Odla tomater inomhus utan belysning – en introduktion

400 cocktailtomater mellan maj – november är ingen omöjlighet.

Jag älskar att odla tomater inomhus utan extrabelysning och jag har velat berätta om det här lite mer ingående under en längre tid. Men jag har brottats med det här inlägget i veckor och månader. All text har legat färdig i ett inlägg sedan länge och bilderna likaså. Det har dock inte blivit av att jag skrivit klart om inomhustomaterna då jag undermedvetet, ja till och med medvetet känt ett motstånd. Förstå mig rätt, jag älskar att skriva långa inlägg och jag älskar att skiva om alla grönsaker vi odlar. Men det här inlägget hade kunnat bli hur långt som helst. Det blir så när man ska skriva och beskriva processer man arbetat med under många år. Det finns inga lätta avgränsningar och det blir till en kamp, för mig falla fall, att försöka göra det så konkret det bara går i kombination med otroligt mycket text. Jag blev tvungen att dela upp inlägget i flera delar.  Håll i hatten, nu kör vi.

Du kanske undrar varför vi odlar tomater inomhus? Det är för att det går och för att det kanske är ett av de mest klimatsmarta sätten att odla grönsaker på. Man behöver inte ens en trädgård och närodlat blir det ju också.

Odla tomater inomhus 

Vi odlar dvärgbusktomater i ett österfönster mellan april – november. Skifte 1 april – midsommar, skifte 2 midsommar till i mitten av augusti, skifte 3 mitten av augusti till slutet av november. Totalt blir det sammanlagt 9 st tomatplantor i tre olika skiften där varje enskild planta tillåts bilda 4 toppar.

Om man räknar varje topp som en planta blir det väldigt många plantor.  9 X 4 = 12 X 3 = 36 tomater mellan april och november.  Att låta flera toppar bilda parallella toppar på det här sättet ger oss möjlighet att skörda ca 400 tomater mellan maj- november. Om du också har ett fönster med minst 6 h sol kan du också testa? Du behöver inte använda växtbelysning. Bläddra ner i inlägget så ska jag förklara hur du ska gå tillväga.

Utan extrabelysning

Det går alldeles utmärkt att odla tomater inomhus utan extrabelysning för såvida du har fönster som ger rejält och direkt solljus. Har du minst 6 h full sol i ett öster eller söderfönster räcker det gott och väl. Har du fler timmar blir det ännu bättre. Ju mer sol desto mer tomater, ja och desto mer vattnande. För du vet väl att spruckna tomater beror på ojämn vattning? Det fungerar inte att odla tomater inomhus om du har fönster som ligger i rätt läge och att något utanför tex en byggnad som samtidigt skuggar solen. Du måste ha det starka solljuset för att det här ska fungera riktigt bra. Solen är växternas viktigaste mat!

Sämre solalternativ

Har du sämre alternativ tex ett västerfönster eller ett norrfönster och verkligen vill testa och kan stå ut med en mindre skörd, tycker jag att du ska pröva även om dina förutsättningar är sämre än mina ”minimikrav”. Vilket betyder, följ mina råd men bryt mot dem också. Se inte mina rekommendationer som heliga utan känns det i magen att du vill göra tvärt om eller lirka med dem då ska du göra det. Det är så man kommer vidare! Man kan också, i ett sämre solläge, komplettera med växtbelysning.

Tiny tim plantor blir inte lika kompakta inomhus.

Tomaterna blir högre inomhus

Oavsett vilken tomatsort du odlar tenderar inomhusodlade tomatplantor att bli högre, gängligare och yvigare än utomhusodlade. Det beror på att inomhusmiljön, precis som växthusmiljön inte bjuder på något vädermotstånd i form av vind och blåst. Vinden liksom fostrar plantorna till att bli kompaktare och hjälper också samtidigt till att sprida pollen. Det är just därför inomhus och växthusodlade tomater inte blir så kompakta utan allt som oftast ränner iväg och blir höga och gängliga. Tex blir en Tiny Tim tomatplanta sällan högre än 40 cm utomhus på en solig balkong eller uteplats. Men i vårt österfönster blir den ca 130 cm hög. Du ska alltså välja de lägsta sorterna, de som kallas för dvärgbusktomater. Våra två favoriter att odla i fönster är Tiny Tim, och Totem.

Tålamodsprövande

Jag kommer inte berätta om hur långa växthustomaterna blev i vårt vardagsrumsfönster när jag skulle testa riktigt höga tomater inomhus för ett par år sedan. Men jag kan avslöja att min familj har ett stort tålamod med mitt odlande och experimenterande. Ett av skälen till detta tålamod är att jag mutar dem genom att producera god mat åt dem. Ett annat är att jag smittat dem med mitt stora intresse, så att vi alla blivit mer odlingsbenägna. Man kan ju inte bita handen som föder en om man vill njuta av frukten av mitt odlande. Jag vet, det är lite fullt att skapa ett beroende av god mat för att få hålla på att breda ut sig, men vad ska man göra när ens odlarbegär inte går att tygla. Ett tips för dig som har en partner som inte gillar det du gör, odla de godaste grönsakerna och varva med att köpa äckliga sorter i affären så att hon eller han märker skillnaden!

Förökning av tomater från frö

Det finns två sätt att föröka tomater på och det ena sättet är från frö det andra är från sticklingar. Varken frön till tomater du ska odla traditionellt utomhus eller i dina fönster med enbart solens hjälp behöver sås förrän i slutet av februari eller början av mars och fram till maj.

Tomatfröna kan börja sitt liv i både såjord eller planteringsjord och med eller utan växtbelysning. Se bara till att de får så mycket ljus du kan uppbringa. Sprid ut fröna jämt över jordytan när du sår dem. De behöver inte täckas med speciellt mycket jord, ca 0,5 cm brukar vara lagom.  Fröna gror ganska snabbt, det tar ca 4-10 dagar. Om du är en ivrig odlare som sår dina frön alldeles för tidigt, eller tycker att det verkar spännande att mjölka dina plantor på flera plantor sk halshuggning,  då finns det mer att läsa under rubriken ”Från stickling” nedanför. Men klicka gärna in här ovanför  också, på det markerade ordet halshuggning.

Förökning från stickling

Tomater bildar extremt lätt rötter från sina stammar. Det tar ca 10 dagar för en tomatstickling att bilda rötter om de står i ett glas vatten eller i en kruka med såjord som hålls fuktig. När rötterna kommit har man en ny planta som är färdig att planteras. De flesta tomatsorter är enkla att föröka på det här sättet även om jag gör det oftast på busktomater och dvärgbusktomater. Proceduren fungerar under i princip alla årstider, men det är svårast under november till januari utan extra belysning.

1 oklippt planta 2 avklippt planta 3 toppstickling.

Två olika slags sticklingar

Man kan klippa sticklingar på två sätt. Antingen klipper man av sk tjuvar, nya sidoskott som kommer i grenvecken, eller så klipper man av toppen från en redan existerande planta. Titta ordentligt när du klipper av nya sidoskott så att du klipper av en stickling som inte bara är ett blomämne utan som är som en ny planta på plantan, studera den extra noga så kommer du kunna se skillnaden, om sticklingen har en topp eller slutar endast med en blomklase.

Det fungerar fortfarande att så tomatfrön för både inomhusodling och utomhusodling. Har du inga möjligheter att så frön går det lika bra att köpa på sig en planta.

I nästa del kommer jag gå igenom de praktiska momenten med själva planteringen, gödslingen, krukorna och växtplatsen.

 Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

14 svar till ”Odla tomater inomhus utan belysning – en introduktion”

  1. Profilbild för Suzan Östman Bäckman
    Suzan Östman Bäckman

    Tack för intressant och inspirerande föreläsning i Vingåker igår. Blev nyfiken på att odla tomater inomhus och glad att hitta del 1 Odla tomater… men hittar inte andra delarna.

    Du skriver själv ”del 2 kommer jag gå igenom de praktiska momenten med själva planteringen, gödslingen, krukorna och växtplatsen.”

    Hittar den inte under sök funktionen.

    Tacksam för hjälp.
    Hälsar Suzan

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Ibland tar det längre tid än man tror att få klart ett inlägg. I detta fall har det kommit annat jobb emellan. Men ha förtröstan. Rätt som det är ska du se att inlägget kommer.

  2. Hej! Vilket peppigt inlägg! Jag har börjat odla tomater i mitt fönster och hoppas på att det ska gå vägen. Men nybörjare som jag är (framförallt på det här med inomhusodling) söker jag ju efter info kring hur jag ska göra det på bäst sätt. Kommer del två dyka upp i år tror du? 🙂

  3. Jag har delat på körsbärstomater och planterat. Det blev några plantor men bara en gav tomater och bara fyra stycken och en femte liten och skrynklig. Nu strax innan jul ser jag till min förvåning att den plantan blommar.

  4. Hej! Hur går det med pollinering? Klarar sig plantorna utan bin och andra insekter?

    1. Tomater är självpollinerande. Allt händer i den lilla struten i blomman. För att hjälpa till, pillar vi med fingrar eller en pensel på struten så att det blir en skakning. På så sätt befruktas tomatblomman och man kan säkert veta att en frukt kommer bildas. Hjälper man inte till, kan det hända att man få färre tomater. Inomhus och i växthus blåser det inte och några vibrerande insekter finns inte heller i så stor utsträckning som annars hjälper till.

  5. Profilbild för Lilla My
    Lilla My

    Hjälp!
    Jag har i gåva fått en tomatplanta, ”pomodoro tomato” står det men inget mer.
    Hur sköta den då i ett söderfönster?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Sök tomat här på sidan och läs alla inlägg.

      Johannes

  6. Hej
    Försöker ibland medinomhusodling med får ofta problem med sorgmyggor. Hur löser du det?
    Mia

    1. Vi steriliserar vår jord inför all inomhusodling i jord. 150 grader i ugnen i ca 2 h brukar bli bra. Vad vi märkt innehåller köpt jord på säck ofta sorgmyggeägg, men de kan också finns i vanliga krukväxters jord. Sorgmyggans larver äter upp småplantors rötter. Det finns också nematoder mot sorgmyggor som man vattnar ut på den fuktiga jorden. Det är en bra idé att rent förebyggande och tillsammans med sterilisering av jorden, vattna med nematodpreparat bland sina krukväxter så att man slår ut ev. sorgmyggepopulationer innan du börjar med frösådderna. Googla på ”nematoder sorgmyggor”

  7. Profilbild för Annette Björklund
    Annette Björklund

    Hur stora krukor har ni då ni sår tomater i fönstret?

    1. Sådden gör vi oftast i plastlådor från matbutiken, sådana som körsbärstomater brukar ligga i. Då har vi flera frön i samma låda, efter några omplanteringar hamnar varje planta i sin finala kruka på fönsterbrädan. Den brukar vara 4-10 liter beroende på hur stort fönstret är och fönsterbrädan.

  8. Profilbild för Solveig Somero
    Solveig Somero

    Jag har ivrigt sått tomatfrön och glad följt med att något kommer upp: en tunn stängel med två blad. Sen händer absolut ingenting… vad ska jag göra för att den lilla ”plantan” ska växa?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Söka tomat här på farbrorgron.se och se om du kan hitta ett inlägg som kan passa. Men rent spotant, hur har du det med ljuset? Får den ljus 12 h per dag? Och näringen, hur går det med näringen?

      / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *