Sommarså dill

Nu när vi börjat skörda i våra pallkragar och land kan det bli lite tomt på vissa håll. Det är en perfekt tid att sommarså grönsaker och på så sätt fylla ut tomma platser i trädgården.

När vi sommarsår gör vi det för att kunna få njuta av egen skörd under senhöst och fram till vintern. Hur lång skördetiden blir beror ju såklart på vilka grödor som sås och vilket väder vi får.

När det handlar om dill, skördar vi allt eftersom vi behöver dill i vår matlagning. Vi älskar dill så därför sår vi gärna dill flera gånger om under sommaren. 

Två sätt att sommarså dill

Vi brukar sommarså dill på två skilda sätt. Oftast blir det direktsådder lite här och där på lediga platser, alltid i grupper och aldrig i rader.  Vi tänker att det blir ett härligt tillskott när en dilltuva torna upp sig i hörnet av tex en pallkrage. Vid direktsådden förser vi först jorden med lite ny näring i form av pelleterat grönsaksgödsel och hönsgödsel. Vi myllar bara ner det i jorden och därefter lägger vi dillfrön i en liten hög/grupp. Det kan bli upp mot 20 frön på samma ställe. Det är viktigt att vattna rejält så att fröna väcks. 

Vårt andra sätt att sommarså dill är att förkultivera plantorna i krukor. Då kan man börja med sådden innan det finns en ledig plats i odlingen. Det tycker vi är fiffigt, för när något skördas finns då redan en färdig planta att plantera där. I krukorna som fylls med planteringsjord lägger vi i likhet med direktsådden, fröna i en grupp om 10-20 frön. Vi vill att det ska bli en präktig dilltuva att plantera ut.

När tiden är inne för slutplanteringen av dillplantan, dvs då det finns plats i odlingen och dillen kommit upp minst 5 cm, då gräver vi ett hål som är lite större än krukan. I hålet lägger vi ner några pellets av grönsaksgödsel och hönsgödsel. Därefter placerar vi dilltuvan och hela krukinnehållet i hålet.

Vattna rejält

För att fröna ska väckas och börjar gro behövs mycket vatten. En sådd ska hållas ganska fuktig till en början. Krukor brukar vi alltid ställa i odlingstråg så att överflödigt vatten kan sugas upp senare.

Misslyckas med dill?

Jag hamnade av en slump i ett samtal om dill, där det kom upp att många ofta misslyckas med dill. Det har vi hört massvis av, men vi själva sår så mycket dill att vi nog inte märker av i fall några tuvor inte blir något av. En odlare i samtalet om dillodling, påstod att myror var särdeles förtjusta i dillfrön och åt upp dem, vilket hävdades vara en anledning till att fröna grodde dåligt.

För att komma runt myrproblemet förespråkades att fröna skulle ligga i blöt i något dygn för att liksom komma igång extra snabbt när de petades ner i jorden. På så viss skulle fröna i större utsträckning lyckas undgå myrorna. Vi har inte undersökt sambandet mellan myror och misslyckad dillodling. Men om du har samma erfarenhet, skulle det vara roligt att höra om det.

Vårt bäst tips för att lyckas med dill är att så mycket dill på flera olika platser och på olika sätt, både direkt och i kruka. På vissa ställen trivs den bättre än andra, men det kan vara svårt att på förhand veta exakt var. På bilden ovan har vi planterat en förkultiverad fin dillplanta mellan grupper med ärtplantor som sedan växte snabbare och började skugga den stackars dillen. Så kan det bli ibland.

Läs också: Fryst dill – så lagrar vi dill på ett enkelt sätt

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Sommarså dill”

  1. Hej. Tack för bra info om sommarsådd av dill. Det var särskilt bra att få reda på att myror gillar dill. Då ska jag försöka samodla med rosmarin. Jag planterade rosmarin i min odlingsbädd i växthuset (som fick mysinvasion) och insåg efter mindre än en timme att myror verkligen avskyr rosmarin. Kanske det även går att tillämpa vid dillodlingen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *