Poddavsnitt om spenat



Kan man i ett helt poddavsnitt prata om en endaste gröda? Ja, tydligen. Saras storfavorit spenat har blivit ett samtalsämne i sociala medier och i dagens avsnitt är det spenat som står i fokus.

Det är åttonde avsnittet av Sara Bäckmos och min podcast Två odlare emellan. Antalet nedladdningar ökar för varje vecka och responsen på facebook och instagram vittnar om att vår podd går varm hemma hos många odlare. Så himla kul! Varje vecka publiceras nytt avsnitt och alla avsnitt finns samlade på www.tvaodlareemellan.se.


Under mina år som odlare har jag odlat grönsaker och blommor i massor. Men under några år, när jag studerade i Stockholm, minskade jag ner på grönsaksodlandet. Det var bara örter och tomater i växthuset jag hade tid med. När jag och Theres träffades och vi fick barn var jag åter sugen på att utöka matodlandet. I helgen påpekade Theres att det hon mindes mest av vårt första odlingsår tillsammans faktiskt var spenatodlingen.

För Theres var det en tämligen ny upplevelse att äta färsk spenat. Vi hade den i sallad och på smörgåsen med diverse annat gott. Plötsligt fick denna gröda en helt annan funktion för Theres än spenatstuvningen till den panerade fisken i skolbespisningen.

Ingen av oss är något större fan av just förvälld och tillagad spenat, vilket gör att vår odling av spenat inte kan jämföras med Saras otroliga mängder. Med en stor familj som konsumerar ett halvt kilo spenat i veckan, behövs storodling av dessa bladväxter. Hos oss räcker det med några backar på våren och en pallkrage på hösten. Thats it!

I skrivandet stund kommer vi ändå fram till, jag och Theres, att vi i år ska förvälla spenat, frysa in i påsar för att kunna ta fram till några spenaträtter som vi tycker mycket om. Vi tänker främst på den där otroligt goda lasagnen med spenat, eller den där canelonirätten med riccota och spenat och den indiska panirost rätten palak panir. Så gott det kommer att bli när man tänker efter.

Att använda förvälld spenat som utfyllnad i maträtter är ingenting för familjen Grön. Och så får det helt enkelt vara hos oss. Men att kunna frossa i färska spenatblad under vår och höst är något vi helst inte vill vara utan. Så därför kommer vi fortsätta vinterså spenat och iordningställa sensommarsådder.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *