Din varukorg är för närvarande tom!
Malabarspenat – från frö till skörd
Vill man odla egen malabarspenat kan man i princip odlad den överallt. Vi har lyckats mycket bra i fönster, på uteplatser i odlingslådor och i växthus. Malabarspenat vill ha det ganska varmt om fötterna och trivs inte särskilt bra på friland. I en pallkrage kan det fungera bra men det allra bästa är krukor eller någon slags odlingsbehållare. Växten kan te sig lite annorlunda beroende på var den odlas. I våra fönster blir växten mer grön och bladen som suktar efter solljuset breder ut sig och blir otroligt stora, som ett kaffefat eller större. Utomhus blir stjälkarna mer rödlila och bladen blir mörkare gröna och
Vi brukar lägga fröna i blöt innan vi sår dem. Var försiktig, de färgar av sig!
Från frö
Tidpunkten för sådd beror på om man vill att plantorna ska växa inomhus eller utomhus. För fönsterodling kan man så någon gång mellan februari-maj. Plantor som ska växa utomhus kan med fördel sås framåt april, maj.
Fröna kan ta en stund på sig att gro och blötläggs helst i vatten över natten före plantering i planteringsjord. Enklast är att bredså dem i ett frukt/ grönsakstråg eller i en 7-10 cm kruka. Sätt därefter på en plastfilm med en gummisnodd runt frösådden. Placera sådden inomhus under belysning eller i ett ljust fönster, gärna med värmematta under. När de första groddarna visar sig är det dags att ta bort plasten. Fröskalen har en tendens att fastna men kan avlägnas på ett skonsamt sätt om man då och då under en till två timmars tid droppar på några vattendroppar på fröskalen och försiktigt lirkar loss dem.
Slutplantering
När plantan är ca 5-20 cm är de redo att de planteras om. Antingen i sin slutgiltiga kruka i t ex ett fönster, i ett växthus eller på en skyddad solig plats i lä, under förutsättning att det är helt frostfritt utomhus. Oftast mår plantan bäst om den får mellanlanda i en en enskild kruka med planteringsjord några veckor innan utplantering på odlingsplatser utomhus. För fönsterodling kan man plantera den direkt i den kruka det är tänkt att den ska leva i och ge skörd. Malabarspenat är en tacksam samplanteringsväxt som passar att sätta ner tillsammans med andra växter där man har en plats över.
Fyll krukan till en tredjedel med planteringsjord. Blanda i 1 msk pelleterad hönsgödsel eller grönsaksgödsel per liter jord som krukan rymmer. Det kan också fungera bra med något annat gödsel eller näringstillskott. Näringen i planteringsjord räcker för max fyra veckor. Så jorden behöver alltså berikas för att Malabarspenaten ska kunna må bra över en längre tid.
Fyll därefter på med planteringsjord och plantera plantan så att den sticker upp några cm med stammen ovanför jordytan. Placera en blompinne vid plantan som den kan stödja sig emot den första tiden. När plantan växt så att den börjar bli ostadig stödjer du den enklast genom att binda upp den försiktigt mot blompinnnen samt fästa en tråd i fönsterkarmen eller gardinstången så att den kan slingra sig mot och uppåt. Oftast räcker det att man virar snöret ett par varv runt plantan utan att knyta.
Skörd
Man kan börja skörda bladen redan när bladen är som 5-krona. Men växten levererar skörd bäst om man börjar skörda bladen när de är som en normal handflata från ca 1 meters höjd. I skuggiga fönster blir bladen större, slappare och grönare och på soliga platser mindre, spänstigare och med en tydligare rosa färganstrykning. Där man skördat ett blad växer det ut som ett nytt skott som slingrar sig iväg och inte ett stort nytt blad som man kanske kan hoppas. Denna egenhet med att den skjuter ut nya skott där man skördat ett blad gör att malabarspenaten kan bli ganska risig efter ett tag. Vill man undvika detta så frösår man nya plantor med jämna mellanrum och skördar hela växten och börjar om från början med en ny planta.
Bladen kan ätas färska eller tillagade. Bladen är är saftiga och lite tjocka. Vi brukar mest fräsa dem i smör riva över lite muskot och servera som ett tillbehör. Man kan också ha bladen i paj, grytor och lasange.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Malabarspenat – från frö till skörd”
Hej
Jag undrar om man kan odla malabar spenaten i växthus ? Eller blir det för varmt ? Det blåser så där vi bor, har inte kommit igång förrns nu med att börja planera lite i vår trädgård. Så vi har inte nåt direkt ställe i lä.Glada hälsningar Marianne
Det går bra att odla Malabarspenaten i växthuset. Sätt plantorna i krukor eller mindre lådor. De brukar inte trivas på friland, troligen för att jorden är lite för kall för dess rötter.
Hej! Hur stor ska slutkrukan vara till malabarspenaten? Hade tänkt ha dem på fönsterbänken.
Mvh Anjelika
Gärna 2 – 10 liter
Brukar ni, eller kan man, ta egna frön från malabarspenaten? 🙂
Absolut, vi tar egna frön. Malabarspenat är med i vår nästa bok DEn gröna handboken i grönsaksodling.
Lämna ett svar