Jag sår sallat – kallt såklart

Att så sallat kallt gör vi under hela året. Nu kanske inte alla har haft ett sådant snöigt april som vi haft, så att det går att få tag på snö att vattna med. Det spelar ingen roll, det är inte viktigt, bara kul. Men att sallat gror bäst när det är kallt är något vi tagit fasta på. Antingen startar sallaten i våra kallväxthus under vinter och vår eller i vårt kylskåp under de varma månaderna. Låt mig berätta lite mer om hur just vi odlar, eller rättare sagt tänker sallat. Det här inlägget är ett samarbete med fröföretaget FLOREA.

Min sallatsresa har varit kantad av en hel del utmaningar och okunskap. Det är så mitt odlande i mångt och mycket sett ut och faktiskt fortfarande många gånger ser ut. Genom mina misslyckanden får jag chansen att ompröva tidigare tankar och idéer och det är så man kommer framåt. Genom att sedan analysera dessa misstag, addera dem i kunskapsryggraden och att aldrig ge upp kommer man vidare. Odlandet blir således bara bättre med åren, ja eller har i alla fall tendensen att bli det.

Från början strösslade jag ut sallat i fåror sk direktsådd under april-maj och var väl ganska nöjd med det jag kunde skörda. Det blev långa rader med täta blad, ganska bleka nertill, och man kunde klippa av ett gäng när helst man behövde. Men när jag väl började förstå att det blir bättre när man förodlar sallat och sedan ger dem utrymme vid slutplantering, var det som dag och natt jämfört med mitt tidiga sallatsodlande. Herregud, vilka ståtliga plantor. Det är nästan som två helt olika växter.

FLOREA är ett nytt svenskt fröföretag som vi samarbetar med under 2022. Besök deras välfyllda frösortiment med deras vackra fröpåsar gjorda av återvunna tomatplantor. Anmäl dig gärna till deras nyhetsbrev så får du nyheter direkt i mailkorgen. Känner du dig villrådig när det gäller en specifik växt du ska odla, då kan du finna mer info om specifika växter i deras odlarskola. Även jag har en flik på eras sida min alldeles egna ”Ambassadörssida” där jag listar 10 favoritgrödor. Vill du läsa mer om mina favoritgrödor rekommenderar jag dig att klicka in på : FLOREA – 10 grödor jag alltid odlar

Från anonym till ståtlig

Det tog som sagt några år innan sallat började bli till dessa ståtliga plantor på bilderna närmast ovanför, men sedan det blev så för mig, finns det ingen återvändo. Vare sig jag slutodlar sallaten i backar i växthuset i vanlig säckbaserad planteringsjord, i pallkragar eller på friland så förodlar jag sallaten och skapar på så sätt kraftiga plantor för senare utplantering. Sallat är inte så näringskrävande, så jag brukar inte gödsla jorden överdrivet mycket innan utplantering, typ bara ett par nävar giftfri hönsgödsel som jag myllar ner. Om jag samodlar sallat, som jag gärna gör, både med grönsaker och blommor, kan det hända att sallaten planteras i välgödslad jord tillsammans med kål, majs eller tomater. I sådan näringsrik jord har jag upptäckt att plantorna kan bli ännu större än vad jag trodde att sallatsplantor överhuvudtaget kunde bli.

Triss i sallat!

Vilka sorter ska jag odla i år

När jag valt ut de sorter jag är sugen på, i det här fallet Isbergssallaten Iceberg 2, Plocksallaten Amerikanischer Brauner och plocksallaten Red salad bowl är det bara att sätta igång. Mina tankar bakom just dessa sorter är att jag vill ha tre olika färger och konsistenser.

Isbergssallat, Iceberg 2, är en lyxig sallat som ska ge stora krispiga huvuden. För att lyckas med det behöver man behöver set till att hålla avstånd till närliggande plantor. Att odla egen isbergssallat är ren och skär lyx och om man klarar hela resan, från frö till stort huvud, ska man känna sig mycket lyckad som odlare. Precis som med allt annat man odlar själv är egen isbergssallat något helt annat än den man köper i livsmedelsaffären, ofta lite lösare knuten men ändå bestämt ihoprullad.

Amerikanischer Brauner har jag valt för att den är så otroligt vacker. Vill man som växt flörta lite extra med mig ska man göra det på detta sätt. Börja som grönt och uti kanterna bli rödbronsfärgad med stänk av ljusgrönt. Det är en fröjd att odla vackra grönsaker och de är enligt mig lika vackra och smyckande för en trädgård som de mest bastanta perenner eller ståtliga sommarblommor. Jag tänker att den här sallaten också kommer att vara riktigt snygg i en snabbt ihopslungad sallat mitt i sommaren men några stänk olivolja, lite dill och hemtrampad äppelcidervinäger och eget örtsalt.

Red Salad Bowl är en rödbladig sallat som jag tänker ska skänka ögonfägring till de maträtter den används till eller bredvid. Jag gillar verkligen när det blir färgsprakande på tallriken och den här sallaten med dess flikiga blad kommer kunna ge det där lilla extra. En annan grej med rödlila grönsaker är att sniglarna ofta hellre väljer gröna blad att knapra på om det även finns sådana i närheten.

Det finns också flera andra spännande sallatssorter på Floreas sida under kategorin Sallat .

Så sår jag sallat

Jag bredsår sallat, dvs lägger eller kastar ut fröna över en bestämd yta i en bytta eller kruka med planteringsjord ( har faktiskt helt slutat att använda såjord). Efter att sallatsfröna ligger där de ska strör jag över lite jord så att fröna täcks. Är det mellan februari – maj ställs sådden ut i kallväxthuset och är det under sommaren hamnar den i kylskåpet under 6 – 10 dygn eller tills jag ser att fröna har börjat att gro. Det är lätt hänt att man sår lite för många frön, det händer alla. Kasta eller ge inte bort alla plantor om du får för många, spara några extraplantor som reservplantor. Det är ovärderligt att ha ett gäng extraplantor ifall sniglarna eller något annat otyg är där och snaskar upp dem. Vi sår sallat löpande mellan februari – augusti så att vi har ett gäng plantor att sätta ut där det finns plats efter något vi skördat.

Omplantering och slutplantering

Jag brukar göra på två sätt med sallatsplantor. Antingen låter jag plantorna växa sig ”lagom” stora i sin odlingsbehållare, ca 3 – 10 cm höga eller så planterar jag om dem i en ny kruka med planteringsjord och låter dem växa till sig och bli kraftiga och ca 10 – 20 cm höga. Oftast gör jag på båda sätten, tex planterar om hälften av plantorna och låter resterande plantor vara kvar i behållaren. Fördelen med lite större plantor med väletablerade rotsystem är att de inte är lika känsliga för uttorkning, eller äts upp av en endaste tugga av en mördarsnigel.

Vid utplanteringen brukar jag låta avståndet mellan de planterade sallatsplantorna och närliggande plantor vara 20 cm. Se till att du rensar bort allt ogräs innan. Ska plantorna ner i pallkragar eller på friland där jag odlat tidigare kanske det inte är livsviktigt med gödsel, om jag vet med mig att jag tidigare har gödslat. Men är du en av alla dem ( du behöver inte känna dig ensam) som kanske inte alltid tillför näring bör du tillföra giftfri näring eller täckodla med gräsklipp för att få fina plantor. Se till att vattna regelbundet annars blir sallaten besk och ta en extra titt i din odling då och då så att inte sniglarna tar dina plantor före dig.

Från april till september kan man plantera ut små sallatsplantor utomhus i pallkragar, backar och friland. Men efter september är det ofta för lite med dagsljus för att det ska bildas stora plantor. Men kan man nöja sig mindre blad brukar det ändå bli lite att skörda om du är sent ute.

Lästips: Måste man plantera om grönsaksplantorna?, Måste man avhärda sina plantor innan man planterar ut dem?, Mördarsnigelbekämpning enligt Karin,

Så undviker du gödsel och näring med gift i: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?, Gödselskandal och sanningen om kravgödsel!, Göra eget ogräsgödsel och ensilage.

Skörd och förvaring

Sallat blir ofta bäst om den får stå och växa tills man skördar, antigen blad för blad eller hela plantan. Skördar man blad för blad kan man skörda från en planta under en längre tid och skördar man hela plantan får man större skörd vid just det skördetillfället. Skär man endast av salladshuvudet och låter rotstocken vara kvar, brukar småblad sedan växa ut och ge en liten bonusskörd senare. Det är lite av en smaksak hur man vill skörda sin sallat. Efter ett par månader kan sallatsplantornas blad bli lite trista i både sin smak och konsistens. Se därför till att du sår nya frön lite då och då så att du har yngre plantor att sätta ut så att du kan skörda späda huvuden eller blad under så lång tid som möjligt.

För att få skördad sallat att hålla sig krispig under en längre tid efter skörd är det en god idé att ge dem fukt och kyla. Vi brukar förvara sallat i glas eller vaser med vatten eller i plastpåsar efter att vi sköljt dem så de får med sig ett gäng vattendroppar i påsen. Bästa stället att förvara dem svalt i en sval, kyl eller på en balkong. Byter man vatten och sköljer av dem lite då och då så kan sallaten hålla sig fräsch under flera dagar.

Lästips om förvaring: Förvara sallad – gör en salladsburk, Förvara grönsaker i vatten, Skörda smart, lagra länge och ät gott av det du odlar – en bokpresentation.

En av mina favoritsallater, Little gem.

FLOREA är ett nytt svenskt fröföretag som vi samarbetar med under 2022. Besök deras välfyllda frösortiment med deras vackra fröpåsar gjorda av återvunna tomatplantor. Anmäl dig gärna till deras nyhetsbrev så får du nyheter direkt i mailkorgen.  Känner du dig villrådig när det gäller en specifik växt du ska odla, då kan du finna mer info om specifika växter i deras odlarskola. Även jag har en flik på eras sida min alldeles egna ”Ambassadörssida” där jag listar 10 favoritgrödor. Vill du läsa mer om mina favoritgrödor rekommenderar jag dig att klicka in på : FLOREA – 10 grödor jag alltid odlar

Johannes Wätterbäck

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total="false" button_on_newline="false" submit_button_text="Ja tack! " custom_font_size="13px" custom_border_radius="0" custom_border_weight="1" custom_padding="15" custom_spacing="10" submit_button_classes="no-border-radius has-13-px-font-size has-luminous-vivid-amber-border-color has-text-color has-black-color has-background has-light-green-cyan-background-color" email_field_classes="no-border-radius has-13-px-font-size has-luminous-vivid-amber-border-color" show_only_email_and_button="true" success_message="Klart! Ett e-postmeddelande skickades för att bekräfta din prenumeration. Gå till e-postmeddelandet nu och klicka på ”bekräfta” för att påbörja prenumerationen."]

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *