Vi odlar i Berberis odlingslåda

I år ska jag testa att odla i en för mig helt ny typ odlingsbehållare. Den heter Berberis och säljs hos Gjordnära Tunnelväxthus. I en serie inlägg framöver kommer jag visa hur de fungerar, hur det går och hur jag odlar i dem.

I hela mitt 27-åriga odlingsliv har jag odlat i många olika slags odlingslådor och behållare. Ibland har det varit rena hemmabyggen och ibland har jag köpt färdiga lådor. Att jag odlat ovan marken i olika behållare beror på min min odling i skogsträdgården. Den är belägen på en rullstensås och i en rullstensås finns det bara grus och sten. Ja det är så mycket sten och grus på en sådan plats så om Karl Oskar och Kristina, från Wilhelm Mobergs bok utvandrarna, hade odlat här hade de antagligen begivit sig till Amerikat flera år tidigare än vad de faktiskt gjorde.

Fördelen med att odla i behållare, lådor och krukor är att man kan odla i princip överallt oavsett markunderlag.

Odlingslådan berberis finns i flera olika färger och flera olika utföranden och där samtliga odlingslådor har ett inbyggt underbevattningssystem samt en flottör som visar hur mycket vatten som finns i lådan och därmed när du bör vattna och hur mycket. Jag kommer att testa duo och trio i två olika växthus under det här året, tillsammansodlingens och takfarmens. Växterna jag valt att odla är chili, melon, gurka och inkagurka. Detta inlägg och flera om berberislådorna gör jag under 2019 och 2020 i samarbete med Gjordnära tunnelväxthus där dessa lådor finns att köpa.

Presentation av lådorna och hur jag preparerar dem

Berberislådorna kommer färdigmonterade. Lådorna består av ett ytterhölje där ( beroende på vilken låda det är) en, två eller tre odlingsbehållare är nedsänkta.

Löstagbara odlingslådor

Själva odlingsbehållaren / modulen man fyller med jord går att lyfta upp och där under hittar man hjul till odlingslådan ( som man inte behöver montera om man inte vill) samt flottör/flottörer.

Hur vattnet transporteras

Det är i ytterhöljet vattnet samlas. Odlingsbehållaren där man placerar jord, gödsel och plantor har två vägar för att ta upp vattnet från ytterhöljet. Dels finns ett textilband som suger upp vattnet och dels transporteras det genom krukans konstruktion av gjutna nedsänkningar med öppna slitsar ( de fyra lite smalare plastnedsäkningarna på bilden ovanför). Det här brukar vara en av de tre akilleshälarna gällande underbevattningslådor med underbevattningssystem jag stött på genom mina odlingsår, att det saknas en väg för vattnet att ta sig upp underifrån på ett lätt och naturligt sätt. Kul att se att Berberis inte nöjer sig med en väg utan har garderat sig med två.

Vattensäkerhet

Det här är akilleshäl två gällande odlingsbehållare med underbevattningssystem, att det saknas övervattningsskydd, flottör eller att flottören är undermålig och visar fel. Den här flottören verkade väldigt pigg och reagerade direkt när jag vattnade vilket är ytterst viktigt. För mycket vatten kan dränka plantorna och till dränkta plantor finns ingen räddning. Det är av yttersta vikt att man kan lita på flottören och det verkar gå att göra här.

Stöd för växterna

I varje odlingslåda finns i botten en upphöjning med ett hål med flänsar i. Där kan man föra ner en stödpinne för växterna om man vill. Jag valde att pilla ner en rejäl bambupinne, tänker att det blir ett bra stöd för speciellt gurkväxternas tentakler som kommer finna pinnen som ett första stöd innan jag leder ut växterna via snören till hela växthuset.

Packa jorden i nedsänkningarna

Det är viktigt att jorden som fylls på i odlingsbehållarnas nedsänkningar packas rätt hårt, så att det inte blir luftfickor som kommer att förhindra jorden att suga upp vatten. Det enklaste är om du packar alla nedsänkningar först innan du fyller på med resten av jorden. Se även till att den jorden ovanför nedsänkningarna trycks till skapligt.

Gödsel

Det absolut vanligaste problemet jag stöter på hos i princip de flesta odlare, nybörjare som luttrade som tycker att de får låg avkastning, är just brist på näring. Är du en av dem ska du inte skämmas utan bara göra om och göra rätt. Det är 10 ggr vanligare att man undergödslar än övergödslar, jag säger det av egen erfarenhet, jag var också en av dem som undergödslade en gång i tiden.

I varje separat odlingsmodul tillför jag 125 g grönsksgödsel av antingen Hassefors trädgårdsgödsel eller Granngårdens grönsaksgödsel. Det är båda gödsel som innehåller lite mer fosfor och kalium och inte likt hönsgödsel mest kväve. Har du egna djur kan du såklart ta gödsel från dem men då är det svårt för mig att ha någon åsikt om hur mycket du ska använda och du får helt enkelt pröva dig fram.

Blanda gödslet

När du fyllt på med nästan all jord samt lagt i gödslet bör det blandas runt i jorden. Jag brukar se till att merparten av gödslet ligger i den nedersta tredjedelen av en odlingsbehållare.

Två gurkväxter i varje låda

För gurka, melon och inkagurka har jag tänkt att varje odlingsbehållre och mängd gödsel ska kunna härbärgera två plantor. Gällande chili eller paprika tänker jag en planta per odlingsbehållare om det inte är lägre sorter som tex habanero Lemon, då kan man sätta två plantor en bit ifrån varandra.

Vattna först kring plantorna

Efter att plantorna är planterade är det viktigt att man vattnar 0,5 – 1 l runt varje planta då det tar en stund innan vattnet från ytterhöljets vattenmagasin att sugas upp i jorden.

Vattna i magasinet

När plantorna har fått vatten kring sina rötter är det dags att vattna i vattenmagasinet. Berberis duo rymmer 18 liter och trio rymmer 27 liter vatten. Se till att inte vattna för mycket, hål koll på flottören.

Så här ser odlingen ut dag 1 för berberis trio uppe i takfarmens växthus. Vattenmelon, inkagurka och Cantaloupemelon. Fortsättning följer. Odlinglådorna hittar ni på Gjordnära Tunnelväxthus.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Vi odlar i Berberis odlingslåda”

  1. Profilbild för Hanna Kriss
    Hanna Kriss

    Hej!

    På bilderna ovan sätter du ner väldigt små plantor. Innebär det att du inte börjar odla gurka, melon osv förrän i slutet på juni? Går det också att sätta i större plantor, tex om man vill odla tomat i dem?
    Anledningen till att jag undrar är att här uppe i Umeå är det ofta frost även över midsommar, och då känns det sent att plantera ut så små plantor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *