Chili Bhut Jolokia

Årets första skörd av de superheta sorterna Bhutj olokia Naga och Carolinareaper. De starkaste Habaneron i mataffären ligger på max 400 000 scoville. Dessa frukter är 4-7 gånger starkare i klassen 1- 2 miljoner scoville.
Det finns stark chili och så finns det världens starkaste chili. Det är en relevant fråga att ställa. Varför odlar man sådana här?
Jag minns själv när jag nästan tvångsmässigt köpte mig en Bhut Jolokiaplanta för första gången och nästan skämdes. Så typiskt att vara en man och vilja ha det starkaste. Men jag blev glatt överraskad över att det faktiskt finns en koppling mellan arom och styrka. Ju högre styrka desto mera smak. Och på något märkligt sätt är sådana här chilifrukter nästan beroendeframkallande. När den värsta smärtan klingat av så blir man oftast nyfiken att testa igen. Jag vet, det låter galet. Men man blir liksom upprymd och pigg, som en snaps fast utan det där grumliga i sinnet.

Vi gör syrad sås på de flesta av dessa frukter. Såsen är lättare att portionera och en eller två droppar kan ge det där lilla extra utan att det gör ont. Klicka HÄR så kommer du till vårt syrningsrecept.

Är du nyfiken på att odla riktigt starka frukter med arom så ska du satsa på sorterna Bhut jolokia, finns i flera olika slags färger och med samma härliga arom.

Har du inte jättestor erfarenhet av att odla chili rekommenderar vi er att kika på vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Där står det utförligt hur man odlar chili.  Klicka på bilden nedan så kommer ni till förlaget LUX publica. Där kan ni provläsa 40 sidor av boken.

http://www.luxpublica.com/böckerna/alla-fingrar-gröna/

 

Lyssna på vår podcast Två odlare emellan – Bäckmo och Wätterbäck, där jag och Sara Bäckmo samtalar om chiliodling och morotssådd.

Johannes Wätterbäck

3 Comments

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 − fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW