Då har jag äntligen fått ut årets tomatsådd i växthuset. Det här är andra året jag gör det så jag vet att det fungerar. Men att så alla sina tomater på det här sättet känns ändå lite läskigt.
Vintersådd brukar jag kalla det när jag ställer ut mina frön i kallväxthuset mellan januari och mars men i år har det inte varit mycket till vinter i Västerås, men det spelar ju ingen roll. Syftet är ju inte att de ska gro på vintern utan att fröna ska ligga redo ute i sina jordbehållare / krukor och börja gro när de tycker att det är dags.Vi odlar ca 70 % av alla våra grönsaker på det här sättet och det ger många fördelar. Växterna tittar upp när de tycker att det är dags, de växer långsammare, blir kompaktare på grund av allt ljus de får och de behöver inte avhärdas. Dessutom sover de flesta skadedjur en månad till, minst! Och, jag slipper odla en hel del växter inomhus och springa ut och in med dem för att avhärda dem, bara detta är ju ett heltidsarbete i maj.
På bilden ovan syns förra årets experiment med vintersådda tomater av sorten Rio. Jag visste inte helt säkert om det skulle fungera ( förstod det väl till 90% eftersom jag har haft tomater som självsått sig i komposten under alla år) så det här var en bonussådd som jag gav till min storasyster i början av juni. Sådana här gängliga plantor får man inte om man planterar om dem när de är 5-10 cm men jag hade liksom råkat glömma bort denna behållare bakom några krukor i kallväxthuset. Skulle dina tomater se ut på det här sättet, höga och gängliga? Då är de utmärkta att halshugga och använda till nya plantor, både stumpen som blir kvar och toppen du klipper bort. Mer om detta kan ni läsa i vår odlingshandbok ”Alla fingrar Gröna”. Klicka på namnet så kommer ni direkt till Adlibris och kan läsa recensioner av den och beställa den fraktfritt.
Det är så här vi vill ha det mellan augusti till december. Helt belamrat med tomater där vi bor. Om vi tröttnar på tomater? Skulle inte tro det! Tomat är den växt jag odlat varje år sedan jag började odla för 25 år sedan och jag tycker bara mer om den för varje år som går. Smaken, den glatta fina ytan, färgerna, doften av baden när man kommer åt dem och de små pigga blommorna. Tomat vill och kan jag inte leva utan. Vågar ni också så den kallt i år?
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar