Din varukorg är för närvarande tom!
Caesarsallad med halloumi

Sedan ett halvår tillbaka har vår son ansvarat för vegetarisk Caesarsallad och utvecklat den utifrån sina smaklökar. Här delar vi hans recept till er.
Det är inte alltid så att ens barn gör samma grejer som en själv och vill leka i samma kreativa rum. Men matlagning och äta är något stort och positivt i vår familj och något även jag vuxit upp med och utvecklat sedan barnsben. Så det verkar flytta in i nästa generation också. Kan man laga mat och baka, ja då kan man förgylla livets stunder med råge. Här bakar ungarna kladdkakor, går upp extra tidigt för att grädda kalljästa bröd, kokar tomatsås, lagar pizza, tillverkar egen marshmallows och preparerar och rullar sina makirullar när vi gör sushi. Vi delar matintresse och fascination över smaker och det är en av trådarna som binder ihop och utvecklar vår familj. Receptet på salladen och dressingen har vår son skrivit.
Ingredienser till 4 portioner
Caesarsallad
- 2 st halloumi-ostar
- Ett gäng salladsblad i mindre bitar, det du har i landen eller har hemma
- Riven parmesan, lite efter tycke och smak.
- Brödkrutonger är gott i men det funkar även utan
- Ibland kan det vara gott med ett gäng små tomatklyftor i salladen eller körsbärstomater
- Även stora gurkbitar och några smakliga oliver kan vara gott i
Gör så här: Stek halloumiostarna hela i en stekpanna på mer än medelvärme men inte på högsta. Stek dem så att de får yta, men inte blir brända, på alla sex sidor och tills de mjuknar. Finfördela sallatsbladen i 4 djupa skålar, var generös. Lägg i krutonger, ev tomatklyftor, gurkbitar och oliver och hyvla parmesan ovanpå i små snygga bitar/skivor. Toppa med Ceasar-dressingen ovanpå skapelsen, var generös.
Dressing
- 1 ägg
- 2 dl olivolja
- 50g riven ost / parmesan eller Gran padano eller liknande ostar
- 2 msk citron-juice
- En nypa salt
- lite peppar
Gör så här: lägg ner äggen, den rivna osten och citronjuicen i en bunke. Mixa sedan ihop det till en kräm. Sedan häller man ner oljan med en tunn stråle. Om såsen blir för fast kan man hälla i lite vatten och blanda. Till sist häll ner kryddorna sedan är dressingen färdig! Ringa över salladen.
Smaklig måltid / Moses och Johannes
Våra senaste inlägg
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Caesarsallad med halloumi”
Vill verkligen pröva! Låter så gott!👏👏👏🥗
Det låter supergott. Vill pröva. 👍👏😋
Hur blev det? 🙂
Johannes
Hej, låter verkligen fantastiskt. Eftersom jag inte själv äter djur undrar jag över parmesanen. Innehåller denna löpe eller finns det någon annan variant? Tack på förhand 🙂
Vi vet inte, det finns ett sånt brett sortiment där ute i handeln så det torde inte vara svårt att finna alternativ.
Johannes
Lämna ett svar