Din varukorg är för närvarande tom!
Förvara sallad – gör en salladsburk
Gröna blad vräker sig över kanterna i kallväxthuset. Praktiskt taget varje bytta är proppad med något grönt och frodigt just nu i slutet av april. Har du inte sått ännu funkar det bra att så bladgrönt nu.
Mycket av det gröna i vårt växthus för närvarande är plantor som väntar på att planteras om en gång eller så ska de planteras ut när tid finnes. Innehållet i ett gäng större backar är till för direktkonsumtion och där är vi och skördar för fullt just nu. Än är många blad små, men det går väldigt fort nu så det gäller att ligga i med skördandet.

Backarna består av sallads rucola, spenatsorten Merlo och sallatssorterna Jericho, Bronze arrowhead och Black seeded simpson. Jag brukar skörda med några dagars mellanrum och då tar jag flera nävar av varje typ av blad. Troligtvis äter familjen av bladen redan vid skörden, men resterande blad vill jag förvara och kunna njuta av till flera måltider. Om bladen är stora tycker jag det brukar bli bra att sätta dem i en vas med kallt vatten. Men när det är miniblad som ska sparas drunknar de lätt i en vas. Då har jag ett annat sätt. Jag sköljer salladsbladen i kallt vatten och därefter stoppar jag ner dem i en glasburk. Sen sätter jag på ett lock och ställer burken i kylskåpet. Kommande dagar kan jag plocka färska och krispiga blad från min salladsburk. Jag skulle tro att burken håller bladen fina i upp till en vecka, men hos oss tar den slut snabbare än så.
Det händer också allt som oftast att örter av olika slag åker med i burken. Jag gillar nämligen att kombinera övriga blad med tex persilja och dill. I växthuset finns en back full med dill, men än är plantorna för små för att kunna skördas av.
Tips!
Om man har mycket bladgrönt i sina odlingar så kan man fixa en salladsburk och ge bort som present. Förbered den då med sköljda blad och be din vän ställa burken i kylen direkt.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Förvara sallad – gör en salladsburk”
Smart – vilket bra tips !
Ha det så gott !
Kram/IsaSå självklart, när man får infon!!
Jag bruket även lägga i en bit hushållspapper som absorberar fukten som kan uppstå 😊
Bra tips/ tack
/ Johannes
Lämna ett svar