Vegetariska köttbullar

Det här är absolut det närmaste vi har kommit traditionella köttbullar i både smak och konsistens utan att använda kött. Dessa vegetariska köttbullar är galet goda! De passar förutom till julbordet även som små läckerbitar som ligger och pockar på uppmärksamhet i kylskåpet.

Dessa mandelbollar är minst lika goda kalla som varma och det är nåt med löken i det här receptet som gör att dess smak ligger väldigt nära de traditionella köttbullarna men med snäppet bättre karma. 

Ingredienser till ca 40 bullar
100 g sötmandel
1½ dl finriven Västerbottenost
1½ dl ströbröd
1/2 gul lök fint hackad
1 tsk salt

1 krm peppar
3 ägg
2 msk vatten

Till kokning
1 liter vatten
2 msk  grönsaksbuljong

Till stekning
1dl neutral olja samt en stor klick smör

Gör så här: Koka upp 1 liter vatten där du förutom lite salt även tillsätter två grönsaksbuljongtärningar. Riv eller mixa mandeln fint, riv också osten fint, gärna på den fina sidan på ett rivjärn och finhacka löken. Blanda sedan alla ingredienser i en bunke. Ta lite olja på händerna och rulla små bollar. En rågad tesked räcker till varje boll för, de sväller vid kokningen. Lägg därefter i mandelbollarna och låt dem småkoka/sjuda i 6-7 minuter. Ta sedan upp dem och låt dem rinna av i ett durkslag. Stek dem därefter gyllene i en stekpanna i smör och olja på lite hetare temperatur än medel.

Tips: Vill man ha bollarna på julbordet kan man med fördel göra dem dagen innan och spara stekningen till julafton. De funkar också att frysa de kokta bollarna och steka dem efter att du tinat dem.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Vegetariska köttbullar”

  1. Profilbild för Susanne Strömdén
    Susanne Strömdén

    Hej,
    Kan man använda mandelmjöl och isf hur mkt ?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Jag tror det, det borde inte vara något problem. Men jag minns inte om vi testat att göra det.

      Johannes

  2. Profilbild för Anette Billroth
    Anette Billroth

    Tar nan bort skalen från nandeln innan man mixar?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det gör man, om man vill, och det vill man oftast 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *