FLOREA – 10 grödor jag alltid odlar

I år har vi inlett ett samarbete med fröföretaget FLOREA. Vi kommer arbeta med FLOREA under hela odlingsåret och berätta om deras fröer, hur vi odlar dem och hur vi använder växterna. I det här inlägget berättar jag om 10 grödor jag tycker väldigt mycket om och valt ut att ha på min ambassadör-sida på Florea. Kika gärna in i deras välfyllda webbshop när du ändå klickar dig dit.

Jag är en sådan där odlare som varje år odlar mina favoriter och samtidigt gärna testar nya växter. När det gäller ätbara växter väljer vi grödor som jag och familjen vill äta om typ ett halvår eller längre bort. Det är väldigt mycket smakerna det handlar om. Ofta är grödorna ingredienser till några rätter vi snöat in på under den senaste tiden eller andra nya matäventyr som vi vill testa. Det är sannerligen ett äventyr att redan vid fröinköp planera för underbara stunder vid köksbordet. Det ger guldkant till tillvaron och skapar en medvetenhet och en långsam långsiktighet. Denna långsamhet blir lite som odlandet självt och frikopplat från människans många gånger snabba och presterande värld. Lite som en handbroms i livet som man kan dra åt lite grand.

Även med andra växter som jag inte kommer att äta har jag en liknande längtans-relation till. Det kan vara en för mig ny sommarblomma jag beställer i januari – mars och först kommer få se blommande i juli – augusti eller frön till en blommande perenn som först kommer att blomma sitt andra år. De kan tyckas vara frustrerande, att behöva vänta så länge på belöningen, men jag tycker att det är vackert. Det blir en sådan spännande resa och som att ha något i bakfickan som ligger och väntar. Jag har lärt mig att njuta av denna långsamma resa och denna spänning att allt inte serveras på fat direkt framför mig när jag vill ha det. Det är jag som är publiken och växterna som uppträder, på sitt sätt och när det är dags för dem.

10 favoritgrödor

När FLOREA bad mig att välja ut 10 grödor till min ambassadörssida var det inte helt lätt. Vissa år när jag odlat i flera odlingar har jag odlat över 110 olika slags växter samtidigt. Hur är det möjligt att bara välja 10? Nåväl det finns några växter jag egentligen aldrig är utan och det är dessa 10 jag valt ut. Ibland odlar jag andra färger, höjder eller sorter av dem men själva grundväxten är densamma.

Jag har lagt in mängder med länkar till matnyttiga inlägg under varje växt jag presenterar. Passa på att förkovra dig lite extra genom att läsa dem du tycker attraherar dig. Respektive grödas namn har jag länkat till FLOREAS fröshop så att du enkelt kommer till de frön jag valt ut när du klickar på det markerade namnet. Lycka till.

FLOREA är ett nytt svenskt fröföretag som vi kommer att samarbeta med under 2022. Under hösten har vi fört samtal om odling och frösortiment med dess grundare och medarbetare. Kliv gärna in och smygkika på deras vackra fröpåsar som är gjorda av återvunna tomatplantor och anmäl dig gärna till deras nyhetsbrev och kasta dig in i deras välfyllda frösortiment. Känner du dig villrådig när det gäller en specifik växt du ska odla, finns mer info om specifika växter i deras odlarskola.

Vallmo och zinnia

Så länge jag kan minnas har jag haft vallmo och zinnia i mina odlingar. Perfekta blommor för rabatterna men också bland grönsakerna i pallkragar och på friland. Jag tycker om att blanda blommor och grönsaker lite huller om buller, låta dynamiken växa fram på ett spontant och otvunget sätt. Visst har jag tankar om hur det ska bli i mina odlingar, tydliga estetiska visioner, men det har nästan aldrig blivit som jag tänkt mig. Det har oftast blivit bättre!

Det är lätt att man tänker att blommor skapar fägring till ganska ”tråkiga” grönsaker men så är inte fallet, grönsakerna är ju minst lika vackra. Grönsaker och blommor lyfter varandras skönhet och många gånger kan de bli till ett fysiskt stöd för varandra. Både vallmo och zinnia sår jag kallt. Vallmon gillar jag att gerillaodla i mina egna odlingar och zinniorna får börja ute i byttor i kallväxthuset under senare delen av mars fram till slutet av april.

Läs gärna mer: Vi gerillaodlar vallmo hos oss själva, Zinnia en kärleksförklaring!

Timjan

Har du testat att plocka av en näve timjan och trycka ner i en tekopp och sedan slå på hett vatten och vänta i 10 minuter? Om inte, rekommenderar jag dig att testa. Det blir ett milt te med mycket smak och en fantastisk arom som passar både morgon, middag och kväll. Jag är stolt över att en av mina första egna frösådda timjanplantor i Skogsträdgården fortfarande lever, efter ca 25 år! Den är inte så kraftig då den växer på ett kargt ställe, men den har lyckats att överleva!

I Tillsammansodlingen däremot är våra plantor mycket större och rejält vedartade då de fått en riktigt bra växtplats i soligt läge, 10 år tror jag att de fyller i år. Det är från dessa vi skördat ganska mycket det senaste året då vi snöat in på att göra rödvinssås till hasselbackspotatis på egenodlade franska delikatesspotatisar. Jag överdriver inte, det är säkert 10 gånger senaste året som vi njutit av denna sås där timjan spelar huvudrollen i kryddningen. Vi har skördat så mycket att vi måste så nya plantor i år, för att säkra framtida tekoppar och såser. Förutom till te och rödvinssås använder vi gärna timjan till en hel del smårätter.

Lästips och recept: Odla egna kryddor – timjan, Jordärtskockscarpaccio med citron och timjan, Rödbetsrisotto med timjan och rostade hasselnötter, Krämig feta- och timjanröra.

Basilika

Basilika är en ört och grönsak som väldigt många har en relation till, ofta väldigt positiv. Den är mer än bara en smak utan representerar för oss en flyktig och underbar doft av det italienska köket. Det tog ett tag i mitt odlande innan jag fattade att man var tvungen att vara varsam med basilikan när man ska använda den till att krydda en varm maträtt med. För att basilika ska komma till sin rätt ska den tillsättas till det varma precis i serveringsögonblicket. Då bibehålls dess märkliga och flyktiga doft och smak av kryddpeppar, nejlika och mynta. Alla i vår familj älskar basilika och vi odlar den både inne i hydroponiska moduler och i krukor i växthus och på friland. Sedan många år tillbaka sår jag basilikan vi ska använda under sommar och höst kallt ute i kallväxthuset under mars – maj.

Recepttips: Potatissallad med basilika och parmesan, Basilikasmör – ett läcker tillbehör till grillad mat, Sommarså basilika och skörda under sensommaren.

Koriander

Koriander är den där kryddan många har åsikter om, en riktig vattendelare. Antingen gillar man den eller inte och det sägs t.o.m. sitta i generna. Men jag tror inte på det där genetiska, för jag är en av alla dem som gått från att avsky denna smak till att nästan dyrka den. Tvål säger en del att den smakar men för mig smakar den som bärfis luktar och det kan ju kännas smått ofräscht att vilja stoppa något sådant i munnen, men det är min bästa beskrivning.

Koriandern är och förblir en sådan där trollerikrydda som tar stor plats och som dessutom bjuder på två olika smaker, en från de färska bladen och en annan från dess mogna frön när man maler dem till pulver. Pulvret är fantastisk ihop med vitlök och spiskummin när man vill få en tomatsås att klä sig i en smakskrud från Mexico eller Mellanöstern. Bladen ihop med chili, lime och tomatillo ger en av de godaste såserna man kan tänka sig ”Salsa verde” men även en halv näve hackade blad i en tacowrap kan förtrolla en svensk fredagsklassiker så att den smakar som att den kommer från fjärran länder.

Lästips: Kryddsmör med harissa – ett kryddigt och hett tillbehör, Salsa verde – vårt bästa recept

Dill

Dill är en ganska häftig växt. I vår familj använder vi den både som en krydda och en grönsak. När jag tänker på dill vet jag precis hur den smakar men när jag tar ett gäng färska flikiga blad i min mun och börjar analysera smaken blir det alltid mer komplext. Dill smakar helt enkelt mer än bara dill men jag kan inte för mitt liv beskriva detta. Kanske är det så att dill måste ha kompisar för att kunna smaka dill, tex i en romsås, finhackad i ett örtsmör eller som det gröna ovanpå moset i ett gatukök sent på natten. Personligen är min favorit att hacka ner ganska stora bitar av både blad och saftiga stjälkar i en sallad med tomat, gurka, gräslök och några spröda blad av tex sallaten Little gem, gärna med några ägghalvor i och sedan på med lite olja och vinäger. Där blir dill bara dill för mig och pricken över i:et.

Lästips: Sommarså dill, Dillpesto – ett härligt grönt tillbehör.

Sallat

Det dröjde flera år innan jag som älskar att odla tätt fattade att sallat blir något helt annat om man odlar varje planta en och en med lite avstånd. Det är som en helt annan grönsak om man odlar dem med avstånd. Under mina första år sådde jag sallat direkt i jorden i raka rader och det fungerade. Men när jag började hålla avstånd fick jag faktiskt större skördar, vackrare plantor och kunde lättare skörda löpande från plantorna utan att skada dem. Little gem är en av mina personliga favoriter som jag gärna vintersår i backar i vårt kallväxthus. Om du haft problem med att få sallat att gro kolla in det här inlägget : Vi ställer vår sallatssådd i kylskåpet

Slanggurka

Vi odlar gurka i växthus, i fönster och ute på friland och i pallkragar. Vi älskar den där massiva skördeperioden i början av augusti då vi äter Tzatziki var och varannan dag. Beroende på vilken plats vi ska odla gurkorna på väljer vi olika sorter. I växthus och inomhus blir det ofta Parternokarpa gurkor som bara ger honblommor men utomhus är det ofta sorten Marketmore som ger bäst och mest. Marketmore är en slanggurka som verkligen kan leverera både fina, bitterfria och rejält stora gurkor.

Lästips: Skörda gurka – om partenokarpa sorter, skördetid och beska gurkor.

Störbönor

Att odla bönor på höjden är inte bara vackert utan smart, då får man plats till annat mellan bönstörarna och kan få ut mer skörd på samma yta än om man odlar låga bönor. Det är i alla fall så jag har tänkt de senaste 15 åren när jag odlat bönor. Mycket mat och vackra störar blir en perfekt kombo. Följer man bara mina odlingsråd att så inne sent under maj. När jag planterat ut plantorna runt störarna passar jag också på att direktså blötlagda bönor invid de planterade plantorna. Totalt kan det bli mellan 15 – 20 bönor per stör. På så vis kan man plocka ut ett par kilo färska bönor men även eget utsäde vid varje stör. Vår favoriträtt är lätt kokta bönor med vinägrett.

Lästips: Läckra brytbönor med vitlöksvinägrett, Skörda trädgårdsbönor – om tidpunkt, storlek och olika typer av trädgårdsbönor

Broccoli

Broccoli är en av de kålväxter vi kan skörda under längst tid, från veckan efter midsommar till februari är inte ovanligt. De sista månaderna växer så klart inte plantorna, men buketterna kan stå där ute stelfrusna i trädgårdslanden ända tills du eller något djur äter upp dem.

Genom att vinterså broccoli någonstans mellan februari – mars i vårt kallväxthus hinner ofta våra plantor leverera skörd redan veckan innan midsommar och genom att skörda smart får vi mycket att skörda under lång tid. Den första skörden är den största när vi skördar broccoli och det är inte ovanligt att vi fryser in 3 – 5 kg broccoli från 7 – 8 plantor. De senare skördarna kan också hamna i frysen men eftersom plantorna portionerar ut skörden så finurligt lite i taget kan man skörda lite då och då. Genom att skörda smart, bryta eller klippa av buketterna och låta plantorna stå kvar kan man skörda löpande lite som man vill. Går de upp i blom ska man klippa bort blommorna så att nya buketter kan växa ut. Se till att du gödslar din broccoli rejält!

Lästips: Ge din broccoli en ny chans, Så skördar du broccoli, Broccoli – tidig och sen skörd från samma planta, Broccolibiffar med örtbulgur och basilikayoghurt.

FLOREA

FLOREA är alltså ett nytt svenskt fröföretag som vi samarbetar med under 2022. Välkommen in och smygkika på deras vackra fröpåsar som är gjorda av återvunna tomatplantor och anmäl dig gärna till deras nyhetsbrev och kasta dig in i deras välfyllda frösortiment. Känner du dig villrådig när det gäller en specifik växt du ska odla finns mer info om specifika växter i deras odlarskola. På min ambassadörsida hittar du de 10 sorter jag valt ut.

Johannes Wätterbäck

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total="false" button_on_newline="false" submit_button_text="Ja tack! " custom_font_size="13px" custom_border_radius="0" custom_border_weight="1" custom_padding="15" custom_spacing="10" submit_button_classes="no-border-radius has-13-px-font-size has-luminous-vivid-amber-border-color has-text-color has-black-color has-background has-light-green-cyan-background-color" email_field_classes="no-border-radius has-13-px-font-size has-luminous-vivid-amber-border-color" show_only_email_and_button="true" success_message="Klart! Ett e-postmeddelande skickades för att bekräfta din prenumeration. Gå till e-postmeddelandet nu och klicka på ”bekräfta” för att påbörja prenumerationen."]

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *