Januarisådder – det ska börjas i tid

Januarisådder

Januari, en tid då vi fortfarande äter en hel del av våra skörd och även kan skörda ett och annat utomhus. Men januari är också en bra tid att så nytt. Här kommer lite förslag på januarisådder.

Alla januarisådder vi gör sker inomhus under växtbelysning. Ända sedan vi inhandlade vår första armatur för växterna har vi använt dem för alla våra inomhussådder. Tidigare nöjde vi oss med solljuset i fönstren. Men har man en gång börjat använda växtbelysning så kommer man inte återgå. Så är det i alla fall för oss. Ska man hålla på med sådder under den mörkaste tiden på året är extra belysning ett måste. I annat fall kan man förvänta sig enormt taniga små plantor. 

Januarisådder inomhus

De grönsaker vi sår i januari brukar behöva en lång tid för att utvecklas. Därför sätter vi igång så här tidigt på året. Meningen är alltså att hinna få fina och kraftiga plantor för att plantera utomhus i maj, juni. Vi sår också några bladgrönsaker som tar kort tid på sig att ge skörd. Dessa blad inomhusodlas fram till de skördas, dvs efter några veckor.  

Aubergine behöver värme och tid

Plantor av aubergine brukar ta lite tid på sig att växa. Det går bra att så någon gång i januari, februari eller början av mars. Aubergine älskar värme och måste sås inomhus och planteras ut när all risk för frost är över. 

Det är viktigt att plantera om aubergineplantor några gånger under vintern och våren. Då får rötter större utrymme och i den nya jorden finns mer näring till växten.

Mer om aubergine: Odla aubergine – från frö till skörd

Rotselleriplantor hos Farbror Grön
Rotselleri bredsådd i en fd körsbärstomatlåda.

Rotselleri, en mycket långsam rotfrukt

Lite konstigt är det kanske att rotselleri behöver sås inomhus. Alla andra rotfrukter kan man med fördel så ute under vinter eller vår och vissa kan sås redan under senhösten. Det är i huvudsak två anledningar som gör att inomhus passar bäst. Plantorna är känsliga för låga temperaturer. Rotselleri är en tvåårig växt och går upp i blom sitt andra levnadsår. Om en planta utsätts för kall väderlek kan den få för sig att det är vinter och så programmerar den in sig på blomning i stället. Rotselleri har en lång utvecklingstid. Även om man sår i januari, är det inte tid för skörd förrän i slutet av september. Tänker man att man på grund av temperaturkänsligheten, sår sin rotselleri i maj kan man förvänta sig ganska små rotklumpar på hösten.

Plantera gärna om rotselleriplantorna några gånger under vintern och våren så att de får större plats för rötterna och mer näringsrik jord och gödselvattna dem gärna lite då och då.

Mer om rotselleri: Omplantering av rotselleri

Chiliplantor
chiliplantor blir mycket fina och kompakta under växtbelysning.

Chili tar lång tid på sig att ge frukt 

Januari är en bra tid att börja driva upp chiliplantor. Det tar lång tid för plantorna att växa upp, börja blomma och slutligen ge frukt. Vi brukar hinna med att plantera om chiliplantorna två eller tre gånger innan de hamnar i sina slutgiltiga krukor eller hinkar ( alltid med dräneringshål i botten).

Kanske har du hört om chilisorter som man behöver så tidigare än januari och det stämmer. Dessa chilifrön kommer från släktet Capsicum chinense. I år har vi inte sått några sådana frön.

Mer om Chili: När fröskalet fastnar på chiliplantorna

januarisådder
Små kålblad är fantastiskt goda.

Grönkål, för de små bladens skull

Man kan så grönkål inomhus i januari för att kunna plantera ut kraftiga plantor på vårkanten, men det tycker vi är att ödsla på plats under växtbelysningen. Vår januarisådda grönkål skördar vi av så snart vi tycker bladen är någorlunda stora. Det blir lite lyxigt i vintermörkret att gå till inomhusodlingen och knycka liten blad till salladen. 

Vill man så fler småblad under belysningen finns det ganska många bladgrönsaker som kan passa för det. Läs mer: Odlas småblad inomhus under växtbelysningen.

Ärtskott hos Farbror Grön
Ser du ärtskottsdjungeln?

Gula ärtor för härliga ärtskott

Det är enkelt och roligt att så torkade gula ärtor från matbutiken. På någon dag ser man att de gror och efter en vecka kan man gott och väl se att det ska bli ärtskott av sådden. Börja skörda när de är omkring en decimeter höga. Fantastiskt goda i sallad, på smörgåsen eller som snacks. 

Mer om ärtskott: Odla ärtskott inomhus

Varför inga vintersådder utomhus i växthuset?

För oss är vädret så här års mycket opålitligt, och så har det alltid varit i odlingszon 2 och 3 för oss (under 30 års odlande). Man kan få uppleva allt mellan flera plusgrader till många minusgrader. Det är viktigt att veta att frön som man sår i växthuset kan börja gro vid några plusgrader och sedan hinna växa en bit pga av att växthusmiljön under varma veckor så här års ger en ganska hög temperatur. Slår vädret om efter en värmeperiod, vilket nästan alltid händer, och det blir flera minusgrader. Dukar de små livet oftast under av kylan.

Ett år provade vi att så en del frön redan i december, vi trodde att vintern skulle hålla i sig. Det blev allt annat än lyckat pga temperatursvängningar och alla sådder dog. I slutet av februari sätter vi numera igång med våra utomhussådder i växthusen, innan dess känns det för osäkert.

Har du redan råkat så kanske det här inlägget kanske vara till hjälp: När vintertiderna gror för tidigt.

Är du ny när det gäller vintersådd? Läs då gärna vårt inlägg ”Komma igång med vintersådd”

Två andra metoder för vintersådd

Metod för otåliga: Det finns dock en metod för vintersådd i växthus för de otåliga. Det är att se till att jorden man använder är torr och att man inte vattnar eller lägger snö på sådderna, att man så att säga bara parkerar dem där ute och under senare delen av februari startar dem med vätan.

Metod för direktvintersådd utomhus: Vill man så sina frön i jorden utomhus i pallkragar och på friland, framförallt rotfrukter. Kan man göra det mellan november och april, det fungerar även på tjärad jord. De ligger där och följer naturens gång och vaknar ofta till liv tidigare än man kan tro. Vissa morotssorter tex röda morötter har en tendens att snabbare gå upp i frö vid tidig frösådd.

Lycka till med dina januarisådder!

Johannes Wätterbäck & Theres Lunden

1 Comment

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × fyra =

sv_SESwedish
sv_SESwedish
%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW