Potatistabberaset hos Farbror Grön

En stor hink med egenodlade potatisar hos Farbror Grön
Vår egen potatis räckte länge, men till nästa år vill vi odla mer så att det räcker ännu längre.

Nu har vi ätit upp all egenodlad potatis och det är en sorg i sig. Men att få längta, är inte det härligt!?Vi fick ordentlig mersmak för egenodlad potatis i år. Kanske var det en kombination av att vi kom på ett sådant underbart sätt att göra pommesfrites av den Franska delikatesspotatisen och att vi byggde ut pallkrageodlingen vid stugan och kunde odla mer potatis än någonsin?

I alla fall, de var underbart goda och potatisarna räckte ju faktiskt ända till december, det är verkligen inte illa! Så nu går vi in i köpepotatisperioden och väljer fast eller mjölig, de där påsarna med delikatesspotatis smakar ju ändå inte lika gott som våra egna. Några potatisar, alla som var lite gröna, ligger i odlingskällarens kylskåp och ska användas till utsäde. En del potatisar planterade vi nu i början av vintern, om detta kommer ett separat inlägg framöver om hur vi tänker kring potatisplantering under höst och vintern.

Potatisklyftor på en plåt hos Farbror Grön
Att lägga varje klyfta för sig gör att alla klyftor blir härligt knapriga.

Vill ni testa att göra underbart god pommesfrites så gör ni som vi gör på bilden. Lägg ut ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och placera därefter tunna potatisklyftor på plåten och ringla på lite rapsolja och strö över lite salt. Kör in plåten i ugnen på 225-250 grader i ca 30 min, men titta till potatisarna lite då och då, se till att de blir så knapriga som just du tycker om.

Kika gärna in på vår potatisfilm, kanske är ni lika dåliga som vi på att skörda alla knölar? I så fall kanske ni har sådan tur att ni slipper köpa eget utsäde!
Johannes Wätterbäck

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW