Därför beskär vi inte gurkväxter

Bladet ovanför frukten, borde vara den främsta sockertransportören till frukten.

Det finns odlare som förespråkar beskärning av gurkväxter. Vi beskär inte! Här berättar vi om våra tankar kring beskärning och varför vi inte decimerar rankorna på gurkväxterna.

I nästan alla våra odlingar har vi gurkväxter. På takterassen trivs de allra bäst eftersom det är varmt, vindstilla och solljus från tidig förmiddag till sen kväll. Dessutom finns det stor plats för plantorna att breda ut sig. I skogsträdgården, där vi har lågt vattenstånd i brunnen, finns inte vatten nog till några gurkväxter.

Till gurkväxterna räknas såklart gurka, men även zucchini/squasch, pumpa och melon. När det gäller gurkväxter är det kända för att ta stor plats. Man behöver alltså räkna med att antingen har stor markplats eller möjlighet till att binda upp de slingrande stjälkarna.

Den otroligt goda zucchinin Costata Romanesco.
Beskära gurkväxter eller inte?

Tycker man att plantorna tar för stor plats går det bra att ta bort rankor, och liksom minimera utbredningen. En del odlare vi läser om, framför allt i odlarforum, berättar att de brukar beskära sina plantor för att gynna frukternas framväxt.  Tanken är att växten ska få hjälp med sin resursfördelning och välja frukten framför bladen då man skär bort ”onödig bladmassa”. Tankar om att solljuset ska träffa frukterna och därmed snabba på mognandet är också ett av argumenten för att beskära.

Vi brukar inte beskära gurkväxter. Vi ser till att våra växter planteras i soliga lägen och gödslar ordentligt så att det finns näring till hela växten. Dessutom vattnar vi rejält eftersom gurkväxter överlag dricker mycket vatten.

Beskära gurkväxter
Bladverkets funktion

Alla växter, inklusive gurkväxter, använder sina blad för att kunna ta in ljuset och omvandla det till energi (socker). Det behövs bland annat för att att frukter ska utvecklas och mogna. Att avlägsna blad borde betyda att man minskar växtens förmåga att ta upp solljus.

Torleif Malm som forskat i växtekologi skrev i en tråd i en odlingsgrupp och menade att växter inte fördelar ut sitt socker (som de får in av solens ljus via bladen) till hela plantan. Det socker som bildas i bladen transporteras neråt till den närmaste frukten, aldrig uppåt eller sidledes mellan grenar.  Det borde alltså betyda att om man tar bort blad på en ny ranka där det börjat bildas en frukt, så blir det svårt för frukten att utvecklas fint. Om man tar bort hela rankan med blad och fruktämne, kommer resten av plantan inte beröras något nämnvärt. Den kommer att växa som vanligt och de frukter som återstår kommer att mogna i vanlig takt.

Malm menade också att de blad som får mest solljus kommer få frukter som mognar först och de blad som skuggas av tex andra blad kommer få frukter som mognar långsamt. Vi försöker i så stor utsträcknig som möjligt låta våra gurkväxtplantor slingra sig på marken. Det beror dels på att vi har stor plats, men också för att det är jobbigt att binda upp och ordna med växtstöd. Vid närmare eftertanke borde vårt sätt att odla gurkväxter ge fler frukter än om vi band upp plantorna, eftersom fler blad får solljus på detta sätt. I de fall vi binder upp plantor, kommer alltid några blad att bli skuggade av andra.

Läs gärna vår andra inlägg om gukväxter, tex Odla melon – från frö till skörd, Pumpa, Egen svampgurka till nyårsbadet  och Odla gurka inomhus.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

1 Comment

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 + nitton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW