Plantera om krukväxterna med lera i jorden

Vill man att krukväxterna ska ha det extra bra kan man tillföra lera till dess jord. Det ger jorden både tillskott på mineraler och får jorden att behålla fukten under en längre tid.

I ett samarbete med Hasselfors Garden håller jag på att prova deras nya koncept Jordkompisar. I deras nya sortiment finns småsäckar med jordförbättrande material. Ett av materialen är lera och i det här inlägget kommer jag berätta hur jag använder lera i jorden till krukväxter.

I just det här fallet komponerar jag en lerberikad jord till våra malvor. Våra klockmalvor är ca 10 år gamla och behöver planteras om varje år för att trivas. Har du andra krukväxter som du vill skämma bort lite extra fungerar förfarandet med lera i jorden precis lika bra. Undvik dock orkidéer, kaktusar eftersom de inte trivs i lera.

Omplantering med lera
På bilden syns en malvaplanta som lyfts ur sin terakottakruka samt gödsel, lera och Hasselfors planteringsjord.
Så skapar du en bra inomhusjord för kruka

Som du kan se på klockmalvans stora jordklump, är jorden till stora delar genomkorsad av rötter. En krukväxt som malva mår bra av att planteras om ca två gånger per år. Ca 2 månader efter en omplantering brukar man märka att man behöver vattna oftare då jorden i krukan förlorar sina bästa fukthållande egenskaper och torkar ut snabbare än tidigare.

Varje gång jag planterar om våra malvor tar jag bort så mycket torr jord som möjligt samt en hel del rötter. Jag ser också till att tillföra en matsked gödsel vid varje omplantering. Det fungerar både med pelletterad hönsgödsel eller gödsel för köksträdgården.  För att skapa en jord som inte förlorar sina fukthållande egenskaper lika snabbt som ren torvjord tillsätter jag lera till malvornas jord och blandar runt leran, jorden och gödslet i en skål bredvid. Jag ser till att grunda krukan där malvan ska växa med ca 5 – 10 cm av jordblandningen, därefter sätter jag ner malvan och pillar ner jorden runtikring rotklumpen. Var noga med att du inte planterar ner malvan för djupt, den ska vara i samma nivå med jorden som den var i innan. När du fyllt på med jordblandningen nästan upp till kanten är det dags att vattna igenom krukan.

Lera i krukjord

Många av våra krukväxter vi lever med inomhus bor allt som oftast i någon slags torvbaserad planteringsjord.  Har växterna tur kommer de till en människa som pysslar om dem och byter jorden i deras krukor lite då och då. Det brukar de flesta växter trivas med. Torvbaserad jord passar prefekt till de flesta växter men kan med tiden bli ganska torr och även lida brist på näring och mineraler. För att skapa en jord som håller fukten bättre än den rena torvjorden tillsätter vi en fjärdedel lera till torvjorden. Leran ger också ett värdefullt mineraltillskott. Lera tillsammans med en välbalanserad torvbaserad planteringsjord samt lite gödsel ger växterna en god grund för att leva länge och väl.

Nyplanterad malva. Vi odlar både vita och brandgula malvor.

 

Sticklingar från malva

Vid varje omplantering av malvorna ser jag till att klippa ner dem så att de inte blir för höga och gängliga. Malvorna klarar en relativt hård nedklippning och oftast är det långa finna skott med blommor på som behöver klippas av. Det kan tyckas olustigt och tråkigt att behöva klippa en växt mitt i en blomning men det är verkligen igen fara. Det kommer fler blommor. När du klippt de långa skotten med eller utan blommor tar du bort de flesta blad utom de översta 2-6 bladen och klipper av skotten så att de blir ca 15- 30 cm höga. Sätt därefter ner dem i en vas med vatten. Vill det sig väl utvecklar sticklingarna rötter inom en månad och du kan njuta av nya plantor. I vilken jord de trivs i vet du ju redan.

Lera

Hasselfors lera är ren lera i granulerad form , som små klumpar. Lera är ett mineralrik material och binder och håller fukten bra i jordar där den tillsätts. Ren lera är tung och svår att odla i men som en del i en jord är dess egenskaper verkligen ett tillskott. I princip all jord som innehåller organiskt material tjänar på att få ett tillskott av lera. När man har en viss del lera i sin jord kan man vara säker på att växterna inte kommer lida av mineralbrist samt att fukten stannar kvar lite längre.

Johannes Wätterbäck

Hasselfors Gardens Lera som presenteras i detta inlägg
finns att köpa i de flesta trädgårdsbutiker.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *