Fläder ”Sticklingsförökning”

Flädersticklingar
I år testade jag att sticklingsföröka fläder på 2 olika sätt. Fläder växer ju som ogräs säger en del! Men i Södermanland, i de trakter där vi har vårt fritidshus, finns det i princip bara Druvfläder och den är giftig. Till vänster prövar jag med årsskott och till höger genom vedartade grenar från min favoritfläderbuske som avverkades under tidig vår.

Den lilla plätten som var fläderbuskens hem skulle bli en parkeringsplats. Att jag ens försökte med de grova grenarna beror på att plötsligt en kväll så såg jag henne ligga där, omkullvällt, skymfad och söndersågad! Men det fanns livfulla knoppar på grenarna och jag stoppade in resterna av henne i min bil och åkte hem. Jag ville ge henne livet åter, ge tillbaka det jag var skyldig henne efter all god fläderbärs/blomsaft hon varit källan till i flera år.
Av flädergrenarna klippte jag ca 40 cm långa kvistar. Satte ner ett gäng i en stor kruka med såjord och lite extra perlit. De flesta vedartade grenar tappade bladen under sommaren och det såg ganska hopplöst ut ett tag. Men när det var dags att städa bland sticklingarna så uppdagades det att två grova grenar utvecklat rötter.
Mitt andra sticklingstest utgjordes av sk årsskott. Skillnaden mellan årsskott och vedartade grena kan lätt ses med blotta ögat. De vedartade grenarna är grova och bruna i färgen, medan årsskotten har gröna stjälkar.
Ska du ta flädersticklingar så är det betydligt enklare att lyckas med årsskott, alla mina årsskott utvecklade rötter. Jag gjorde likadant som med de vedartade, dvs satta kvistarna i såjord med lite perlit och höll jorden fuktig.
Uppdatering!
Två år efter att detta inlägg skrevs kom jag åter till parkeringsplatsen. Fläderbusken hade tagit sig och var nästan lika stor som tidigare. Vidare efter något år behövde man tydligen sätta upp ett elskåp…precis på den plats där busken växte och den blev på nytt kapad.
Johannes Wätterbäck

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

6 svar till ”Fläder ”Sticklingsförökning””

  1. Det här var väldigt intressant för jag har gått och funderat lite på om jag kan ta sticklingar från flädern i skogen så att jag slipper använda machete varje gång jag vill plocka fläderblommor.

  2. Jag satte årskott tidigare i år och de verkar ha rotat sig. Hur gör jag nu med vinterförvaringen? Vet du?

  3. Det låter som en utmärkt idè Lantloppan. Ge dig ut och ta sticklingar i vår och så har du färdiga små buskar för utplantering till hösten. VG, jag kommer att plantera några nu under hösten och sätta kycklingnät runt dem för säkerhetsskull, kanske är de smarriga för harar? Några kommer jag gräva ner i trädgårdslandet som de står, i krukorna för senare utplantering tidigt i vår. Jag använder nästan alltid Hasselfors perlitblandade såjord som jag antingen peppar med sand eller extra perlit när jag sticklingsförökar. Lycka till med sticklingar och förvaring.

    Här är två länkar om andra växter jag tar sticklingar på, ifall det skulle vara av intresse.

    https://farbrorgron.blogspot.se/2012/05/sticklingsforokning-av-tomater.html

    https://farbrorgron.blogspot.se/2012/04/alpin-klematis-pa-gang.html

    1. Tror du inte man kan ta sticklingar från flädern nu då? En del buskar ska väl kunna tas sticklingar på hösten med.

    2. Jag skulle helt klart testa. Lycka till och håll oss gärna uppdaterade om dina pinnar:)

    3. Japp, nu har jag testat. Så jag håller tummarna för att de börjar växa till våren 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *