Ättiksgurka

Gurkor och en burk ättiksgurka.

Det känns som ett måste att odla gurka när man bor i Västerås. Ändå är vi inte så många gurkodlare här, i alla fall inte om man jämför med de gurkodlingar som förekom i staden på 1700-talet. Då såldes gurkan från Västerås i hela landet och t.o.m. exporterades till Europa.

I våra odlingar förekommer alltid ett gäng gurkplantor som ger oss färsk gurka under senare delen av sommaren. För att kunna njuta även vintertid brukar vi lägga in gurkan. Barnen älskar det här receptet och har ättiksgurka till nästan allt. Ättiksgurka kan liknas vid smörgåsgurka och är en söt variant.

Ingredienser
1 kg gurka av typen Västeråsgurka, gurka man odlar på friland för inläggningar.
2-4 tsk gula senapsfrön
680 g socker (Det går att använda mindre socker om man vill)
4-15 dillkronor efter tycke och smak och vad du har hemma
100g salt
Vatten 600g steg 1 och 200g steg 2
200g ättikssprit, 12%

Gör så här: Skiva gurkan så som du vill ha den. Häll 600 g vatten, 100 g salt och gurkskivorna i en bunke och låt det stå i rumstemperatur i ett dygn. Låt sedan gurkan rinna av en stund i ett durkslag. Häll nu 200 g vatten i en kastrull tillsammans med ättikssprit, socker och senapsfrön och låt koka upp. Se till att allt socker löser sig och fördela gurkan i väl rengjorda burkar och varva med dillkronorna. Häll därefter över den varma ättikslagen, alla senapsfrön och sätt på locken och låt svalna. Förvara burkarna svalt. Gurkan är klar efter ungefär en vecka, men det gör inget om man äter av den tidigare.

Fler gurkrecept finner du i inlägget 7 gröna recept med gurka.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

6 svar till ”Ättiksgurka”

  1. Profilbild för Maria Åkesson
    Maria Åkesson

    Hej! Jag undrar om ättikspriten ska vara på 12 % eller om det ska vara 24 % ?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det är den på 12%. Lycka till!

  2. Hej
    Tack för recept. Jag undrar om saltlagen som gurkorna legat i ska sparas och blandas med den kokta ättikslagen eller om den ska slängas bort?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Den ska hällas ut. Förlåt sent svar.

      / Johannes

      1. Profilbild för Gina van Dam
        Gina van Dam

        Varför måste den slängas? Man kastar ju vitamineralerna!!??
        Man kunde ju lika gärna använda den..väl?
        Tacksam för svar..

        1. Profilbild för Farbror Grön
          Farbror Grön

          Ja men spar den då, du behöver väl inte följa våra recept eller tips till 100 %. Våga lek 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *