Så i mars – inomhus

Under mars sår vi både inomhus och utomhus. Vi brukar tänka att alla växter som klara utomhussådd får börja sitt liv i kallt klimat i våra kallväxthus, i en pallkrage eller på annan odlingsplats ute. Och det som verkligen inte kan sås utomhus sås inne, oftast under växtbelysning.

Det vi brukar så i mars inomhus är sådant vi vill ha stora plantor av att plantera ut under våren eller sådant som måste komma i jorden nu för att hinna bli fullstora och ge en tillfredställande skörd. Överlag sår vi de grödor som är värmekrävande inomhus. Om vi skulle vänta tills det är varmt nog utomhus skulle säsongen bli för kort för en del plantor, däribland aubergine, chili, purjolök och stevia.

Aubergine

Undrar man över auberginens krav kan man fundera kring dess härstamning. Auberginen kommer från Sydostasien och Indien och där är det förhållandevis varmt. För att få augergine att trivas i vårt klimat är inomhus ett måste. Det tar lite tid för auberginen att växa, blomma och slutligen sätta frukt. Så börjar man inte i tid med denna härliga grönsak hinner man inte få någon frukt. Använd växtbelysning och plantera om aubergineplantorna några gånger innan avhärdningen. Slutplantering sker oftast i kruka som vi placerar på en varm plast i trädgården eller i ett växthus.

Läs mer om aubergine – från frö till skörd

Chili och  paprika

Anledningen till att börja med chili och paprika i mars (eller ännu tidigare för vissa långsamma sorter) är detsamma som för aubergine. Det tar tid att få stora plantor som börjar blomma och ge frukt. Dessutom är värme viktigt för att de ska trivs och kunna leva i vårt klimat. Växtbelysning och flera omplantering gör att plantorna växer bra och blir kompakta. I år kommer vi att satsa mest på paprika-sorter. Ibland blir det helt enkelt för mycket med all stark chili som vi tidigare odlat och vi har mängder av fermenterat chilipulver kvar. 

Läs mer om chili och omplanteringen.

Purjolök

Det är något speciellt med att odla stora grönsaker. Det ger känslan av att man har lyckats med det omöjliga. Nu är just pujolök inte alls en omöjlig gröda att odla själv. Men om den ska bli riktigt stor och tjock behöver man sätta igång med sådden i tid och se till att det finns bra med näring i jorden. Det fina med purjolök är att den kan stå kvar i odlingen i över ett år. Så det är verkligen en grönsaksinvestering att odla purjölök.

Läs mer om purjolök – från frö till skörd

Stevia

Det är roligt att odla sitt egna sötningsmedel. Stevia är en kraftfull växt med massvis med söta blad. Vi brukar mestadels torka bladen och därefter krydda såser, grytor mm. Stevia kräver värme för att gro och växa sig stor. Under växtbelysning blir den riktigt fin. Sådden sker vanligtvis i steriliserad planteringsjord och någon omplantering brukar inte vara nödvändig innan utplantering (och avhärdning) i juni. Stevia trivs i krukor och pallkragar i varma lägen.

Huvudkål

Att driva upp huvudkål inomhus är verkligen inte ett måste. Utomhussådd i bister vinterkyla fungerar alldeles utmärkt. Men, om man vill ha en ybertidig kålskörd och har plats under växtbelysningen, kan man så några plantor. Se till att plantera om några gånger i större krukor och ge lite näringsberikat vatten då och då. När utomhusmiljön tillåter avhärdar man plantorna under fiberduk på ett skyddat läge utomhus eller i ett växthus. Sedan kan man plantera kålen i växthuset eller i en pallkrage. På ett friland går också bra, men jorden brukar vara kallare och det kan ta lite lägre tid för kålen att trivas.

Läs mer om att odla mycket kål i pallkrage

Blomkål

Blomkål är en lite knepig grönsak att odla. Den är på något underligt sätt lite känslig och vill ibland inte bilda något huvud alls. Efter ett misslyckat försök med vintersådd har vi tagit det säkra före det osäkra och sått blomkål inomhus.

Blomkålen blir bäst om den får bli omplanterad några gånger och därmed få ny jord runt sina rötter innan den blir avhärdad och utplanterad i näringsrik jord. En blomkålsplanta kan bli väldigt stor och kräver rejält med näring.

Läs mer om misslyckad blomkål

Physalis – tomatillo, kapkrusbär och gyllenbär

Det är roligt att odla physalis av olika slag. På bara en säsong kan de bli stora träd eller låga buskar. De fina lyktorna är växtens blommor och inutiblommorna kommer frukten. Kapkrusbär och gyllenbär får söta guldgula små frukter som smakar himmelskt gott och kan ätas nästan som godis. Det är också supergott att göra sylt och marmelad på bären.

Tomatillon får en mer tomatliknande frukt som är ganska fast i konsistensen. Den använder man flitigt i det mexikanska köket och vi odlar den för att kunna göra den goda såsen salsa verde.

Vi har lyckats med vintersådd utomhus av physalis men vi tycker det är bättre att driva upp plantor inomhus så att de är ganska stora när de sedan planteras ut. Därför får de börja sitt liv inomhus under vår växtbelysning. Vi tar steriliserad planteringsjord till sådden och efter några veckor planterar vi varje planta i en egen kruka med ny planteringsjord.

När vädret och temperaturen utomhus tillåter, avhärdar vi plantorna och planterar dem i stora krukor eller odlingslådor.

Läs mer om våra goda gyllenbär

Tomat för inomhus-eller utomhusodling

Just tomater har blivit lite av en laboreringsgröda hos oss. Vi brukar så tomater inomhus för att ha i fönstren eller till utomhusodlingen. Men vi brukar också så tomater utomhus.

Oavsett var tomatplantorna ska hamna i slutänden så sår vi dem i steriliserad planteringsjord i en plastbytta. Vi använder alltid växtbelysning inomhus eftersom vi vill ha kompakta plantor. När plantorna är upp mot en decimeterhöga är det tid för den första omplanteringen.

Resten av våra sådder i mars sker utomhus i vårt kallväxthus. Mer om det kan man läsa i inlägget Så i mars – utomhus.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


– ANNONS –

Boken Skörda, lagra, laga av Johannes Wätterbäck och Theres Lundén

Vår nya bok som ger dig massvis med tips inför skördandet, lagringen och tillagningen av 70 olika grödor. Beställ den redan nu så får du den signerad!


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Så i mars – inomhus”

  1. Profilbild för Sandrella
    Sandrella

    Hej odlar Tiny tim för första gången inomhus, och undrar hur stor din målkruka blir för varje planta? Har just nu de i en liten 12cm kruka, då de fortfarande är små, men undrar när och isf hur stor målkrukan ska vara för plantorna som ska stå på fönsterbrädan.

    Hälsningar
    Sandrella

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *