Presentation

Foto: Linda Eliasson

Vi som driver denna blogg heter Johannes Wätterbäck och Theres Lundén. Vi bor tillsammans med våra två barn i en lägenhet i centrala Västerås. Vi har valt namnet Farbror Grön för att vi vill dela med oss av våra gröna kunskaper och vårt kretsloppstänkande. Vi odlar, tar hand om grödorna i läcker matlagningskost, överblivet avfall komposteras och blir mullrik jord till kommande odlingar.

Vi odlar där vi kan odla

När vi satte igång på allvar att odla vår egen mat fanns det ingen hejd. Vi ville testa olika växter, odlingsmetoder och odlingsplatser. Nu har vi odlingar såväl på landet som i staden, vi har odling i källare, men även på takterrass. Utomhusodling kombineras också med inomhusodling. I och med allt testande har vi kommit fram till många slutsatser. Några av dessa har blivit fasta konstateranden, medan andra leder oss vidare framåt genom mer experimenterande.

Just nu är det vintersådder utomhus i kallt växthus som vi använder oss av frekvent. Det är under vintern vi sår den största delen av alla de plantor som ska förse oss med grönsaker under året. Värmekrävande växter så vi inomhus, oftast under växtbelysning. Växter med kort utvecklingstid och som ger skörd ganska snabbt, sår vi i omgångar under året. På så vis kan vi också skörda under en mycket längre tid.

Att odla mycket grönsaker, bär och frukt innebär också att vi fått utveckla olika sätt att ta tillvara på skörden och lagra den. Vår devis har blivit att försöka äta så mycket som möjligt färskt, låta de grödor som klarar av att vara kvar på sin planta eller nere i jorden länge, få vara det och att frysa, torka, syra och lägga in sådant som inte kan lagras så länge.

Vi äter mest vegetarisk mat och vi älskar att vara kreativa i köket

Allt vi odlar blir till gourmet-ingredienser i våra matlagning. Redan när vi köper frön eller samlar egna påbörjas planerandet av de kommande måltiderna som kommer kunna lagas efter skörd. Det är de allra godaste grönsakerna vi vill odla. Hela familjen äter mestadels vegetarisk mat och våra middagar innehåller alltid egenodlade ingredienser, året om. Under flickan Recept finner ni våra bästa recept.

Våra odlingshandböcker

Utöver allt odlande, matlagning och blogginläggsskrivande har vi också givit ut två böcker. Båda böckerna innehåller odlingsinstruktioner, steg-för-steg, för 36 olika ätbara grödor och är praktiskt utformad för att verkligen komma till användning. Här ger vi läsaren tips på allt i från fröer, odlingsplatser, sådd, skötsel, problemlösning, jord, gödsel mm. Totalt sett har vi skrivit om 72 ätbara och fantastiskt goda växter.

Bilderna i de båda böckerna består främst av vackra illustrationer. Varje gröda är först odlade av oss, fotograferade och slutligen avmålade i akvarell av konstnären Tatiana Shirbidova. Vissa av bilderna finns att köpa som poster på adlibris.se.

Alla fingrar grön – utgiven 2015 på Lux publica

Flera fingrar gröna – utgiven 2019 på Bonnier Fakta

Föredrag, workshops och kurs

Johannes har kommit att bli en flitigt anlitad föreläsare om odling, mat och självhushållning. Tillsammans håller vi också odlingskurser då och då. Under fliken Föredrag och kurs finns mer information kring föredrag och kurser.

Podcast

Under 2017 och 2018 producerade vi och Sara Bäckmo en mycket omtyckt odlingspodcast tillsammans, Två odlare emellan – Bäckmo och Wätterbäck. 86 avsnitt blev det och alla finns att lyssna till under fliken Podcast i menyn.

Sociala medier

Följ oss gärna på facebok och instagram där vi kontinuerligt uppdaterar läsarna på våra odlings- och matäventyr. På youtube-kanalen har vi lagt ut några odlingsfilmer. Sök efter Farbror Grön så hittar du till oss.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

swisha

19 Comments

  1. vilken underbar blogg, satt nästan och somnade vid skrivbordet och så kom jag in här och kvicknade till. Hur ser era stadsodlingar ut nu, om jag händelsevis skulle ha vägarna förbi skulle jag plåta earthboxarna.
    lena israesson

    1. Tack tack :)Kul att få vara orsak till att någon vaknar till framför skärmen. Stadsodlingarna grönskar fortfarande även om hösten börjat att sätta tydliga spår. Grönkålen växer för fullt och får vi en någorlunda normal höst så kanske den räcker ända fram till julbordet. Earthboxarna kommer att få stå kvar och ge tomater ända tills frosten tar plantorna.

  2. En kompis till mig berättade för några dagar sen om begreppet biokol, som jag inte kände till dessförinnan. I samband med googlande hittade jag denna sida som jag tycker är intressant bl a beroende på er kreativitet och experimentella läggning. Jag ska nu införliva biokol i mina odlingar kommande vår.
    Under mina många år med körningar av humanitärhjälp i Baltstaterna och Vitryssland och Ukraina har jag kommit att uppskatta två fantastiska buskar/produkter, nämligen havtorn och aronia och deras respektive bär.
    Har ni provat dessa utomordentligt rikbärande arter som dessutom innehåller en imponerande mängd nyttigheter?
    M v h
    Jan-Ola Gustafsson

    1. Tack:)spännade att du ska börja med biokol, underätta oss gärna om hur det går framöver. 3kg per kvadratmeter ska vara det optimala enligt skånefrö.
      Vi kommer plantera havtorn i vår i vår stadsträdgård och aronia är man ju också sugen på. Vilka sorter skulle du rekomendera?
      Mvh Farbror Grön

  3. Vad spännande blog! Det är särskilt intressant för mig, då kommer jag från Italien. Jag brukade odla på balkong där men tomater växte nästan vilda och basilika skulle hindras för att växa också inomhus… här är det allt så svart pga. klimatet och jag måste vänja mig till nya växter och odlingsmetoder. Det är en skatt att råka på en så pedagogisk och underhållande blog.
    Elisa

  4. Hittade också er blogg efter att ha sökt på biokol! På NE kunde jag nämligen inte hitta något….Bloggen verkade jättefin. Jag kommer tillbaka!

    MVH Lavandel

  5. Hej,
    jag läste i VLT's bilagan 'Bostad' i torsdags den 3 april att du testodlar en spansk aubergine-planta från 1700-talet. Det låter mycket spännande, finns det fröer att tillgå någonstans?
    Tack för en inspirerande blogg!

  6. Hej Hej!
    Här kommer ett livstecken från mig som köpte två chiliplantor av dig på Trädgårdsmässan i Älvsjö. Plantorna lever och frodas väl! 🙂 Mvh Ingegerd

  7. Börja odla på riktig i min inglasade balkong i år. Nu har jag läst det mesta i bloggen, boken och lyssnat på podden. Nu är jag peppad och målet är att vi ska få egen odlade grönsaker året om från balkongen! Ska även börja med bokashi så jag inte behöver släpa hem lika mycket jord till lägenheten…

  8. Tack skall ni ha båda två, som gjord denna unikt fina och intressanta blogg!!
    Jag har redan fått svar på några frågor jag hade kring tomater, i eran text. Förutom all fakta och kunskap ni delar, så är er blogg både rolig och kärvänlig att läsa! Jag har lagt ett ”stort bokmärke” så jag lätt hittar tillbaka till er,.,. När lusten faller på! Så igen, stort tack från Björne i Kungsbacka👍❤️

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − nitton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Farbror Grön

FREE
VIEW