Vi odlar popcornmajs

2018 odlade vi en av de vackraste och färggladaste grödorna vi odlat på länge, popcornmajsen Cherokee long ear popcorn. Tänk att odla sitt eget fredagsmys i regnbågens alla färger! 

Majs, grödan som tar plats

Under flera år har vi odlat både sockermajs, popcornmajs och mjölmajs. Vi älskar majs, inte bara dess kolvar och vad man kan göra med dem utan även dynamiken som skapas av dess höga och prassliga plantor i trädgårdsland och i pallkragar. Majs är en majestätisk gröda som var den än odlas drar uppmärksamheten till sig. 

Tidigare har vi berättat om vår odlarvän Helena som bor på ön Kalymnos i Grekland, hon som odlar hysteriskt många olika tomater och säljer frön. Det var hon som undrade om jag ville testa den här majsen. Tack Helena för att du frågade mig! Är ni intresserade att köpa frön är det bara att klicka in på länken ovanför.

Odla majs i växthus

Med minnet av 2017 års sommar, med den uteblivna varma augusti och september, blev det i växthuset på Nordanbyäng popcornmajsen fick bo. Ett växthus på över 4 mer i takhöjd verkade vara en bra plats, föga anade jag att de skulle växa ända upp! 26 frön petades ner i vardera 2 pallkragar under maj och det dröjde inte många dagar innan det tittade upp mängder av groddar. Popcornmajsen trivdes otroligt bra i växthuset och det verkade som att plantorna aldrig skulle sluta växa.

Odla för barnen

Platsvalet baserades också på att det här var det första året jag skulle odla tillsammans med hyresgästerna på Nordanbyäng. Jag valde ut ett antal spännande grödor, däribland majsen, som jag anade skulle kunna skapa en hel del glädje för den nya odlingsgruppen. Jag tänkte att popcorn är svårt att motstå, speciellt när det finns barn med i bilden. Hur underbart är det inte att kunna odla något som barnen älskar.

Odlarna tyckte om majsen till en början men efter ett tag blev den ganska besvärlig, speciellt mitt i högsommaren. Jag hade ju inte planerat att 2018 skulle vara den varmaste sommaren i mannaminne. Odlarna fick verkligen slita rejält med att vattna majspallkragarna och att skaka plantorna så att kolvarna skulle pollineras. 

Belöningen

Men så kom belöningen och flera av områdets barn var med när vi skördade majsen och fick öppna de inslagna kolvarna. Inte en enda kolv var den andra lik. Det var som små julklappar inslagna med det mest perfekta presentpappret man kan tänka sig och med visuella överraskningar som fick oss alla att gång på gång utbrista i förvåning i hur otroligt vackra de var!

En del kolvar hade svarta och silverfärgade frön

Andra lyste som av genomskinligt guld.

Det var en mångfald av nyanser av rött, rosa och gult. En del i skarpa färger och andra i pastelliga nyanser.

Tittar man på kolvarna i närbild är det som de mest perfekta smycken man kan tänka sig. Det är svårt att säga vilket korn som är det vackraste. Det är ju när de alla är tillsammans som skönheten verkligen kommer fram.

Missad pollinering

Så här blir det när pollineringen blir ofullständig men visst är det vackert det med? Det där olivgröna kornet till vänster är verkligen tjusigt.

Så här går pollineringen till: Pappan sitter i toppen av  plantan och mamman, som är är kolven pryds med hår som liksom sticker ut från kolven. Pollen från pappan behöver träffa mammans hår för att barn (majskorn) ska bildas. Varje enskilt hårstrå behöver träffa av pappans frömjöl för att ett korn verkligen ska uppstå. Träffas inte alla hårstrån av pollen utvecklas inte kolvarna som vi är vana vid att se dem. Missas ett hårstrå  blir det en lucka i raden av majskorn. Ibland kan detta även inträffa vid kalla somrar då blomningen inträffar sent så att plantorna inte hinner med att blomma klart ( så ni vet att det kanske inte är ert fel om det inte fungerar att odla majs, det kan vara kylan).

Odla inte majs i raka rader utan i grupper. Då blir det lättare för kolvarna att befruktas eftersom pollenkornen har större chans att träffa trådarna i gruppformationer. Jag hjälper ofta till med pollinringen när jag ser att det dammar av frömjöl från papporna uppe i toppen. Då brukar jag bryta av de torraste papporna och gå omkring bland majsen och smiska kolvarnas hår med dem. Det brukar ge ett bra resultat med fullmatade kolvar, ett hett tips för dig som bara odlar några plantor tex på balkongen men ändå hoppas på stora och fyllda kolvar.

Lite majsfakta

Popcornmajs fungerar att odla utomhus på gynnsamma ”soliga” lägen. Jag upplever dock att popcornmajs samt mjölmajs ofta är långsammare än sockermajssorterna, från blomning till färdiga kolvar, kanske är de inte likt en del sockermajssorter förädlade för vårt klimat? . Därför brukar jag vänta till i oktober innan jag skördar kolvarna så de verkligen är mogna. Ibland har jag hittat kolvar jag glömt ute i odlingarna ända in i december i odlingszon 2 och de har varit fullt intakta.

Man bör inte odla olika varianter av majs i samma odling ( popcorn, mjöl eller sockermajs), då de korsar sig lätt och det kan påverka kvalité och smak. Ska man ta eget utsäde är det viktigt att ha över 40 plantor då majs lätt drabbas av inavelsdepression. 

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

18 svar till ”Vi odlar popcornmajs”

  1. Kan man äta popcornmajsen som vanlig sockermajs eller duger den endast som minimajs eller för att poppa?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det ska man tydligen inte kunna, då den är så pass hård. Men man kan mala dem till mjöl om man skulle vilja.

  2. Profilbild för Mia Johansson
    Mia Johansson

    Kan jag odla sockermajs på baksidan och popcornmajs på framsidan av huset?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det går men för att citera Yroll ” Man kan göra så men det är inte rätt” Det sägs att det behövs några km avstånd om man ska få bra utsäde men jag skulle, om det inte är så viktigt att ta egna frön, testa ändå. Många gånger är det det bästa, att testa sig fram. / Johannes https://www.youtube.com/watch?v=5tcPn2B0JcQ

  3. Profilbild för Mia Johansson
    Mia Johansson

    Bor i villa och grannen på andra sidan staketet odlar sockermajs men jag ska prova med olika sorter och se vad det blir. Utsäde finns ju att skicka efter men god majs är svårare 🙂

  4. Hej
    Hur hanterar man majs efter att den skördats? Koka och sen äta? Tack för alla tips och all inspiration 🖒😀

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Om det är sockermajs gör man så, sätter typ på vattnet innan man skördar. Men. mjöl och popcornmajs ska torka innan de blir klara för användning.
      / Johannes

  5. Hur länge kan mina popcornsplantor stå i uterummet?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det är svårt att svara på då jag inte kan se helheten?

      Mvh Johannes

  6. Hej! Behöver man förodla denna majsen? Köpte den i år och tänkte att jag skulle få ner den i jord nu.
    /Madeleine

    1. Vi förodlar alltid majs i växthuset eller inomhus eftersom majs behöver värme.

  7. Hur många frön i krukan?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Oj, är inte det lite fel fråga 🙂 Borde det inte vara ”Hur många frön i pallkragen 🙂 26 st rekommenderar jag. Men i en kruka vid sådd 3 – 5.

  8. Jag har köpt mini popcorn jordgubbar

  9. Profilbild för Cecilia Reardon
    Cecilia Reardon

    Jag har länge sökt cherokee long air popcorn majsen som du visar på bilden, men kan inte hitta den. Jag har odlat vanlig popcorn majs och lyckades. Nu vill jag så gärna försöka med den färgen du har fått på dina majs. Snälla, var har du fått tag i dem?
    Med vänlig hälsning,

    Cecilia

    1. Hej! Vår vän Helena säljer frön. Kolla in hennes fröshop: https://merakiseeds.com/corn

  10. Profilbild för Rose-Marie Löf
    Rose-Marie Löf

    Popcornmajs på gång. Hoppas på i a f vackra färger på kornen. Men kan man poppa popcorn av dessa majskorn om de går fram befruktade?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Jo så är det tänkt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *