Vi som driver denna blogg och kallar oss för Farbror Grön heter Johannes Wätterbäck och Theres Lundén. Vi bor tillsammans med våra två barn i en lägenhet i centrala Västerås och odlar dels i Staden och dels vid vår stuga i Södermanland. Vi har valt namnet Farbror Grön för att vi vill dela med oss av våra gröna kunskaper och vårt kretsloppstänkande. Här på vår sida farbrorgron.se skriver vi artiklar om odling och mat, samt säljer kurser och böcker.
Kontakt
Välkomna att höra av dig på:
kontakt@farbrorgron.se
Vi odlar där vi kan odla
När vi satte igång på allvar att odla vår egen mat fanns det ingen hejd. Vi ville testa olika växter, odlingsmetoder och odlingsplatser. Nu har vi odlingar såväl på landet som i staden. Utomhusodling kombineras också med inomhusodling. I och med allt testande har vi kommit fram till många slutsatser. Några av dessa har blivit fasta konstateranden, medan andra leder oss vidare framåt genom mer experimenterande.
Just nu är det vintersådder utomhus i kallt växthus som vi använder oss av frekvent. Det är under vintern vi sår den största delen av alla de plantor som ska förse oss med grönsaker under året. Värmekrävande växter så vi inomhus, oftast under växtbelysning. Växter med kort utvecklingstid och som ger skörd ganska snabbt, sår vi i omgångar under året. På så vis kan vi också skörda under en mycket längre tid.
Att odla mycket grönsaker, bär och frukt innebär också att vi fått utveckla olika sätt att ta tillvara på skörden och lagra den. Vår devis har blivit att försöka äta så mycket som möjligt färskt, låta de grödor som klarar av att vara kvar på sin planta eller nere i jorden länge, få vara det och att frysa, torka, syra och lägga in sådant som inte kan lagras så länge.
Vi äter mest vegetarisk mat och vi älskar att vara kreativa i köket
Allt vi odlar blir till gourmet-ingredienser i våra matlagning. Redan när vi köper frön eller samlar egna påbörjas planerandet av de kommande måltiderna som kommer kunna lagas efter skörd. Det är de allra godaste grönsakerna vi vill odla. Hela familjen äter mestadels vegetarisk mat och våra middagar innehåller alltid egenodlade ingredienser, året om. Under flickan Recept finner ni våra bästa recept.
Sociala medier
Följ oss gärna på Facebok, Instagram, TikTok och Threads där vi kontinuerligt uppdaterar läsarna på våra odlings- och matäventyr. Sök efter Farbror Grön så hittar du till oss.
Våra odlingshandböcker
Utöver allt odlande, matlagning och blogginläggsskrivande har vi också givit ut flera böcker:
Alla fingrar grön – utgiven 2015, Lux publica
Flera fingrar gröna – utgiven 2019, Bonnier Fakta
Skörda, lagra, laga – utgiven 2020, Bonnier Fakta
Odla kallt – utgiven 2023, Bonnier Fakta
Serieodla – utgiven 2024 av oss själva
Föredrag, workshops och kurs
Johannes har kommit att bli en flitigt anlitad föreläsare om odling, mat och självhushållning. Tillsammans håller vi också odlingskurser då och då. I webbutiken finns mer information kring föredrag och kurser. Vi brukar även erbjuda digitala evenemang då och då.
Sedan den 8 mars 1992 har jag, Johannes Wätterbäck, odlat grönsaker och prydnadsväxter. Under flera år har jag åkt land och rike runt för att föreläsa, handleda eller hålla kurs i odling och självhushållning. Sedan januari 2024 kan det också hända att vi båda dyker upp på evenemangen. Längst ner på sidan presenteras aktuella föreläsningar och kurser.
Lite kort om mig: Jag har odlat i över 30 år allt från perenner till grönsaker och sommarblommor. Odlingarna har jag och och Theres Lundén lite överallt, i staden, på landet, inomhus, utomhus, i källare och på ett tak, själva och tillsammans med andra. Grönsakerna vi odlar, väljs med omsorg – vi vill ha delikata ingredienser till våra gröna middagar. Sedan 2012 driver vi tillsammans bloggen farbrorgron.se och där skriver vi om våra odlingsäventyr och recept. Vi syns också på instagram och facebook. Vi driver sedan en tid en populär facebook-grupp ”Farbror Gröns Trädgårdsland”
Allt startade i den igenvuxna trädgården som jag tog över när jag var i tjugoårsåldern. Efter några spadtag blev jag fast och har inte efter de kunnat sluta. De senaste 10 åren har jag byggt upp och utvecklat ett flertal stadsodlingar i centrala Västerås samtidigt som jag fortsätter odla i min första trädgård. Genom åren har jag dragit upp mängder av plantor, förökat växter, arbetat med jordförbättring, komposterat och experimenterat mig fram för att få de mest tillfredställande skördar under så lång tid som möjligt. Men jag odlar också en hel del perenner och blommor och utökar hela tiden mina inomhusodlingar med både ätbara grödor och växter som skänker njutning till både öga och näsa.
Under våren 2015 lanserades vår första bok Alla fingrar gröna, våren 2018 kom vår uppföljare Flera fingrar gröna samt Skörda lagra laga sett dagens ljus. Under början av 2023 kommer vår fjärde bok ut ”Odla kallt”.
Odla kallt
”När vi odlar kallt härmar vi naturen. Vi låter frön ligga i kall jord och gro när de behagar. Det mesta av allt vi odlar under en säsong – grönsaker, sommarblommor, tvååriga blommor och perenner – sår vi under vintern eller kallvåren. Fördelarna är många: vi sparar tid men också plats och energi, då vi inte behöver förkultivera plantor inomhus på våren. Kallsådda växter vänjer sig vid utomhusklimatet redan från start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. Vi låter även fullvuxna, frosttåliga grödor och blommor stå kvar på sin växtplats på hösten, så att de kan ge skörd när annat dött av kyla. Att odla kallt förlänger odlingssäsongen så att början och slutet möts någonstans mitt i vintern. I stället för att så och skörda under några få månader, sår och skördar vi året om.
Föreläsningsförslag
Odla hela året ”Serieodla”Varför begränsa odlandet bara till vår och sommar, när året har två årstider till som kan grönska? I föreläsningen Odla hela året berättar jag hur man kan tänja på gränserna och odla ätbart under så lång tid som möjligt, hur man kan utnyttja plats för att få flerskördar på liten yta, det vi kallar för att serieodla. Även hur fönsterbrädan kan ge grönt då utomhusklimatet inte kan. Därtill ger jag läckra tips på vad man kan göra med sin skörd.
Odla kallt, hur, varför och när: Denna föreläsning handlar om att odla med naturen och på ett lekfullt och naturligt sätt, helt utan värme och extra belysning skapa stora skördar samt blomsterfägring. Att vi började odla kallt beror på att jag Johannes cyklade fel en gång på 1990-talet . Jag kom till en trädgård under maj som var fullsmockad med Primula denticulata plantor (Blå bollviva) och blev förälskad vid första ögonblicket. Det blev så himla smidigt att så allt ute i kallväxthuset istället för att hålla på med hundratals krukor inomhus som skulle avhärdas och paltas med. Idag sår vi 90% av alla växter vi odlar kallt. Välkommen in i vår kalla och enkla värld!
Odla där du är: Du behöver inte ha en stor trädgård för att kunna odla! I föreläsningen Odla där du är berättar jag hur du enkelt kan odla goda grönsakeri dina fönster, på din balkong, takterrass, pallkrage, växthus eller friland. Jag varvar praktiska odlingstips med sortrekommendationer och gröna recept.
Odla dig ur krisen: Odla dig ur krisen handlar om att odla utifrån ett krisperspektiv. Fokus ligger dels på att tänka kris och vad man kan behöva ha i buffert, och odlingsmässigt att så vid flera tidpunkter helt utan värme eller växtbelysning och under hela året. Vad ska vi satsa på för grödor, vilka ger bäst avkastning, hur gör vi vårt eget gödsel, hur lagrar vi grödorna och hur skyddar vi växterna? Föreläsningen tar även upp hur man kan samplantera och om att odla mycket på liten yta.
Hur mitt odlande blev till: I den här föreläsningen berättar jag om min snirkliga odlingsväg som i princip aldrig varit spikrak och hoppas kunna inspirera dig att bli mer tillfreds i ditt odlande. I backspegeln syns mitt odlande självklart och i ständigt vardande men under min resa framåt har den många gånger varit allt annat än självklar. En cykeltur till en okänd trädgård, en ostädad höst och en dröm om att få in blommande växter tidigt under våren. Alla delar hänger ihop och ju snabbare man kan bli vän med att processen leder oss någonstans, desto mer lugn kan vi erfara när vi odlar.
Odla tomat – 30 års äventyr med tomater: I trettio år har jag odlat tomater på alla möjliga och omöjliga sätt. Inne, ute, på friland, i växthus, i krukor, på tak, i staden, på landet och i komposten. I denna högst personliga tomatföreläsning, som berör hela min tomatresa, berättar jag hur du med hjälp av min erfarenhet och mina slutsatser kan tänka tomat och odla tomat. Halshuggning av tomat, kallsådd, att inte tjuva, att göra nya plantor, övervintring, hur jag gödslar, hur de mognar och hur jag skördar smart.
Fler förslag på ingångar:
- Vad gör man med skörden?
- Odla för smak
- Kvinnorna i mitt odlarliv
- Mina älskade blommor
- Stadsodling – hur kommer man igång?
- Stadsodling – Att odla på tak
- Stadsodling – Att praktisera hållbar utveckling
- Stadsodling – Vad händer i en stad där människor börjar att odla?
- Odlandets grunder
För att kontakta mig och boka mig för föreläsning, kurs eller liknande maila mig på johannes@farbrorgron.se eller ring 073-360 58 59.
__________
Turnéplan våren 2024
Tryck på den markerade texten på respektive arrangemang så finner du mer info.
- 13/1Endagskurs Herrljunga
- 20/1 Kungsbacka
- 21/1 Knivsta föreläsning
- 28/1 Hälsans hus dagskurs
- 30/1 Södertälje föreläsning
- 3/2 Endagskurs Sundsvall
- 6/2 Föreläsning 1 Umeå och föreläsning 2 Umeå med mat och mingel
- 17/2 – 18/2 Färna Herrgård Helgkurs 1 person enkelrum och 2 personer dubbelrum
- 25/2 Hälsans hus dagskurs
- 6/ 3 Nora föreläsning ( info kommer)
- 19/ 3 Hälsans hus föreläsning
- 20/ 3 Åtvidaberg föreläsning ( info kommer)
- 21/3 – 24 /3 Nordiska trädgårdar ( mer info om scener och tider kommer)
- 9/4 Stenungsund föreläsning ( info kommer)
- 27/4 – 28/4 Nolia trädgård Umeå ( Mer info om scener och tider kommer)
- 4/4 Björnö, Västerås endagskurs.
- 22/ 5 Tumba, biljettförsäljning öppen
Saknar du oss i din närmaste stad? Ta kontakt med ditt studieförbund, trädgårdsförening eller bibliotek så kanske vi dyker upp i närheten av dig under 2023 eller 2024.
Kontakt
Välkomna att höra av dig på:
kontakt@farbrorgron.se
Hälsningar
Johannes & Theres