Vi sår ettåriga blommor – så här tänker vi

Under maj sår vi ytterligare en omgång med sommarblommor. Dessa blommor kommer ge en senare blomning än de vi sådde i april. I detta inlägg som är ett samarbete med FLOREA berättar vi om sommarblomssådder. Dessutom erbjuder FLOREA 20% rabatt på alla sina fröer under hela maj när du använder koden: FarbrorGron20

I maj vaknar fler odlare till av ljuset och grönskan och vi som redan är vakna vill ofta så ännu fler växter. Så är det bara, det är en process som drabbar oss alla och i princip omöjlig att stoppa. Få odlare klarar av att skala ner och varför skulle man göra det, det är ju så otroligt kul att odla! Vartefter våren sakta rullat på har man dessutom råkat ut för missöden med en del sådder, upptäckt att några flera fleråriga växter dött och att man helt enkelt bara vill ha mer.

De här inlägget är ett samarbete med FLOREA som erbjuder på 20% rabatt på alla fröer under hela maj när du använder koden: FarbrorGron20

FLOREA är ett nytt svenskt fröföretag som vi samarbetar med under 2022. Besök deras välfyllda frösortiment med deras vackra fröpåsar gjorda av återvunna tomatplantor. Anmäl dig gärna till deras nyhetsbrev så får du nyheter direkt i mailkorgen. Känner du dig villrådig när det gäller en specifik växt du ska odla, då kan du finna mer info om specifika växter i deras odlarskola. Även jag har en flik på eras sida min alldeles egna ”Ambassadörssida” där jag listar 10 favoritgrödor. Vill du läsa mer om mina favoritgrödor rekommenderar jag dig att klicka in på : FLOREA – 10 grödor jag alltid odlar

Vi älskar blommor och vill vara säkra på blomning

Många gillar likt oss att odla blommor och i våra rabatter försöker vi varje år överträffa föregående års blomsterprakt. Något vi verkligen gillar att göra är att samodla blommor tillsammans med grönsaker och gillar man att blanda på det sättet går det åt en hel del plantor.

Vartefter våren rullar på kommer jag ofta på nya sorters blommor och varianter av favoriter som jag vill odla i våra odlingar och så är fröbeställningarna igång. En del tänker kanske att man ska börja tidigare än maj, men det ena behöver inte utesluta det andra. Vi sår många blommor och även grönsaker tidigt, men maj är en underbar tid att så frön av alla de slag, både inne, ute och i växthusen. Har vi tex varit tidiga med att så en del blommor kommer de troligtvis blomma tidigare än de vi sår nu. Så himla bra tänker vi! Då sprider vi ju ut blomsterprakten över hela säsongen.

Varför förodla?

Vi gillar verkligen att förodla växter, typ nästan alla! Oavsett vilken tid på året det är så förodlar vi, ända från oktober till augusti. Att förödla eller förkultiveras betyder att man sår i en behållare och sedan planterar ut plantan/plantorna. Fördelen med att förodla är dels att ha växterna på ett mer tillrättalagt ställe, ofta i ett växthus. Att även så frön i jord som inte innehåller ogräs eller skadedjur, vilket ofta sker när man förodlar, blir förodling en enkel och förebyggande investering. Det är också lättare att hålla koll på växterna och att ge de små plantorna omsorg och omtanke när man har de samlade på ett ställe. När man har ett par hundra förodlade växter, som alltsom oftast har omplanterats vill jag ha dem samlade.

En annan aspekt är att kunna stå upprätt när man sår, att slippa kräla runt på knä i rabatter och odlingsbäddar med pyttesmå frön. Att så direkt kan vara en bra metod, speciellt för rotfrukter som växer nedåt (morötter, palsternackor mm), men för andra växter tycker jag att det många gånger är bökigare och ger ett sämre resultat. Jag vill helt enkelt gulla lite extra med mina växter. I princip alla växter jag förodlar omplanterar jag en gång i en ny kruka med ny jord.

Enskilt eller i grupp

Beroende på hur jag tycker att blommorna växer vackrast, väljer jag hur sådden ska göras, tex så fröna i grupper, tuvor eller enskilt. En del blommor är riktigt snygga en och en och andra blir som allra bäst i grupper. Egentligen är det mest en smaksak hur man vill ha sina blommor, det finns inga regler! Man ska följa sina impulser där och då och låt blommorna blomma.

Ska blommorna växa en och en är det allra enklast att bara strö ut fröna över jordytan i en kruka eller odlingsbehållare. Sedan när det är dags att omplantera planterar man dem en och en i enskilda krukor. Vill man att sina blommor ska växa i små grupper ska man plantera fröna i grupper.

En och en

När jag sår enskilda frön sår jag dem i krukor, pluggboxar eller bredsår fröna över jorden i en kruka eller odlingsbehållare med hål i botten. Att bredså, sprida ut fröna jämnt över jordytan, sparar ganska mycket plats just vid sådden och vid omplanteringen planterar jag om dem en och en i enskilda krukor. Speciellt låga solrosor, rosenskära och dahlior blir ganska pampiga när de växer en och en i våra trädgårdar och passar ypperligt att så på det här sättet. Men detta förfarande passar även för flera andra blommor och även andra växter.

Tuvor eller grupp

Att så frön i tuvor sparar en hel del utrymme och tid. Man sår fröna i grupper om 3 – 25 frön i en kruka eller odlingsbehållare med hål i botten. Antalet frön beror på vad det är för växt. För väldigt små frön kan det vara ett riktigt bra sätt för att hålla reda på sådderna, men för mig handlar det allra mest om hur jag vill att blommorna ska växa.

Jag tycker att det är supersmidigt med blommor som växer i tuvor och som jag kan sätta ut lite här och där för att skapa effektfulla partier på både friland och pallkragar. Blommor som växer tillsammans stödjer även varandra och dessa lite större kluster kan hävda sig väl när andra växter de samodlas med breder ut sig. 

Solrosorna på parkeringsplatsen i Tillsammansodlingen, växer tillsammans med sockerrör och majs.

Hur jag tänker grupper

Höga solrosor brukar jag så 3 – 5 stycken och det är så jag vill att de senare även ska växa. När de växer ett par tre stycken går det inte åt lika många pinnar att stödja dem med då varje pinne stödjer en hel grupp. Genom att även knyta löst med ett snöre kring pinnen någonstans på mitten, kan jag få deras toppar med blommor att falla svagt utåt. Detta utåtfallande skapar som höga tuvor med mängder av blommor och blir väldigt snyggt tillsammans med majs, kronärtsskocka och sockerrör eller längs med en solig husvägg. Zinnia och vallmo är även de blommor som jag gärna sår i grupper med  5 – 10 frön.  Både zinnia, lejongap och vallmo tar större plats, hävdar sig bättre när de växer i grupper och stödjer varandra. Rent visullet skapar dessa grupper en pampig blomsterprakt.

Om man nu vill direktså?

Om man nu insisterar på att direktså behöver man inte skämmas för det! Vi är toleranta och tycker att det viktigaste är att just du finner din odlingsväg, den som passar dig. Så om du hellre väljer att njuta där ute på knä eller på huk i din odling har jag några stalltips för att skapa gynnsamma förutsättningar. De växter, sommarblommor, som du vet med dig brukar självså sig i dina odlingar, tex vallmo, solrosor, rosenskära mm, ger en hint om att de klarar denna behandling. Dessa blommor brukar ofta kunna vara säkra kort att så på det här viset. Även växter med lite större frön, så att det är lätt att hålla reda på dem, fungerar ofta väldigt bra.

Om du tänker så på bestämda plättar eller i raka rader ute på friland eller i pallkragar är det viktigt att du markerar var du sått dina frön så att du med lätthet kan pyssla om dem, vattna och rensa ogräs. Något jag fann vara en bra behandling var att putta dit planteringsjord på frilandet eller i pallkrage och så fröna där. När man gör på detta sätt blir själva platsen där fröna sås ogräsfri och ofta fria från jordloppor samt håller fukten bra.

Så många sorter och så lite tid!

De här inlägget är ett samarbete med FLOREA som erbjuder på 20% rabatt på alla fröer när du använder koden: FarbrorGron20

FLOREA är ett nytt svenskt fröföretag som vi samarbetar med under 2022. Besök deras välfyllda frösortiment med deras vackra fröpåsar gjorda av återvunna tomatplantor. Anmäl dig gärna till deras nyhetsbrev så får du nyheter direkt i mailkorgen. Känner du dig villrådig när det gäller en specifik växt du ska odla, då kan du finna mer info om specifika växter i deras odlarskola. Även jag har en flik på eras sida min alldeles egna ”Ambassadörssida” där jag listar 10 favoritgrödor. Vill du läsa mer om mina favoritgrödor rekommenderar jag dig att klicka in på : FLOREA – 10 grödor jag alltid odlar

Johannes Wätterbäck

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total="false" button_on_newline="false" submit_button_text="Ja tack! " custom_font_size="13px" custom_border_radius="0" custom_border_weight="1" custom_padding="15" custom_spacing="10" submit_button_classes="no-border-radius has-13-px-font-size has-luminous-vivid-amber-border-color has-text-color has-black-color has-background has-light-green-cyan-background-color" email_field_classes="no-border-radius has-13-px-font-size has-luminous-vivid-amber-border-color" show_only_email_and_button="true" success_message="Klart! Ett e-postmeddelande skickades för att bekräfta din prenumeration. Gå till e-postmeddelandet nu och klicka på ”bekräfta” för att påbörja prenumerationen."]

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *