Brunröta i stadsodlingen

Brunröta är verkligen ett stort gissel för oss som vill odla tomater utomhus. En till synes frodig tomatodling med mängder av frukter kan rätt som det är förvandlas till något helt annat.

Den orsakas av potatisbladmögel som blivit vanligare i norden på senare år. Idag finns det 3 stammar potatisbladmögel i Sverige  Vad som händer med tomaterna är att själva tomaterna får bruna fläckar som sprider sig och frukterna ruttnar och blir oätliga. De både ruttnar på växten men även tillsynes friska tomater kan visa sig sjuka efter ett par dagar på fönsterbrädan för eftermognad. Hela växten blir angripen. Det sägs att det går att undvika genom att under hela växtsäsongen spruta med åkerfräkente. Vilket vi kommer att prova och utvärdera nästa år. Andra rekomendationer är att inte samodla potatis och tomat, se till att det är luftigt kring växterna och att gödsla försiktigt. Lyckligtvis så har inte alla frukter blivit dåliga, men vi har nog slängt ett par tre, fyra, fem kg tomater och många har vi blivit tvingade att plocka av i förtid.
Operation sanering!

Så här trist blir det när potatisbladmöglet angriper ens tomater. Angreppet började synas ca 3-5 dagar efter att jag plockade av de första 10kg tomaterna i slutet av augusti. Plantorna och tomaterna såg så fina ut i augusti och äntligen började det växa efter den här blöta och kalla sommaren. Det var tomater överallt. Att få en skörd på över 20kg verkade inte vara något problem.

Så här såg samma Earthbox ut i mitten av augusti.

 

Idag gapar Earthbox ”muren” tom och alla sjuka tomater och allt blast är slängda i antingen soporna eller i kompostsäckar som går till biogasanläggningen.
Titta här om du vill se tomatodlingen i sina glansdagar.
Lästips!
Läs mer om brunröta och potatisbladmögel här och här .

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Brunröta i stadsodlingen”

  1. Men fy så sorgligt!
    Jag blir alldeles ledsen när jag ser förödelsen…
    Sommaren 2012 var sannerligen en skitsommar!
    Hälsningar Anita B

  2. Tradigt. Hade likadant för något år sen. Släng blast i soporna till förbränning, förhoppningsvis minskar det risken att föra smittan vidare.

  3. Jag har samma problem med röta på tomaterna. Har odlat vildtomater (kallas tydligen för vinbärstomat oxå) De är små små, jag ska prova iår igen. Hälsn Barbro

  4. Glömde Vildtomaterna klarar rötan hos oss, när de andra tomaterna drabbas. Hälsn Barbro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *