Det där med växtbelysning…

 

Då och då kommer frågor på våra sociala medier såsom facebook och instagram, som rör växtbelysning. Av alla våra bilder och inlägg kring tidiga inomhussådder kan man utläsa att det används extra tillskott av ljus hos oss. 

Den stora anledningen är att vi driver upp plantor i ganska stor omfattning och dessa
vill vi ska bli så kompakta som möjligt. För det är just det, att det är ljuset som avgör huruvida plantor bli höga och gängliga eller låga och kompakta. Men att övergå från att odla utan växtbelysning till att odla med, var inte helt självklart. Jag var en sk motståndare under ganska lång tid. Med minimala fönster i mitt dåvarande hem (numer sommarstugan) drev jag upp plantor varje vår. Av utrymmesskäl provade jag att ställa ut mina sådder i kallväxthuset, vilket gav så fina resultat att jag fortsatt med vintersådder och kalla vårsådder.

Fönsterodling av tomat Farbror Grön
Utan tillskottsljus i österfönster. Plantorna är fina men lite för rangliga.

De växter som inte klarar kalla temperaturer blev jag tvungen att ha kvar på de små
fönsterbrädorna. Det blev fruktbara plantor av dem med, men med för lite ljus blir de lätt gängliga och behöver tidigt ha någon form av växtstöd. I lägenheten i Västerås finns det bättre ljus och våra fönster i österläge fungerar alldeles utmärkt att använda från januari och framåt.

Efter första säsongen på takterrassodlingen Takfarmen insåg vi att förutsättningarna var
perfekta för värmeälskande växter så som chili och aubergine. De starkaste chilisorterna som vi kom att älska tar oerhört lång tid på sig från frö till skörd att man är tvungen att starta redan i december. Men vid den tiden är det som allra mörkast. Jag blev alltså tvungen att införskaffa min första växtbelysning för att kunna odla de starka frukterna. Med en växtbelysning till hands blir man väldigt lockad att testa allehanda sådder och växter. Resultatet blir enastående i jämförelse med våra fönstersådder.

I poddavsnittet om odlariver i januari, pratar jag och Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård bland annat om växtbelysning. Fler avsnitt hittar du på tvaodlareemellan.se.

För- och nackdelar med växtbelysning

Det vi ser som positivt är just att plantor blir kompaktare och således kommer ta mindre
utrymme, särskilt på höjden. Plantorna behöver inte i samma utsträckning bindas upp mot växtstöd. Växtprocessen går något snabbare eftersom ljusförhållandena blir mer jämna än i det vanliga dagsljuset. Man kan ju med timer ställa in så att det exakt blir 12-14 timmars ljus per dygn. Man kan driva upp plantor under den allra mörkaste tiden på året och på så sätt få en tidigare skörd och man kan sent på säsongen låta växter få extra ljustillskott för att kunna ge så mycket skörd som möjligt. Även övervintring av plantor är lättare med växtbelysning.

Den största nackdelen som vi tycker är nog ljuset som sprider sig i vår lägenhet. Har man ett särskilt rum eller källare är det lättare att stå ut med det, men i vårt kök blir det en aning påträngande.

Det där med elräkningen får vi frågor om och det beror ju såklart på vilken slags belysning man använder och hur många armaturer med lysrör man har igång samtidigt. Vi använder mestadels lågenergilampor i en riktad skrivbordslampa och T5-rör i enkla armaturer. Det finns många saker i ett hem som drar en massa el. Huruvida vår elräkning är högre nu än innan vi startade med växtbelysning har vi inga siffror på. Det vi vet är att vi inte märker av någon större skillnad. Dessutom anser vi att odling av vår egen mat är ett stort steg åt rätt håll utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Om det blir några extrakronor i elräkning sparar vi ändå in det på matkontot som ju blir mindre under flera månader varje år.Mer om växtbelysning finner du i vårt inlägg om vilken slags belysning man ska välja.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

5 svar till ”Det där med växtbelysning…”

  1. Jag sitter just och funderar på vad jag ska skaffa. Har löst det tidigare med en mindre lampa men det är inte tillräckligt. Funderar på biltema lysrör armatur men vet inte vilket lysrör jag ska ha…
    Fortsättning följer . Ha en go helg 🙂

  2. Vanliga lågenergilampor alltså ☺ Min akilleshäl i växtbelysning är att jag trott det måste vara speciellt ljus.

    1. Jag vet att det är så för många, det är en snårig djungel. Skönt att vi kunde bringa klarhet.

    2. Profilbild för Lisa Runeqvist
      Lisa Runeqvist

      Så om jag förstår dig rätt Johannes duger en skrivbordslampa bra att ha ovanför växterna?
      För just detta med rangliga plantor har hänt mig nu i år. Rättar de till sig om jag riktar mer ljus mot dem eller ska jag så om?
      Tack för er fina blogg och podden ni har med Sara.
      Hälsningar Lisa

  3. En stor belysning 230 V 50 Hz
    JM TS MD 150 W RX7s
    Tänkte ha till ridbana, men blivit över – kan den fungera ?
    Kanske lyser upp hela rummet o sökt växer super .
    Vad tror du ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *