Klockmalva – så beskär du dem och gör nya plantor.

Klockmalva i fönster Farbror Grön

Våra klockmalvor ( blomsterlönnar)  har minst fem år på nacken, en del är till och med över 10 år gamla och kämpar vackert vidare år efter år. Jag fick min första stickling av min storasyster när lillkillen var nyfödd och fastnade för växten på en gång.

Mer tacksam och rikblommande krukväxt får man leta efter, vi har i alla fall inte hittat någon annan som kan komma i närheten av detta överflöd av blommande. Att det är lätt att göra nya plantor av malvorna är en fantastisk bonus men också något som kan vara besvärligt, då många odlare har en kraftig tendens att inte kunna slänga plantor. Det blir lätt för många växter i olika stadier som upptar ganska stora arealer. Om man är någorlunda balanserad eller i alla fall till slut inser att så här kan man inte ha det, kan man ge bort några av ens exemplar till vänner och bekanta. Flera medodlare har genom åren, mer eller mindre frivilligt, tagit emot mängder av plantor av oss. När de blommar är det väldigt svårt för de flesta att tacka nej.

Genom åren har vi haft tre olika slags färger på våra malvor, brandgula, röda och vita. Växtsättet för de brandgula och röda är ganska lika, ganska högresta och snabbväxande. Den vita växer inte alls lika snabbt och är i sig lite mer knubbiga. Det finns även gula och rosa malvor men dessa har vi inte fått att trivas hos oss ännu.

Den perfekta storleken?

Så som den vita plantan ser ut ser oftast inte plantorna ut hos oss och när de gör det är det under en relativt kort tid. Men både vår och andra önskebild av malvan är ofta precis så här. Kraftig, låg och kompakt med många blommor och knoppar. När en planta är under 50 cm, buskig och fin och blommar från flera stammar är de sagolikt vackra. Men vartefter moderplantorna växer och blir yvigare lär man att älska alla dess olika stadier. De blir som med ens ens barn, svårt att säga vilken av dess åldrar man tycker om dem mest i, man älskar dem ju gränslöst var de än befinner sig.

Visste du: klockmalvor i butiker som man kan köpa som färdiga krukväxter kan vara sanslöst kompakta, nästan otroligt låga och buskiga. Det beror ofta på att de behandlats med retarderingsmedel, tillväxthämmande kemiska preparat för att inte ränna iväg på höjden. Det gäller även flera växter man köper som färdiga plantor.

Läs mer om retarderingsmedel: Paklobutrazol

När ska man klippa?

Under våra 10 år med malvor har vi regelbundet beskurit dem när de blivit alldeles för höga och risiga. Två gånger om året, mellan februari och maj och mellan juli och september, brukar vara lagom och en bra tid om man samtidigt vill ta sticklingar för att göra nya plantor.

Det händer att vi ibland även beskär malvorna under vintern om de blivit för yviga, men då spar vi inga sticklingar eftersom bristen på solljus gör att sticklingarna är tröga med att bilda rötter. Att klippa/ beskära malvor är något man förr eller senare alltid måste göra då den växer snabbare än vad man kan tro.

De två brandgula malvorna på sidorna i blombänken har nått sin optimala storlek utifrån hur vi beskurit dem, ganska högt upp. Ca 10 cm till kan de växa innan de ramlar i sär och blir oregerliga om man inte binder upp eller stöttar dem. Det bästa är att klippa dem när de är i den här storleken om man vill skörda sticklingar som är raka och lätta att sätta i vatten. Oftast bär det emot att klippa i en malva när det är mängder av blommor som blommar och knoppar som snart ska slå ut

Hur ska man klippa

Vi klipper både gröna kvistar ( årsskott) samt grövre förvedade kvistar med ett eller flera år på nacken. Det viktigaste när du klipper är att klippa ca en cm ovanför en tillväxtpunkt, ett blad eller en torr gren, så att växten som lever i krukan lätt kan skjuta ut en ny gren elle topp. För att plantan du klipper eller beskär inte ska dö så gäller det att det finns tillstymmelse till liv i den, små gröna blad eller små små gröna baldknoppar, det är särdeles viktigt om det är en förvedade grenar du klipper av.

Vi rotar i vatten

De förvedade grenarna bildar inte rötter särdeles lätt och får gå i komposten. De är de gröna topparna med blommor och knoppar man vill åt, de har livskraft och bildar rötter relativt lätt ( 10 – 30 dagar). Man kan rota skotten i både sandblandad såjord eller vatten, vi föredrar vatten så att vi lätt kan följa processen visuellt. Det är viktigt att det bara är stjälkarna som hamnar i vattnet så man behöver ansa skotten från blad. Följer det med blad i vattnet ruttnar bladen efter ett tag och det verkar hemma bildandet av rötter. Om detta ändå skulle ske kan man skölja av rötterna och byta vatten och hoppas på det bästa.

Det växer fort när de kommer i god jord

När du tycker att det ser rimligt ut, dvs när sticklingen har mer än ca 5 rottrådar är det dags att förflytta dem från vattnet till krukor med planteringsjord, plantera dem så att inga rottrådar är synliga. Det går fort för malvasticklingarna att växa när de planterats i planteringsjord med lite gödsel. Det är inte ovanligt, när malvan är en ny bekantskap, att man låter den växa rakt uppåt som en pinne för att man är så glad att den är så livskraftig och fin. Man vill ju så gärna se den blomma. Men man har allt att vinna på att korta ner den så att man får flera toppar ganska långt nerifrån så att den blir buskigare och sprider ut sig på bredden.

Favorittid för sticklingar

Om vi får välja en favorittid att klippa sticklingar ifrån malvor så är det under våren då tillväxten är som högst och vårt odlingsintresse på topp. Under hösten får man räka med att upp till ca 70% av sticklingarna kan dö om man inte ger dem extraljus. Vi har haft plantorna i stugan, i lägenheten i Västerås. Vi har haft några inomhus året runt och några har vi tagit ut under sommaren i våra odlingar. och förvarat

Passa på att omplantera moderplantan

För att malvorna ska trivas behöver man omplantera dem ca två gånger om året i ny planteringsjord och ge dem lite gödsel. För oss passar det bra att göra det varje gång vi kortar ner dem och tar tar sticklingar av dem. Plantans rötter växer snabbt och ofta är vartenda utrymme i krukan full med rötter. När plantorna har ett par år på nacken och lever i 4 – 5 liters terakottakrukor ökar vi inte krukstorleken vid omplanteringen utan minskar jordklumpen och använder samma kruka.

Vi lyfter upp plantan med hela jordklumpen och borstar bort all lös jord och klipper bort de allra längsta rötterna. Sedan lägger vi i lite ny jord i botten och fyller på med mera jord runt den förminskade jordklumpen och upp till ca 1 cm nedanför krukans kant. För det mesta använder vi planteringsjord där vi dessförinnan tillsatt ett par matskedar fast gödsel tex något slags grönsaksgödsel, hönsgödsel eller något liknande. Vill man att jorden ska bli än mer fukthållande är en eller ett par dl lera en riktigt bra tillsats i planteringsjorden. Placera sedan krukan i ett fönster och vattna. Malvor kan stå i halvskuggiga fönster men blir kompaktare om de får mycket ljus.

Ofta när man beskär och tar sticklingar av malvor är det en hel del blommor man inte vet vad man ska gör av. Vi brukar sätta dem med dess spensliga små stänglar i små vaser lite här och där och njuta av dem under några dagar.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *