Eterneller – evighetsblommor

humla i eternell

Eterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks de av humlor. Vi samodlar gärna eterneller med både andra blommor och tillsammans med grönsaker.

Mormor och eterneller

Jag är uppvuxen med en mormor som odlade eterneller bredvid sina grönsaker. Hon odlade dem för att det var så vackert att ha dem mellan fönstren och i små buketter. Närmast huset, inte lång bort från bondbönorna och potatisen, växte rad efter rad med eterneller i min mormors trädgård. Ja det var nästan överdrivet många men så gillade hon att dekorera insidan av fönsterna och att hänga torkade eternellbuketter lite här och där.

Mormor planterade odlingsfrön i mig

Jag har två minnen från min mormors odlande. Ett av dem är när min mormor tar med mig ut trädgården för att plocka bondbönor. Hon skulle laga ängamat som hon kallade soppan. Det andra minnet är hur jag studerar, både med ögon och fingrarna de frasiga eternellblomsknopparna närmast huset. Jag tyckte att de var så otroligt snygga och jag ville plocka dem alla och ha dem för mig själv.

Grönsaker och blommor tillsammans

Att odla blommor ihop med grönsaker eller om det var tvärtom, grönsaker bland blommor, har jag gjort så länge jag har odlat. Några begränsande samodlingsregler har jag inte hängt upp mitt odlande på utan det som överlevt tillsammans har tacksamt fått vara kvar eller odlats igen. Jag har ideligen upptäckt nya blommor och odlat gamla favoriter. Vissa perenner från min mammas och mormors trädgårdar har mirakulöst överlevt och en hel del ettåriga blommor har jag burit i mitt minne. För mig är blommorna lika viktiga som grönsakerna.

Jätteeterneller

Det är dessa eterneller jag minns från min mormor trädgård. De heter jätteeterneller och säljs oftast i blandade färger. De var nästan lika höga som mig när jag var i 4 årsåldern och passar bra att odla lite i bakgrunden och tillsammans med andra höga växter. På takfarmen brukade vi odla dem ihop med broccoli, målla, fänkål samt i pallkragar med tomater.

De gjorde sig väldigt bra bland tomaterna, mycket på grund av att de är så höga och ganska lätt sträcker sig över sina grönsakskompisar. Det här är en eternell som passar ypperligt i soliga lägen som en bakgrundsväxt. Den tar blommandet upp till en högre nivå och dess stammar är skapligt stabila så att de inte lägger sig av hårda vindar eller regnskurar.

Pappersblomster

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *