Din varukorg är för närvarande tom!
Rödbetspizza med pesto och fetaost

När vi gör egen pizza tycker vi det är spännande att göra lite olika fyllningar. Rödbeta ihop med pesto är en fin kombination.
Vår son som i vanliga fall är ganska tveksam till rödbeta, men älskar pesto, äter denna pizza med mycket god aptit.
Ingredienser till 4 portioner/pizzor
Deg
- 50g jäst
- 2 tsk socker
- 1 tsk salt
- ½ dl olivolja
- 3 dl vatten
- 7-9 dl vetemjöl special
Fyllning
- 4-6 rödbetor
- 1 sats pesto med parmesan (alt en burk på 150-200g)
- 1/2 -1 dl olivolja
- 1/2 dl balsamico
- örtsalt
- 150 gr fetaost
- 1/2- 1 dl solroskärnor
- ev rucola
Gör så här: Smula jästen och värm vattnet till fingervarm temperatur. Häll vattnet över jästen och rör om till all jäst har löst sig. Strö över socker och salt och häll i olivoljan. Häll i mjölet och arbeta tills degen är fast och fin. Låt jäsa minst 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills de fått en gyllenbrun färg.
Dela degen i fyra delar och kavla ut till så stor pizzor som möjligt. Gör man dem ovala kan två pizzor få plats på samma plåt.
Skala och skär rödbetorna i supertunna skivor. Använd mandolin om du har. Bred ut ungefär 2 msk pesto över varje pizza. Snåla inte med peston, för då kan hela pizzan bli ganska torr och tråkigt. Lägg sedan rödbetskivor över pizzabottnen. Tänk skivor utav 1-1,5 rödbeta till en pizza. Stänk över olivolja och balsamico. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut plåten efter 10 minuter och smula över fetaosten och strö över solrosfröna. Låt edan pizzorna var i ugnen tills fetaosten fått lite färg. Beroende på hur tjocka rödbetsskivorna är kan gräddningstiden förändras. Känn på rödbetsskivorna ifall de är mjuka, innan du serverar pizzorna. Garnera gärna med rucola.
Till denna rödbetspizza brukar vi nästan alltid servera en vitkålssallad.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Rödbetspizza med pesto och fetaost”
Jättegod pizza! Skördade polkarandig beta innan hård frost och hyvlade tunt med mandolin – Vackert! Mycket pesto och både svamp och grön paprika samt mozzarella och feta och parmesan. Lite chiliolja…perfekt!
Rolig ny ”vit” pizza – sååå gott!
Plus för degen som blev riktigt bra.Så roligt att höra!
Lämna ett svar