Egna fröbollar till fåglarna

Har ni också haft besök av fåglar under hösten som flyger in i era fönster för att berätta något? Hos oss var det speciellt talgoxarna och blåmesarna som på detta envisa och lite skräckblandade vis, berättade att det var dags att fylla på med mat. Så lägligt att vår dotter, som älskar att pyssla och skapa, hittade ett recept i en tidning på hur man gör egna talgbollar. 

Vi gav oss iväg till affären för att köpa osaltat smör, kokosfett och olika slags fågelfrön. Hemma fann vi gamla bullformar och andra föremål att göra bollarna i. Hela familjen blev engageradNär väl fågelbollarna var uppsatta såg vi inte en enda fågel på 3 dagar som snaskade på våra fågelbollar. Det verkade som att de noggrant observerade dem, ja nästan skärskådade dem innan de till slut flög ner till bollarna för att proppa sig fulla med frön och fett.

Blandade fågelfrön, snöre, smält fett, sax och en bricka med bullformar.

Här har vi dukat upp allt vi behöver för tillverkningen av våra fågelbollar. Vi tyckte att det var bäst att hålla på och gegga utomhus så att vi inte skulle få fettfläckar överallt i köket. De flesta fåglarna älskar solrosfrön men vi har även blandat i några nävar fågelfröblandning och hoppas att på detta sätt att locka flera olika sorters fåglar än bara mesar och talgoxar.

Ingredienser till egna fröbollar:

100gr kokosfett
100gr osaltat smör
1-2 dl frön av olika slag tex solrosfrön, jordnötter, linfrön, hampafrö eller någon färdig blandning.

Gör så här: Smält smör och kokosfett i en kastrull. Banda i fröna och låt svalna något. Fördela blandningen i formar och placera en grov tråd så att det går att hänga upp fröbollen sedan. Låt bollarna svalna och stelna. Det behövs någon ty av kyla för att de ska stelna någorlunda fort.

Osaltat smör

Det är viktigt att man använder osaltat smör till fågelmat så att inte de små liven blir törstiga av saltet. Vi har testat att ta lika mycket osaltat smör som kokosfett men även dubbelt så mycket kokosfett som osaltat smör. Båda metoderna har blivit riktigt bra. Det viktigaste är att bolllarna håller ihop så att fröna sitter kvar. På bilden syns blandade frön i skålen, smält fett, snöre, sax och en bricka med bullformar. Bullformarna var idealiska då de var väldigt enkla att lirka av från de stelnade bollarna.

Knyt en knut längst ut på snörena.
Snören för att knyta

Vi klipper av ca 40-50 sm långa snören och knyter en knut längst ut på snöret. Egentligen kanske inte knuten behövs men det känns lite tryggare att det finns en knut inne i bollen så att inte hela ekipaget liksom glider av.

Snörena ligger där de ska och fröna ligger i fettet.

När väl alla snören är avklippta och försedda med knutar så gäller det att placera dem i varje form där det är tänkt att fettfröblandningen ska hamna. Det är viktigt att tänka på att inget snöre korsar någon annan form så att snörena råkar hamna kors och tvärs i de olika formarna och fastna i varandra.

Det gäller att portionera snabbt innan det stelnar.

Håller man till utomhus och det är några minusgrader gäller det att vara snabb innan all massa fryser och det blir svårt att portionera ut blandningen. Samtidigt är det en fördel att man håller till där det är kallt så att man inom överskådlig tid kan hänga upp bollarna.

Fågelbollar kan göras i alla slags formar. Här är det en isform i silicon vi använder.

Har du olika behållare för istillverkning kan du ta dem och använda som fågelbollsformar. Våra formar i gummi/ silikon är idealiska att gjuta bollar i då de är så lätta att vränga ut och in.

Var det länge sedan du matade dina fåglar kommer det ta ett par dagar innan de vågar sig fram. Hänger du upp bollarna på kvällen så vinner du några timmar då fåglarna är aktiva tidigt på morgonen och stiftar bekantskap med dem oftast innan man vaknat.

Johannes Wätterbäck

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *