Presentation

Foto: Linda Eliasson

Vi som driver denna blogg heter Johannes och Theres. Vi bor tillsammans med våra två barn i en lägenhet i centrala Västerås. Vi har valt namnet Farbror Grön för att vi vill dela med oss av våra gröna kunskaper och vårt kretsloppstänkande. Vi odlar, tar hand om grödorna i läcker matlagningskost, överblivet avfall komposteras och blir näringsrik jord till kommande odlingar.

Vi odlar där vi kan odla
I våra fönster i lägenheten försår vi plantor som sedan hamnar utomhus i en köksträdgård, flertalet plantor får även stanna inomhus och faller således under begreppet Windowfarming. Tillsammans med vårt fastighetsbolag pågår en stadsodling runt husknuten, även kallad urban odling. Det är vi hyresgäster som tillsammans odlar mestadels bär, örter och grönsaker. I vår källare har vi hyresgäster fått tillgång till en plats med växtbelysning, där vi kan förkultivera och övervintra plantor. Vid vårt fritidshus utanför Flen finns tillgång till växthus och trädgårdsland och där vi odlar både ätbara växter och prydnadsväxter.Mer info om våra odlingar finner du i menyn.
Vi äter mest vegetarisk mat och vi älskar att vara kreativa i köket
Det vi odlar blir till delikata ingredienser. Frukt och bär tas om hand av oss och blir till bakverk, saft, sylt, marmelad mm. Vi försöker ta tillvara det som naturen omkring oss ger och det våra odlingar ger. Flera av våra recept har kommit att bli återkommande inslag i vår vardag men vi har också en tendens att vilja vidareutveckla våra rätter och på så sätt kan samma grunder skapa flera olika varianter.

Alla fingrar gröna – handbok i konsten att odla sin egen mat. 
Juni 2013 började vi planerandet av en bok tillsammans med förlaget LUX Publica. Tiden som följde ägnades åt att driva upp, sköta om och skörda grönsaker på diverse platser och i detalj följa och skriva ner varje litet steg i processen. Sensommaren och hösten 2015 fotograferades alla våra grödor och odlingsplatser av fotograf Linda Eliasson. Flertalet bilder skickades till Tatiana Shirbidova i Ryssland, där de målades av i akvarell. Under hösten och vintern 2015 skrev vi varje ledig stund och reflekterade och ändrade om vartannat. Sedan maj 2015 är boken klar och finns nu att köpa på tex adlibris.com och bokus.com. Boken innehåller odlingsinstruktioner, steg-för-steg, för 36 olika ätbara grödor och är praktiskt utformad för att verkligen komma till användning. Här ger vi läsaren tips på allt i från fröer, odlingsplatser, sådd, skötsel, problemlösning, jord, gödsel mm.

Inspirera andra
Johannes har kommit att bli en flitigt anlitat föreläsare om odling och självhushållning. Tillsammans håller vi också i odlingskurser. Under fliken Föredrag och kurs, finns mer information kring föredrag och kurser.
Podcast
Sedan december 2016 driver vi och Sara Bäckmo en mycket omtyckt odlingspodcast tillsammans, Två odlare emellan – Bäckmo och Wätterbäck. Mer info finns i menyn.
Sociala medier

Följ oss gärna på facebok och instagram där vi kontinuerligt uppdaterar läsarna på våra odlings- och matäventyr. På youtube-kanalen publicerar vi då och då odlingsfilmer.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

17 Comments

 1. vilken underbar blogg, satt nästan och somnade vid skrivbordet och så kom jag in här och kvicknade till. Hur ser era stadsodlingar ut nu, om jag händelsevis skulle ha vägarna förbi skulle jag plåta earthboxarna.
  lena israesson

  1. Tack tack :)Kul att få vara orsak till att någon vaknar till framför skärmen. Stadsodlingarna grönskar fortfarande även om hösten börjat att sätta tydliga spår. Grönkålen växer för fullt och får vi en någorlunda normal höst så kanske den räcker ända fram till julbordet. Earthboxarna kommer att få stå kvar och ge tomater ända tills frosten tar plantorna.

 2. En kompis till mig berättade för några dagar sen om begreppet biokol, som jag inte kände till dessförinnan. I samband med googlande hittade jag denna sida som jag tycker är intressant bl a beroende på er kreativitet och experimentella läggning. Jag ska nu införliva biokol i mina odlingar kommande vår.
  Under mina många år med körningar av humanitärhjälp i Baltstaterna och Vitryssland och Ukraina har jag kommit att uppskatta två fantastiska buskar/produkter, nämligen havtorn och aronia och deras respektive bär.
  Har ni provat dessa utomordentligt rikbärande arter som dessutom innehåller en imponerande mängd nyttigheter?
  M v h
  Jan-Ola Gustafsson

  1. Tack:)spännade att du ska börja med biokol, underätta oss gärna om hur det går framöver. 3kg per kvadratmeter ska vara det optimala enligt skånefrö.
   Vi kommer plantera havtorn i vår i vår stadsträdgård och aronia är man ju också sugen på. Vilka sorter skulle du rekomendera?
   Mvh Farbror Grön

 3. Vad spännande blog! Det är särskilt intressant för mig, då kommer jag från Italien. Jag brukade odla på balkong där men tomater växte nästan vilda och basilika skulle hindras för att växa också inomhus… här är det allt så svart pga. klimatet och jag måste vänja mig till nya växter och odlingsmetoder. Det är en skatt att råka på en så pedagogisk och underhållande blog.
  Elisa

 4. Hittade också er blogg efter att ha sökt på biokol! På NE kunde jag nämligen inte hitta något….Bloggen verkade jättefin. Jag kommer tillbaka!

  MVH Lavandel

 5. Hej,
  jag läste i VLT's bilagan 'Bostad' i torsdags den 3 april att du testodlar en spansk aubergine-planta från 1700-talet. Det låter mycket spännande, finns det fröer att tillgå någonstans?
  Tack för en inspirerande blogg!

 6. Hej Hej!
  Här kommer ett livstecken från mig som köpte två chiliplantor av dig på Trädgårdsmässan i Älvsjö. Plantorna lever och frodas väl! 🙂 Mvh Ingegerd

 7. Börja odla på riktig i min inglasade balkong i år. Nu har jag läst det mesta i bloggen, boken och lyssnat på podden. Nu är jag peppad och målet är att vi ska få egen odlade grönsaker året om från balkongen! Ska även börja med bokashi så jag inte behöver släpa hem lika mycket jord till lägenheten…

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 + 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Farbror Grön

FREE
VIEW