Din varukorg är för närvarande tom!
Förvara grönsaker i vatten
För oss som inte har någon jordkällare eller kalla dragiga golv där man kan förvara grönsaker är vattenförvaring kanske det enklaste sättet om man vill bevara grönsakers spänst och krispighet. Fördelen är att de allra flesta har glas, vatten och ett kylskåp.
Det där med förvaring av grödor är för oss odlare inte en helt lätt ekvation att få ihop. Ofta kommer det många grödor på en och samma gång och så står man där med flera kilo som man kanske inte hinner syra, förvälla eller torka. Att ta hjälp av kylskåpet och vatten är en supersnabb lösning som gör att du kan andas ut ett par dagar till, liksom strecha ut paniken. I vårt odlarliv med flera olika odlingsplatser har vattenförvaring i glas blivit något av en standardmetod. Det funkar på det mesta som du kan få ner i ett glas vatten.
Broccoli
Från midsommar och framåt har vi mer eller mindre alltid ett glas med broccoli i vårt kylskåp. Det är så broccoli ska skördas, för att ge maximal skörd under lång tid. Få kålsorter ger så lagom mycket under en så lång tid som broccoli. Mellan midsommar och februari kan vi skörda egna buketter och vi använder dem till nästan allt. När vi lagrar broccoli i vatten ser vi till att konsumera dem innan det gått en vecka. Vi ser också till att byta vatten lite då och då.
Morötter
Morötter behöver fukt för att hålla sig spänstiga. Att förvara dem i ett glas vatten i kylskåpet gör att de håller sig fasta och fina i en till två veckor i kylskåpet. Perfekt när man vill samla ett knippe med rötter på nära håll utan att behöva gå ut till trädgårdslandet. En hel del av vår morotsskörd lämnar vi kvar i jorden och täcker med löv fler halm så att inte tjälen får ett fast grepp om dem. Då kan man gräva upp dem ända in i januari.
Salladskål
En någorlunda ”normal” höst, då inte kylan klipper till i mitten av november med -15 grader, brukar salladskålen stå spänstig i odlingszon 2 till julafton. Jag har faktiskt inte varit med om en sådan brutal köldknäpp tidigare odlingsår. Den var som ett svärd som högg livet av många grönsaker i våra odlingar. Pang sa det och röd spetskål, kålrabbi alla sallats och salladskålsplantor bara dog över en natt eller två. Jag inbillar mig att de behöver lite mer förvaring för att klara en sådan påfrestning.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Förvara grönsaker i vatten”
Sparris och citron förvarar jag i vatten i kylen. Håller i princip hur länge som helst.
Hej Farbror Grön! Sen ett tag tillbaka så tärnar jag råa: rödbetor, kålrot, rotselleri, potatis och har i kylen. Jag tar 5ml jodsalt (hämmar bakterietillväxt) per 250 ml vatten och även ibland ättika 6%:ig på känn, mot mögel.
Ser till att rotfrukterna täcks av vätska för att undvika mögel. Jag kan ha denna friska blandning till måltiderna.
Och ger lite tuggmotstånd.
Efter ett tag kan vätskan bli mer trögflytande, fast smakar bra utan att lukta speciellt.
Det är roligt att tärna för hand, det tränar hjärna/motorik och om eko så behåller jag skalen på rödbetorna.
Hälsar Peter 78+Kul att du berättar
Lämna ett svar