Din varukorg är för närvarande tom!
Binda upp tomater

Tomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är extra viktigt när man binder upp växter är att inte knyta för hårt runt stammen så att man stryper växten.
Att tomater är gängliga skapar ofta problem. Man behöver stadga upp, binda upp dem och se till att plantorna inte viker sig, går av eller ramlar. När plantorna är i sin växtfas kanske det inte känns som ett så stort problem med långa och rangliga plantor, men när tomaterna börjar utvecklas kan de tunga frukterna få växten att ramla om kull och eller brytas av. Man har allt att vinna på att tänka, planera och ordna med uppbindning och stöd tidigt redan vid slut eller utplantering. Det blir så mycket lättare om man kan styra in plantorna i ett stöd än att panikstödja när plantorna vuxit dig över huvudet.
Läs mer här: Odla tomater i krukor utomhus





Olika växtsätt
Det finns många olika tomatsorter och dessa är bland annat grupperade efter växtsätt. Växthustomater brukar vara högväxande och kan växa upp i taket och ännu längre om det får. Dvärgbusktomater är låga och mycket kompakta i sitt växtsätt. Mellan dessa två ytterligheter finns många olika varianter.
Det som kan vara bra att veta är att tomater ofta blir gängligare och högre än förväntat om:
- de växer i ett fönster och eftersom solljuset inte är optimal sträcker plantorna på sig mer, samt att värmen inomhus ofta gör växter något gängligare
- plantorna växer i ett växthus där det är varmt – värme gör ofta att växter växer mer på höjden
- miljön där plantorna växer är för skuggig och sollös.
Tips på hur du kan råda bot mot tomater som blivit alldeles för gängliga:
- Sätt alltid plantan så djupt du kan vid omplantering och placera krukorna så ljust som möjligt (gärna svalt)
- Om plantorna är extremt taniga och höga går det att klippa av plantorna så att de får börja om med nya skott (sk halshuggning). Den avklippta delen kan rotas i exempelvis vatten och därefter planteras och blir en kompaktare planta. Halshuggningen genererar alltså två plantor. En planta utifrån en stickling och en avklippt planta som därefter skjuter upp nya skott.
- Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem







Tips på hur du i framtiden kan undvika gängliga tomatplantor:
- välj sorter som har ett kompakt växande såsom dusktomater och dwarftomater
- införskaffa växtbelysning om du driver upp plantor inomhus och ha ljusintervallet på 12 timmar ljust på dagen och 12 timmar mörkt på natten
- vid inomhussådd, välj ett svalt rum för uppdrivningen
- kallså tomaterna i ett växthus i slutet av mars (i zon 1-3) och lite senare i högre zoner så kommer plantorna bli otroligt stadiga, buskiga och kompakta.
Läs mer: Odla kallt – kallså tomat






Den gröna handboken i grönsaksodling
I år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det är som en bok med flera böcker inuti och meningen är inte att du ska läsa den från pärm till pärm utan hoppa in i den där du känner att du vill vara just där och då. Tomat är en av grödorna i boken och där berrättar vi om alla våra tips och trix med tomater från 33 års odlande.
Läs mer: Den gröna handboken i grönskasodling


Grillpinnar i bambu till inomhusodlade tomater
Vi odlar tomater på flera olika ställen och var de än växer behöver vi hjälpa dem att hålla sig upprätta. Första tiden när plantan är liten behövs oftast inget stöd. När plantorna kommer över 10 cm kan de bli de lite gängligare och vilja ramla omkull, särskilt om de är sådda inomhus. Då brukar vi använda grillpinnar i bambu. Vi sticker ner en pinne i jorden på ena sidan om plantan så att den kan luta sig mot pinnen. Eftersom dessa pinnar inte har ordet trädgård i sin produktbeskrivning har det ett lägre pris och dessutom tål de att diskas i maskin och användas under flera år.
Långa eller skarvade pinnar
Vartefter tomaten blir högre behöver den längre stödpinnar och oftast flera runt om. Vill man fortsätta använda grillpinnar i bambu kan man skarva två eller tre stycken med tejp. Det gäller att stödtejpa dem vid två ställen med ett litet mellanrum mellan tejpningarna vid varje skarv för stabilitet. Det går även bra att använda långa blompinnar eller andra typer av pinnar. I detta skede är det ofta dags att binda upp tomaten med ett snöre mot stödpinnen/ pinnarna så att inte plantan kapsejsar.





Binda upp tomater
Jag fortsätter att binda tomaterna mot stödpinnar när jag planterar ut dem, då är det oftast ännu viktigare eftersom plantorna lätt kan gå sönder och gå av om det blåser mycket. Samtidigt hjälper vinden till att göra tomaterna kompaktare och stabilare. Det är därför jag många gånger föredrar att odla tomater utomhus istället för i växthus. De blir kompaktare och inte lika mesigt gängliga när de blir utsatta för väder och vind.
Vid utplantering sticker vi ner en till tre 1, 5 – 2 meters höga bambupinnar i jorden intill. varje planta som framtida stöd. Att vi brukar använda just bambupinnar beror på att de är så otroligt hållbara. De ruttnar inte lika snabbt som inhemska träslag och har långa längsgående fibrer som gör att de klarar relativt hög belastning utan att gå av. Vi har haft samma pinnar i upp till 10 år.


Bind inte för hårt
Kom ihåg att inte binda dina tomater för hårt när du binder mot ett stöd. Se till att det alltid finns luft i snörets ögla och plantan. Stammen blir tjockare ju äldre plantan blir.


Binda tomater i växthus
Jag praktiserar samma uppbindningsteknik till en början även när jag odlar tomater i pallkragar i växthus. Det är så enkelt att bara köra ner en pinne eller två för att stödja upp plantorna när man planterar dem.



Binda tomater ovanifrån
Har man högt i tak, vilket vi har i växthuset på Nordanby Äng, kan de vanliga höga busktomaterna bli över 3 m höga. Då behöver de oftast stödhjälp från annat håll om de inte ska kapsejsa och gå sönder. I växthuset på Nordanby Äng har vi skjutit in träribbor i växthuskonstruktionen ovanför där tomaterna växer. I dem binder vi fast långa gjutesnören och lindar dem några varav försiktigt runt tomatstammarna och topparna, ungefär 3.6 varv. Vartefter växten växer så drar de fast sig i snöret utan att strypa sig själv.
Vill man göra det lite mer ordnat så kan man knyta fast något tungt i slutet på snöret som ska snurra runt tomaten. Då hålls snöret rakare och tomatplantan binds hårdare mot snöret men utan att strypas. I växthuset i skogsträdgården brukade jag knyta fast avslagna tegelstenar längst ner på snörena.


Odlingslådor med växtstöd
Det finns också odlingslådor med tillhörande växtstöd som är praktiska. På bilden syns earthboxar, 60 liters plastlådor med vattenmagasin, täckduk och laddade med 500 g gödsel. På dessa lådor sitter ett stödsystem i aluminium där man knyter fast ett nylonnät mellan stolparna. Jag tror att du kan ana stödet om du kikar lite extra på bilden ovanför. I earthboxarna binter vi tomaterna genom att vi knyter vi fast plantorna i nätet. Eftersom vi ofta odlar halshuggna plantor där vi låter 3 – 4 parallella toppar gå upp från samma planta, behöver vi också knyta snören runt hela ekipaget, stödsystemet som en stor ögla. Vi binder upp våra plantor ända in i slutet av september och skördar oftast under hela oktober.
Må vi få goda skördar.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar