultat. Vi har ställt ut hinkarna vid växthuset så att de stått i minusgrader, haft dem i källaren i vårt odlingsförråd, stjälpt ner allt avfall utomhus i en stor fodertunna med lock och haft en stor tät plastlåda i vår källare där vi förvarat avfallet, bra då att locket verkligen sluter tätt. Man kan verkligen göra på många olika sätt. Vi har också lagt det i våra stora trädgårdskomposter utomhus när vi inte haft plats eller tid att placera det direkt i odlingarna, det är ju ändå där det till sist hamnar.
Var hittar jag Urban Garden?
Du hittar Bokashikompostbehållaren Urban garden, bokashiströ och bokashispray på tex Blomsterlandet, Plantagen, alla matpriser, Granngården, Odla.nu, Bauhaus, Hornbach, Ica och på olika gardencenters
Vill du läsa mer om Urban Garden är du välkommen att gå in på Miljöcenters hemsida, du kan också kika in på Farbror Gröns instagramkonto och titta på filmen där jag presenterar Bokashikomposten Urban Garden.
Önskar er mycket nöje Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar