Enkel tomatsoppa på färska tomater

Vi har fastnat för en enkel tomatsoppa på färska tomater. Vi har underbart nog fortfarande ett gäng färska tomater som ligger på fat och brickor inomhus. Skörden sker ca 5 m från spisen.

Den här tomatsoppan görs i ugnen till en början och mixas sedan slät ihop med buljong. Inspirationen har vi fått från Tina Nordström som gjorde en liknande soppa för ett tag sedan. Genom att ugnsbaka ingredienserna blir soppan mustig och god. Ett perfekt recept att följa när man har många färska tomater hemma.

Ingredienser till 3-4 portioner tomatsoppa

  • 4 stora bifftomater ( det går bra att köpa tomater om du inte odlar själv)
  • två vitlöksklyftor
  • 1 rödlök 
  • 2-3 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré eller tomatkrydda
  • salt
  • svartpeppar
  • torkade örtkryddor, tex oregano
  • 7 dl vatten
  • 1,5 st buljongtärningar
  • 1-2 dl grädde
  • ljust bröd att göra krutonger av
  • olivolja till stekning
  • pumpakärnorna
  • några basilikablad

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Dela tomaten i mindre delar och skär bort skruttet. Lägg tomatbitarna i en ugnsform. Grovhacka vitlöken och löken och fördela jämnt mellan tomatbitarna. Klicka ut tomatpurén, salta, peppra och smula över lite torkade örtkryddor. Avsluta med att ringla över olivoljan. Låt allt ugnsbaka i ca 20 minuter tills tomaterna är genommjuka. Koka upp vatten med buljongtärning i. 

Ugnsbakningen gör denna soppa väldigt mustig.

Brödkrutonger

Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Häll över kärnorna i en skål och låt de svalna. Skär brödet i mindre bitar/tärningar. Häll en skvätt olivolja i stekpannan. Man kan ta samma som man rostade kärnorna i. Fräs brödet tills det är knaprigt. Häll eventuellt på mer olja om det verkar allt för torrt. Låt brödkrutongerna svalna.

Redo att njutas!

Mixa soppan

Ös ner tomatröran i en mixer och mixa till en slät konsistens eller häll ner allt i en kastrull och mixa soppan med en stavmixer. Späd med buljongen och grädden till önskad tjocklek.  Salta och peppra och smula ner oreganon. Blanda väl och servera soppan het med brödkrutonger, pumpakärnor och några basilikablad.

Tips!

Byt ut en deciliter buljong mot en deciliter vitt torrt vin.

Fler goda sopprecept: Farbror Gröns bästa sopprecept

Theres Lundén

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 − 8 =

sv_SESwedish
%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW