Klumprotsjuka – det är inte kört!

Pallkrage med sallat och kål Farbror Grön
Jag har så svårt att hålla avstånd. Kål och sallat i pallkrage på Takfarmen 2017.

Om man odlar kål på samma ställe år efter år riskerar man att få klumprotsjuka. Med denna sjukdom i jorden kan man inte odla kål där på många år. Nu finns en lösning.

Jag har aldrig haft klumprotsjuka men träffade en mycket inspirerad odlare när jag var och föreläste i Bromma i våras, tyvärr minns jag inte namnet på henne. Hon berättade att hennes odling var drabbad sedan flera år tillbaka av klumprotsjuka men att hon funnit en lösning på problemet. Lösningen är vitkålen Kilaton f 1 som finns att köpa  på fröfirman plantsofdinstiction.  Hon har odlat den under ett par år i jord där klumprotssjukan huserat och hon har fått mycket goda resultat med kilaton.

Om jag vore utsatt för denna sjuka men ändå vill odla kål, skulle jag se detta som min räddning. Hoppas att ni som har problem där ute, kan få lite lugn och känna hopp om egen skördad kål nästa år. Nedan lägger jag några bilder till olika inlägg om kål som vi publicerat på vår blogg. Klicka på bilderna eller texten under dem så kommer ni till respektive inlägg. Och! Glöm inte att lämna kvar några huvuden i era odlingar för senare skörd.

Klicka här för att komma till jordbruksverkets information av klumprotsjuka. Tänk att sporerna kan vila i jorden i 17 år! Det finns även en sida med fler resistens kålsorter: Clubroot Resistant Varieties of Brassicas.

Så här odlar vi kål.
Kål- skörda 9 kg i en pallkrage.
Så skördar du huvudkål.
Spetskålen Kalibos. 
Johannes Wätterbäck

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Klumprotsjuka – det är inte kört!”

  1. Flera sorters bladkål fungerar om plantorna är tillräckligt stora när de planteras ut. Bokashi och effektiva mikroorganismer är bra.

  2. Profilbild för Lotta Pettersson
    Lotta Pettersson

    Jag har haft oturen att få klumprotsjuka på en plats vart jag aldrig odlat kål förrut. En pallkrage med mest köpejord och bokaschi. Ingen annan har odlat där för det är jag som byggt odlingen. Så jag vet inte vad jag ska tro angående odlingsföljd och sjukdomar.
    Mvh Lotta P

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack för att du berättar. Det är när sådant händer man verkligen får upp ögonen att det är mycket vi inte vet. Det verkar som att denna sjuka finns vilt helt enkelt. Någonstans måste den ju komma ifrån. Den kan ju omöjligtvis uppstå från ingenstans där vi odlar kål. En del menar att raps, ryps och ripsodlingar bär skulden och att vilda kålväxter så som penningört sprider den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *